Viaceré prevádzky a fitnescentrá otvárajú. Matovič hovorí o anarchii

znovuotvorená letná terasa kaviarne v Bratislave Ilustračná fotografia. Foto: Martin Baumann/TASR.

Kým prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviča, aby odovzdal riešenie pandémie do rúk niekomu inému, tak majitelia reštaurácií a fitnescentier sa rozhodli postaviť sa vláde na aktívny odpor. Niektoré prevádzky napriek nariadeniam otvoria.

Líder iniciatívy Bojujeme za naše gastro Miroslav Heredoš a šéf Únie fitness centier Slovenska Pavel Kiseľ v utorok spoločne informovali, že prevádzky napojené na nich otvoria svoje dvere pre verejnosť naplno už dnes v utorok 8. decembra. Sľubujú však dodržanie hygienických nariadení.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa v reakcii na avizované otváranie nechcel nikomu vyhrážať pokutami, ale vyzval reštauratérov a majiteľov fitnescentier, aby sa správali zodpovedne. „Ak toto urobia reštaurácie a fitnescentrá, tak zavedú anarchiu,“ vyhlásil po pondelkovom rokovaní vlády.

Iniciátori občianskej neposlušnosti však tvrdia, že chcú iba také podmienky, aké majú aj ostatné prevádzky. „Chceme fungovať aj my v normálnom režime, v takom istom ako fungujú veľkoobchody, obchody, supermarkety. Chceme byť otvorení v rovnakom móde ako sú otvorené kiná, divadlá alebo kostoly,“ priblížil Heredoš vo videu, ktoré sa šíri na Facebooku.

Situácia u susedov

Fitnescentrá a reštaurácie sa odvolávajú na situáciu v Českej republike, kde tieto prevádzky, ako aj služby a obchody otvorili minulý týždeň. Česi však už pre zhoršenie situácie opäť museli pristúpiť k obmedzeniu a reštaurácie môžu mať namiesto do 22. hodiny otvorené len do 20:00 večer.

Heredoš tvrdí, že vláda adekvátne nekomunikuje a Úrad verejného zdravotníctva poskytuje nedostatočné informácie.

Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska tvrdí, že prevádzky otvorilo obrovské množstvo členov únie a pripojili sa tým k iniciatíve Bojujeme za naše gastro. Na Slovensku je približne 2 300 fitnescentier. Z nich by sa malo k iniciatíve podľa Kiseľa pripojiť niekoľko stoviek z nich.

Zostáva len 8 dní?

Zaujímavú informáciu zverejnila na svojom facebookovom profile iniciatíva Bojujeme za naše gastro. Tvrdí, že od polovice decembra by malo podľa jej informácií aj tak dôjsť k tvrdému lockdownu, teda opätovnému zatvoreniu všetkých predajní a prevádzok s výnimkou potravín, lekární, drogérií a ďalšej nevyhnutnej infraštruktúry.

„Priatelia, máme 8 dní na to, aby sme slobodne podnikali, aj napriek nejakej pokute a represii. Reálne informácie, ktoré máme hovoria, že približne 16. decembra 2020 nastane lockdown zrejme do 7. januára 2021,“ tvrdia zástupcovia iniciatívy na sociálnej sieti.

Ku kritike aktuálnej situácie, v ktorej sa reštaurácie vďaka opatreniam nachádzajú, sa pridala aj iniciatíva Zachráňme gastro. Podnikatelia v gastro priemysle, ktorí nemajú šancu na zmysluplné donášky, okienkový predaj, či terasy, sú podľa nej zúfalí. Nikto im totiž nepomohol s fixnými nákladmi na udržanie si prevádzky, ako sú energie, stráženie, platby licencií a podobne.

Kritika zvoleného postupu

Zachráňme gastro však nesúhlasí s postupom, ktorý zvolili ich kolegovia. „My nie sme epidemiológovia ani ústavní právnici. Bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov má byť najvyššou prioritou nás všetkých. Vysvetľovať si hygienické predpisy po svojom a amatérsky vykladať ústavu, zákony a nariadenia, nepovažujeme za rozumné,“ upozornil Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro.

Napriek napätej situácii podnikatelia a dodávatelia v gastre združení v platforme #StáleMámeChuť nesúhlasia s porušovaní platných pandemických opatrení počas núdzového stavu. Riešenie vidia v dialógu s predsedom vlády a ministerstvami dopravy, hospodárstva, zdravotníctva a financií. Platformu #StáleMámeChuť tvorí 13 združení a iniciatív podnikateľov a dodávateľov v tomto sektore.

Podľa nich je nevyhnutné, aby vláda začala komunikovať s predstaviteľmi gastro sektora a pripravila sľúbený plán, ako má tento segment prežiť zimu. „Situácia v sektore gastro služieb je každým dňom kritickejšia. Mnohé prevádzky sú v zúfalej situácii, ktorú nevedia bez pomoci štátu riešiť. Preto potrebujú okamžitú pomoc s likviditou, aby mohli udržať zamestnanosť a vyhnúť sa bankrotu,“ upozornili v stanovisku s tým, že aktuálne pravidlá pre sektor sú likvidačné a neúmerné oproti ostatným odvetviam.

Rovnako sa vyjadrili aj ľudia z Bojujeme za naše gastro, ale zvolili inú cestu aktívneho odporu, keď sa rozhodli otvoriť prevádzky napriek platným nariadeniam.

Úrad verejného zdravotníctva varoval, že nerešpektovanie platných vyhlášok neprispieva k dobru veci. Takéto rozhodnutia môžu podľa ÚVZ negatívne ovplyvniť vývoj epidemiologickej situácie a ich úmyselné obchádzanie môže viesť k exemplárnym sankciám. Prevádzkam hrozí za nedodržiavanie opatrení pokuta vo výške 20-tisíc eur.


Ďalšie články