Sulík: S nami prišiel zákon. Matovič podlo klame

Igor Matoviè Richard Sulík Igor Matovič a Richard Sulík Foto: Pavel Neubauer/TASR

Zadržanie policajných funkcionárov a voľba nového Generálneho prokurátora, ale aj napätie vo vládnej koalícii rozoberali v nedeľňajšej debate minister hospodárstva Richard Sulík a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

K masívnemu zatýkaniu vysokých policajných kruhoch Sulík (SaS) v relácii V Politike na TA3 uviedol, že situáciu vníma pozitívne, keďže vláda pred voľbami sľubovala takýto boj proti korupcii. „Ešte ich pár pobehuje, ale myslím, že ľudia na prokuratúre a polícii prevažnú časť urobili,“ dodal.

Pellegrini (Hlas-SD) povedal, že je podľa neho správne, že polícia má mať voľné ruky bez ohľadu na politickú alebo spoločenskú príslušnosť vyšetrovaných. Pripomenul, že už počas jeho vlády boli vzatí do väzby ľudia zodpovední za korupciu.

Nevhodný slovník premiéra

„Na druhej strane by sme sa mali tešiť, až keď budeme mať právoplatné rozsudky a títo ľudia budú sedieť v base. Nevieme sa vyhnúť podozreniu, že niektoré veci sú viac na oko a teatrálne. Čo je to za spôsoby, že premiér odkazuje ľuďom, že sú hajzli a pôjdu sedieť a mne povie, že si mám užiť ešte pár dní na slobode, lebo si pre mňa príde NAKA,“ dodal bývalý predseda vlády, ktorý si po odchode zo Smeru vytvoril vlastnú stranu Hlas.

Sulík uznal, že ani on nepovažuje za správne, aby premiér hovoril, že si pre niekoho príde polícia a používal pritom označenia ako hajzel a podobne.

S nami prišiel zákon

Už pri prvej téme zatýkania policajných funkcionárov vrátane bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského prišlo medzi ministrom a expremiérom k ostrej výmene názorov.

„S nami prišiel zákon,“ povedal Sulík v odpovedi na otázku o zatýkaní v polícii. Nezostal však bez odozvy Pellegriniho. „Polovica, ak nie tretina všetkých akcií, boli rozpracované už za mojej vlády,“ argumentoval expremiér.

Lučanskému podľa Pellegriniho ďakoval aj súčasný premiér a volili ho do funkcie aj viacerí poslanci dnešnej vládnej koalície. Bývalý policajný prezident, ktorý je súčasťou vyšetrovania v akcii Judáš, sa s predsedom strany Hlas a expremiérom podľa jeho vlastných slov bavil vždy len pracovne.

Podľa Sulíka polícia a prokuratúra koná tam, kde má, a robí si svoju prácu. V reakcii na vyjadrenia o teatrálnosti zatýkania minister hospodárstva pripomenul Roberta Fica, ako ešte vo funkcii predsedu vlády priniesol milión eur v hotovosti na Úrad vlády či trhal faktúry za elektrinu a vyzýval ľudí na ich neplatenie, aj keď ich potom ľudia museli zaplatiť a podobne.

Sulík, Pellegrini a Haščák

K zatknutiu majiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka, Pellegrini uviedol, že mu prekáža forma, akou polícia zasiahla proti podnikateľovi a ďalším zatknutým, ktorí boli už deň pred tým vypovedať.

„Ak niekomu 3 týždne odkazujete, že si pre neho príde NAKA, tak si nenechá v kancelárii veci, aby si pre ne prišla polícia ráno o šiestej?“ povedal Pellegrini s tým, že niektorých stretne spravodlivý trest, čo považuje za správne, ale chce si počkať na právoplatné rozsudky. „Mám pocit, že táto teatrálnosť má zakryť neschopnosť tejto vlády,“ dodal.

Sulík svoje stretnutia s Haščákom a Kočnerom označil za chyby, aj keď s nimi vraj nerobil nič korupčné a nikdy viac sa s nimi potom už nestretol. Gorila sa podľa predsedu SaS konečne vyšetruje až teraz. „Gorila nie je ako celok premlčaná a keď sa polícia rozhodla zasiahnuť, tak na to asi mala dôvod,“ povedal.

Privatizácia elektrární

Pellegrini uviedol, že jeho ministri určite neboli ovplyvňovaní Haščákom a pripomenul, že sa s podnikateľom stretával predseda parlamentu Borisom Kollárom. „Gorilu treba vyšetriť,“ povedal a kritizoval najmä privatizáciu elektrární z čias vlády Mikuláša Dzurindu.

Sulík považuje privatizáciu elektrární z roku 2006, ktorej ovplyvňovanie je súčasťou spisu Gorila, za jedno obrovské svinstvo.

Ani Ficove údajné popíjanie koly v konšpiračnom byte na Vazovovej by však Sulík nebagatelizoval, pretože môže mať podľa neho väčší význam, ako Pellegrini pripustil, keď povedal, že aj keby Fico bol v tomto byte, tak by tam naozaj maximálne pil kolu.

Napätie v koalícii

V nedeľňajšej diskusii sa Sulík nevyhol ani otázke, čo hovorí na slová premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) o poslankyni za SaS Jane Bittó Cigánikovej, ktorú obvinil z toho, že je lobistkou spoločnosti Penta. „Je to podlé klamstvo, Igor Matovič toto robí často, ale nebudem to ďalej komentovať,“ uviedol minister hospodárstva, ktorý sa do sporu s premiérom dostal od vstupu do koalície už viackrát.

Kritiku, ktorú Matovič mieri v poslednom čase na ministrov SaS vrátane Sulíka, Branislava Gröhlinga a spomínanú poslankyňu Cigánikovú, nevníma líder liberálov pozitívne. „Vzťahy nie sú dobré, pretože Igor Matovič je extrémne vzťahovačný a berie všetko extrémne osobne,“ uviedol.

Pellegrini ku vzťahom v koalícii povedal, že o nich hovorí aj zahraničie. Podľa expremiéra by mu mohlo byť sympatické, že sa „SaS vie sem-tam postaviť snom a bludným výmyslom premiéra“.

„Hoci mi to môže byť sympatické, tak pán premiér aj pán minister sú súčasťou vlády, ktorá rozhoduje a má tiež zodpovednosť za to, čo sa deje,“ povedal o Sulíkovi. Dodal, že všetky príčetné návrhy SaS Hlas podporí, ale podľa Pellegriniho to aj tak vždy skončí tak, ako povie premiér.

„Igorovi Matovičovi sa nepáči, že ja mám na niektoré veci iný názor, ale podarilo sa viacero vecí zmeniť,“ povedal Sulík. Pellegrini si myslí, že SaS sa môže stať, že bude pre Matoviča v koalícii pre svoje postoje nepotrebná, keďže prevahu v parlamente by mala tak či tak a stratila by „len“ ústavnú väčšinu. Sulík však varoval, že ústavnú väčšinu potrebuje koalícia pri dlhovej brzde.

V závere debaty sa Sulík vyjadril aj k uvoľňovaniu opatrení, pričom samotné opatrenia označil za nelogické. Ako príklad uviedol, že v najviac zamorených okresoch sú otvorené kostoly a otvorili sa lyžiarske strediská, ale na druhej strane sú zatvorené reštaurácie a do fitnescentier, z ktorých niektoré majú prevádzkovú plochu stoviek metrov štvorcových, môže ísť len 6 zákazníkov naraz.


Ďalšie články