Tlak na pekárov rastie, varujú pred zdražovaním a kolapsom potravinárstva
Slovenskí pekári bijú na poplach. Historický rast minimálnej mzdy a nové konsolidačné opatrenia podľa nich výrazne zvýšia náklady výrobcov pečiva.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) preto vyzýva štát, aby začal dôslednejšie kontrolovať obchodné prirážky reťazcov – najmä pri pekárenských výrobkoch. Upozorňujú, že rozdiel medzi výrobnou a predajnou cenou môže presiahnuť až 250 percent.
Podľa Milana Lapšanského zo SZPCC má štát možnosť v prípade potreby zasiahnuť vrátane regulácie cien prostredníctvom zákona o cenách. Zákon umožňuje štátu nielen sledovať trh, ale aj obmedziť zisky obchodníkov či zaviesť cenovú evidenciu.
Pekári zároveň spolupracujú s ďalšími poľnohospodárskymi organizáciami na návrhu opatrení, ktoré by podporili domácu produkciu.
Upozorňujú, že bez aktívnej úlohy štátu hrozí potravinárstvu kolaps pod tlakom drahých vstupov a zahraničnej konkurencie.
(tasr, lup)