Premiér: Matovič je papaláš? Rodinkárstvo? Figu borovú

Igor Matovič. Foto: Reprofoto/Facebook Igor Matovič. Foto: Reprofoto/Facebook

Premiér Igor Matovič sa ohradil voči obvineniam, že svojím plánom na otváranie škôl uprednostnil vzdelávacie zariadenie, do ktorého chodia jeho dcéry.

Čo so žiakmi základných a stredných škôl? Premiér Igor Matovič by ich rád poslal do školy, a to na základe vlastného plánu. Vo štvrtok na sociálnej sieti zverejnil príspevok, v ktorom vyhlásil, že deti by sa mali vrátiť do školských zariadení, a preto podľa svojich slov vzal veci do vlastných rúk.

„Preto som pred mesiacom prišiel s návrhom na tzv. Komunitné testovanie s cieľom dostať od 30. novembra všetky deti do škôl. Bohužiaľ, naším koaličným partnerom bol tento plán verejne ponížený a zamietnutý. Minulý týždeň však Ústredný krízový štáb (ÚKŠ) prijal rozhodnutie, že tzv. Komunitné testovanie škôl je naozaj reálna cesta, ako školy otvoriť a udržať ich pre deti covid-bezpečné počas nasledujúcich mesiacov pandémie,“ hovorí predseda vlády.

Krízový štáb preto vraj poveril ministra školstva Branislava Gröhlinga, aby vypracoval spomínaný plán, ktorý by umožnil návrat detí do škôl, ale len tých, ktoré sa dajú pretestovať. Proti tomu sa postavili nielen viacerí politici, ale aj zástupcovia škôl, čo premiéra jeho slovami „prestalo úprimne baviť“.

„Jednoducho – miesto snahy a plánu, ako školy podľa rozhodnutia ÚKŠ otvoriť, len spŕška samých výhovoriek, ako sa to nedá, nedá, nedá. Oslovil som preto priamo viacerých riaditeľov a zriaďovateľov škôl či naozaj nevedia zorganizovať bezpečné otvorenie škôl podľa zadania ÚKŠ. Odpoveď? Veľmi by chceli a všetko pre to urobia, len potrebujú noty,“ vysvetľuje premiér.

Figu borovú

Keď sa vraj informácia o jeho úmysle rozšírila, začali sa mu ozývať riaditelia i starostovia z celého Slovenska, ba dokonca aj deti. Najskôr sa plánuje otvorenie približne desiatich škôl. Ak všetko pôjde podľa plánu, otvoria sa potom aj ďalšie školy, ktoré majú záujem.

„Prečo som najprv oslovil školu, kde chodí Rebeka a Klárka? Lebo, ak všade počúvam, ako sa to nedá, tak, logicky, najprv zavolám do školy, ktorú mám najbližšie (300m) od domu, aby mi povedali, či sa to fakt nedá … a keď mi povedia, že do toho chcú ísť, tak im, logicky, zrazu nepoviem, že vy nemôžete, lebo Rebeka a Klárka … to však hlupák nepochopí,“ reaguje Matovič na kritiku otvorenia školy, kam chodia jeho dcéry.

Krátko potom zverejnil predseda vlády aj video, v ktorom sa opäť venuje vyššie spomínanej kritike. „Dnes celé Slovensko rieši, prečo Matovič je papaláš. Prečo chce, aby jeho dve dcéry išli do školy… vraj to je uprednostňovanie, vraj to je rodinkárstvo. Figu borovú,“ odkazuje premiér.

Čo som mal robiť?

Znovu spomína, že išiel do prvej školy, ktorú pozná, a teda, logicky, šiel do školy, kam chodia jeho deti. Nebolo by podľa neho fér, keby iné školy otvoril a túto jednu nie, len preto, že tam študujú jeho dcéry.

„Čo som mal urobiť. Mal som vari tej prvej škole, ktorá mi povedala, že do toho ide, len preto lebo tam chodí Rebeka a Klárka povedať, vy nie? Vy musíte byť zatvorené a vy budete otvorené úplne posledné? Houbeles, nie, to by nebolo fér,“ dodal Matovič.

Nakoniec celú tému predseda vlády doplnil ešte tretím príspevkom na sociálnej sieti. V krátkom texte nazvanom „Doba zvrátená“ sa sťažoval na to, v akej dobe to vraj dnes žijeme. Najlepšie je vraj len mudrovanie a hľadanie výhovoriek a tomu ľudia tlieskajú.

„Mudrovať. Kritizovať. Vyhovárať sa. Nič nerobiť. Za deti sa skrývať … je tak ľúbivé a v dnešnej dobe potlesku hodné. Nehľadať výhovorky, nabrať odvahu, vyhrnúť rukávy … a školu pre deti vo svojej obci či meste pomôcť otvoriť … je pomaly ukrižovania starostu či riaditeľky hodné. Zvrátenú dobu žijeme. Umožňuje tomu najhoršiemu zlu v nás, sa na svetlo božie ukázať v plne odpornej kráse,“ píše predseda OĽaNO.

Konflikt pokračuje

Výpady proti ministrovi školstva z radov SaS je pokračovaním konfliktov Igora Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka. Aj keď to vyzeralo, že vášne sú aspoň čiastočne zažehnané, téma otvárania škôl opäť raz vykopala vojnovú sekeru.

Matovič v stredu 2. decembra vyhlásil, že si agendu otvárania škôl berie „do vlastných rúk“, keďže mal dosť výhovoriek zo strany ministerstva školstva, ktoré vedie nominant SaS Branislav Gröhling. Keby to nechal naňho, tak podľa premiérových slov nebudú deti v školách ani do apríla.

Na tieto výroky reagovala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS), ktorá ironicky ďakuje za koaličnú zmluvu o neútočení. Inak by musela povedať, ako bola svedkom vydierania Gröhlinga zo strany premiéra.

„Vraj ak Braňo chce, aby ich otvoril [školy, pozn. red], má sa Sulík ospravedlniť (už ani neviem, za čo práve). Následne Braňovi Gröhlingovi zamietli dva pokusy o otvorenie škôl, ktoré mal dojednané naprieč samosprávou a zriaďovateľmi škôl tak, aby sa to dalo kapacitne zvládnuť,“ uviedla Cigániková.


Ďalšie články