Vinohradníci, vinári a víno v slovenských dejinách

Pezinèania poèas vinobrania Vinobranie, archívny záber. Foto: TASR / Štefan Puškáš

Vinobranie bolo kedysi veľkou udalosťou a spájalo sa s veľkými slávnosťami. V slovenských domoch sa víno pilo pri významných príležitostiach a používalo sa aj na liečebné účely. Spájali sa s ním mnohé porekadlá, pranostiky a piesne. Ďalšia časť seriálu o minulosti Slovákov od Kataríny Nádaskej.  

V septembri sa začínal zber najmä skorých stolových odrôd viniča. Koncom septembra a v októbri sa zbierali a spracovávali muštové odrody viniča. Od novembra až do decembra sa vinohrad hnojil a kypril.

Hrozno sa používalo nielen na výrobu vína, ale i v kuchyni. Bobule hrozna napríklad slúžili ako náplň do osúchov, závinov či buchiet, ktoré boli súčasťou oberačkových slávností. Víno malo dôležitú úlohu v stravovaní a liečení. Bolo symbolom dostatku, istoty a rodinnej pohody. Pilo sa čisté, alebo v zimných mesiacoch ako varené víno, na západnom Slovensku sa mu hovorilo „zhrívané“, dochucovalo sa škoricou, klinčekmi a prisládzalo sa medom.

Víno sa spájalo s predstavou zeme, slnka a činorodou prácou človeka vo vinohrade. Neprestajný tvrdý kolobeh práce vo vinici bol stvárnený v básňach, piesňach, ale všímali si ho i maliari a sochári. Víno sa pilo ako kvalitný nápoj, najmä pri slávnostných príležitostiach. Vo vinárskych oblastiach bežnejšie, ale našlo svoje uplatnenie aj v etnomedicíne – napríklad červeným vínom sa natierali reumatické údy, kríže, varené víno slúžilo na vypotenie pri prechladnutí.

Malým deťom sa pri prerezávaní prvých zúbkov potierali ďasná vínom. Obklady z vína znižovali horúčku. Víno posvätené na svätého Jána (takzvané svätojánske víno) sa používalo ako preventívny a univerzálny liečebný prostriedok, ktorý bol veľmi známy najmä na západnom Slovensku. Vinohradníci si odovzdávali svoje skúsenosti z generácie na generáciu, išlo najmä o pracovné postupy a návyky, čo ustaľovalo tradíciu a formovalo jednotlivé prvky vinohradníckej kultúry. Jednou vinohradníckou tradíciou bolo sledovanie počasia na deň svätého Matúša (21. septembra), pokiaľ bol pekný, slnečný deň, na budúci rok malo byť kvalitné víno. „Ak na Matúša vínny klč dobre dozrel, úfaj o rok v dobré víno“, prípadne „na Matúša jasno, pre víno je spásno“ či „po Matúši ľahko na duši“.

Vinohradnícke cechy a spolky

Vinohradníci mali svoje cechy a spolky – jeden z prvých mali v Uhorsku už v 15. storočí. Združovanie do cechov a spolkov malo za úlohu ochranu, ale cechy tiež plnili poriadkové, podporné a reprezentačné úlohy. Napríklad bratislavskí vinohradníci kráčali pri korunovácii uhorského kráľa Maximiliána v roku 1563 v sprievode pod vlastnou cechovou zástavou.

Keď sa vo vinohradoch koncom septembra pooberalo hrozno, na oslavu práce vinohradníkov a vinárov sa zvykli konať oberačkové slávnosti. Ich korene siahajú až do antických slávností úrody, vína a plodnosti gréckych dionýzií a rímskych bakchanálií, pri ktorých sa konali sprievody s bohmi vína Dionýzom a Bakchusom, sprevádzanými bakchantkami, satyrmi. Sprievody boli bujaré, konali sa veselice a víno tieklo potokmi.

Oberačkové slávnosti sa konali aj v stredovekom Taliansku vo Florencii ako sviatky Floriale. Postupne sa dostali aj na územie Uhorska. Keď sa z vinohradov viezol posledný voz s putňami hrozna, za vozom šli s piesňami oberači do lisovne, kde zároveň vinšovali vinohradníkovi. Oberači boli ovenčení vetvičkami viniča a po „vinšovačke“ sa s vinohradníkom zabávali na hostine, ktorú pre oberačov usporiadal.

Piesne o víne 

„Vinohrady moje, ako sa zelenáte,
však to dobré vínko v sebe schovávate.
Vínečko červené, aj to vínko biele,
po prvom pohári šuhaj veselý je,
šuhaj veselý je, frajerôčka smutná,
že jej šuhajko vínko už tri noci chutná.“

„Vínečka nedajú a kážu nám spievať,
suché hrdlá máme, treba ich polievať.“

„Maj ma Janíčko, maj ma rád,
dá mi môj otec vinohrad,
Ty budeš kopať a ja pleť,
budeme sa spolu dobre mať,
Ty budeš sudy nabíjať,
a ja vínečko popíjať.“

Príslovia a porekadlá o víne:

„Dobré vínko samo sa núka.“

„Častý pohár vína, jazýček rozvíňa.“

„Starý priateľ a staré víno je najlepšie.“

„I v škaredom sude môže byť dobré víno.“

„Staré vínko, mladé ženy, je pre mužov potešení.“

„Mladá žena, hus pečená, holba vína, najlepšia je od suchotín medecína.“

„September – z poľa ber!“

„Septembrový dážď, poliam potrava, vinohradom otrava.“


Ďalšie články