Pozrime sa na Jána Krstiteľa cez umelecké diela a zamyslime sa nad jeho posolstvom

the-sermon-of-st-john-the-baptist-1566.jpg!Large Kázanie sv. Jána Krstiteľa podľa Pietera Bruegela staršieho.

Evanjelium druhej adventnej nedele hovorí o známej postave adventného času – Jánovi Krstiteľovi, ktorý hlása radostnú zvesť, že sa približuje príchod Pána. Ján vyzýva na vyrovnanie chodníkov a prípravu srdca.

Skúsme sa dnes cez tri umelecké diela zamerať na tri aspekty tohto evanjelia – poslucháčov kázania Jána Krstiteľa, hriech a na prípravu srdca.

Obraz Kázanie Jána Krstiteľa

Hádam najznámejším obrazom kázania Jána Krstiteľa je ten od talianskeho maliara Rafaela z roku 1505. Na tomto obraze možno vidieť Jána Krstiteľa s jeho typickými atribútmi. Oblečeného v ťavej srsti (poukázanie na púšť), držiaceho kríž z tŕstia (rieka Jordán a krst) a ukazujúceho prstom hore (poukázanie na Krista). Ján stojí na kopčeku a káže. Zaujímavosťou tohto vyobrazenia je, že obraz sa viac ako na Jána zameriava na jeho poslucháčov.

Tým, že Rafael poslucháčov obliekol do dobového oblečenia, nám pripomína, že Jánovo posolstvo je stále aktuálne. Rôzny vek postáv zas ukazuje, že Jánove slová sú určené všetkým ľuďom bez rozdielu. Zaujímavosťou, na ktorú by sme sa však mali zamerať, je, že jednotliví poslucháči Jánovmu kázaniu venujú rozdielnu pozornosť. Kým v prvom rade môžeme vidieť najviac zaujatých ľudí, v druhom rade je už pozornosť viac rozptýlená a u ďalších osôb priam zriedkavá. Akoby sa tým Rafael pýtal: Kde stojíš ty? Ako pristupuješ k slovám sv. Jána Krstiteľa?

Foto: wikimedia.org

Román Olav Audunssön

Olav Audunssön je vynikajúci štvordielny historický román Sigrid Undsetovej, nórskej autorky a držiteľky Nobelovej ceny za literatúru z roku 1928. V knihe sledujeme príbeh nižšieho nórskeho šľachtica Olava Audunssöna od čias jeho detstva cez mladosť a dospelosť až po smrť v starobe. V diele sa nachádza viacero dejových línií, no tá hlavná rozpráva geniálne vykreslený príbeh o boji človeka s hriechom.

Olav sa v ňom najprv celkom nevinne a vlastne pre bezprávie iných voči sebe zapletie so zlom. Na spočiatku malé hriechy sa postupom času nabaľujú ďalšie a ďalšie, až sa ich spleť zdá byť aj napriek Olavovej snahe a inak dobrej povahe neprekonateľná.

Jeho príbeh nám ukazuje, ako môže hriech zničiť život človeka. Je o tom, ako sa človek snaží od svojho hriechu utiecť, zahnať h, či poraziť, no sám, bez Božej pomoci, toho nie je schopný. Undsetová nám tak iným spôsobom pripomína Jánovo posolstvo, ktorého významom je pripomenúť potrebu pokánia a očisty srdca či duše.

Sigrid Undsetová pri práci. Foto: wikimedia

I keď je dielo pomerne rozsiahle, od začiatku do konca je napínavé. A hoci autorka málokedy dlho stojí na jednom mieste, román napriek tomu nádherne opisuje vnútorný aj vonkajší život postáv, silu severskej prírody a krásu kresťanstva.

Olava Audunssöna, jedno z najväčších (kresťanských) diel dvadsiateho storočia, takmer určite zoženiete v každej mestskej knižnici i v mnohých antikvariátoch. A to, paradoxne, vďaka komunistom, ktorí ho u nás vydali vo veľkom náklade.

Komédia Biskupova manželka

Romantická komédia z roku 1947 s názvom Biskupova manželka je americkou vianočnou klasikou. Režisér Henry Koster v nej rozpráva príbeh Henryho Broughama (David Niven), biskupa Episkopálnej cirkvi, ktorého snom je stavba novej veľkej katedrály. Pre jej stavbu a neúspešnú snahu získať na ňu financie od bohatých farníkov sa biskup dostáva do problémov s vlastnou manželkou (Loretta Young), dcérou, priateľmi a napokon s vlastnými hodnotami. Ako reakcia na jeho modlitby sa objaví Dudley (Cary Grant), anjel, ktorý mu je poslaný na pomoc. Tá však vyzerá úplne inak, ako si nešťastný biskup predstavoval.

Anjel v tomto filme dosť netradičným spôsobom ukazuje, čo všetci podvedome vieme a predsa na to často zabúdame. Nestačí len vonkajšia forma, ale dôležitý je vnútorný postoj človeka. Tak, ako by bol biskup hlúpy, keby pre stavbu katedrály stratil manželku, priateľov či opustil svoje hodnoty, tak by sme boli hlúpi aj my, keby sme pri všetkých hmotných prípravách na Vianoce zabudli na tú najdôležitejšiu – prípravu a očistu srdca a duše. Ako pripomína biskup v kázni v závere filmu, aby sme nezabudli na to, koho narodeniny vlastne oslavujeme a čo by si to dieťa prialo najviac.

Bonus s tipom na záver

Ján Krstiteľ je jednou z najviac zobrazovaných postáv v celých dejinách výtvarného umenia. Množstvo diel o Jánovi je také rozsiahle, že len Národná galéria v Londýne ich má zhruba 120. O tomto svätcovi vytvorila samostatný seriál venujúci sa iba dielam, na ktorých je zobrazený sv. Ján Krstiteľ. Dokumentom diváka sprevádza teológ a odborník na sakrálne umenie Ben Quash a Jennifer Sliwka, kurátorka londýnskej galérie zaoberajúca sa náboženským umením. Ak rozumiete po anglicky, môžete si celý dokument pozostávajúci z desiatich častí pozrieť tu.


Ďalšie články