Čína mení politiku k mládeži. Zakázala zobrazovanie zženštilých mužov, videohry a zmiernila nároky v školách

Kórejská chlapčenská skupina BTS. Foto: Twitter/_Unside0901 Kórejská chlapčenská skupina BTS. Foto: Twitter/_Unside0901

Čínska vláda zakázala prezentovať zženštilých mužov v televízii a vyzvala prevádzkovateľov televíznych staníc, aby radšej šírili „revolučnú kultúru“. Ide o súčasť širokej snahy čínskych úradov dohliadať na morálne i telesné zdravie národa, k čomu patrí i prirodzená mužnosť chlapcov. Zároveň zakázala súkromné doučovanie a najmladším žiakom uľahčila prvé roky v škole. 

Čínske úrady nariadili televíziám i iným médiám, že musia zastaviť prezentovanie rôznych „vulgárnych celebrít“ či iných abnormalít, ktoré by mohli mať záporný vplyv na mužnosť čínskych chlapcov. Špecificky zmienili takzvaných niang pchao (娘炮), doslovne ženské zbrane (možné chápať aj ako slaboch či jednoducho zženštilý chlap).

Toto označenie je smerované hlavne na juhokórejské a japonské chlapčenské kapely, kde sú zženštilé mužské celebrity rozšírené (napríklad kórejský pop a podobne). Podľa vlády v Pekingu však nepriaznivo ovplyvňujú čínske mladistvé celebrity, čo sa môže preniesť na ich publikum.

Namiesto podobných negatívnych vplyvov by mali čínske televízie po novom šíriť medzi občanmi „správne štandardy krásy“ a prezentovať „výbornú tradičnú kultúru Číny, revolučnú kultúru alebo pokročilú socialistickú kultúru“. Televízie by tiež nemali podporovať oslavovanie bohatstva a slávy, taktiež črty spojené s celebritami.

Nehrajte sa toľko

Ide o ďalší krok centrálnej vlády v širšej snahe ovplyvniť najmä mladšie čínske generácie. Čína sa vo veľkom začala zameriavať na rôzne aspekty základnej spoločenskej jednotky – rodiny. Či už však ide o zvyšovanie pôrodnosti, udržiavanie rodín pohromade alebo ochrany detí pred stresom, Peking na to ide, ako obyčajne, svojsky.

Štandard nedávno informoval, že Čína obmedzila tamojším deťom hranie internetových videohier. Najnovšie sa môžu zahrať len tri hodiny do týždňa, konkrétne v piatky, soboty a nedele, od 20:00 do 21:00.

Krok má pomôcť krajine bojovať so závislosťou mladistvých od počítačových hier. Podľa názoru úradov tak budú chrániť ich telesné i duševné zdravie. Zároveň nebudú čínske ratolesti rozptyľované od školských či rodinných povinností.

Koniec doučovania a menší tlak na žiakov

Aj školské povinnosti sa nedávno dočkali zmien. Začiatkom augusta The Wall Street Journal napísal, že sa Ríša Stredu snaží zmierniť neslávne známy stres, ktorý zažívajú čínske deti v školskom systéme. Napríklad obmedzením súkromného doučovania, ktoré bolo v podstate nevyhnutnosťou na dosiahnutie výborných študijných výsledkov.

Podľa čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga by sa tak mali zmierniť rozdiely medzi bohatými mestami a chudobnejšími dedinskými oblasťami a zároveň vyrovnať hracie pole. Znížiť to vraj má aj tlak na rodičov.

Vo veľkých čínskych mestách sa pravidelne doučuje až sedem z desiatich detí, niektoré už od škôlky. Cieľom je snaha zvládnuť ťažké vstupné skúšky na najlepšie čínske univerzity, čo si však vyžaduje boj s obrovskou konkurenciou.

Súťaživosť má zmierniť aj zrušenie písomiek pre prvé a druhé ročníky základných škôl. Podľa čínskeho ministerstva školstva je skúšanie súčasťou vzdelávania, avšak „niektoré školy majú problém s príliš častým preverovaním vedomostí, čo môže vytvárať nadmernú záťaž na žiakov“.

V tomto roku krajina zakázala aj udeľovanie domácich úloh pre prvákov a obmedzila rozsah domácich zadaní na jeden a pol hodiny na večer.

Ako zvýšiť pôrodnosť

Všetky tieto reformy majú zrejme jeden hlavný prapôvodný zdroj – kriticky nízku pôrodnosť. Čínska populácia starne a bývalé nariadenia (napríklad pravidlo jedného dieťaťa) tento stav ešte zhoršili. Krajina v súčasnosti zmenila kurz, pričom okrem pôrodnosti sa snaží dbať aj na „morálne zdravie“ svojich občanov.

V prvej polovici roka 2021 Peking napríklad rozšíril pravidlo dvoch detí na tri ratolesti. Problémy s pôrodnosťou sú však podľa expertov systémové a nabádanie rodičov, aby mali viac detí, ničomu nepomôže. Podobne ako s pôrodnosťou nepohlo ani zrušenie pravidla jedného dieťaťa.

Zložitejšie rozvody

Spomeňme napríklad zákon o rozvodoch, ktorý vošiel do platnosti začiatkom tohto roka. Podľa novej právnej úpravy musia páry, v ktorých obaja partneri žiadajú o rozvod, podstúpiť 30-dňovú čakaciu lehotu. Pokiaľ sa nedostavia na dvojicu sedení v rozmedzí 30 až 60 dní od požiadania, ich žiadosť je automaticky zrušená. Páry teda musia de facto čakať na rozvod 60 dní.

Čínske dáta ukazujú, že počas prvých troch mesiacov tohto roka sa rozviedlo takmer 300-tisíc párov. V minulom roku bolo v rovnakom čase zaznamenaných viac ako milión rozvodov. Tento pokles je teda aspoň teoreticky úspechom pre štát, ktorý zažíva demografický prepad.

„Manželstvo a plodenie detí sú spolu úzko previazané. Úpadok manželstiev zasiahne mieru pôrodnosti, ktorá zas ovplyvní ekonomický a sociálny vývoj,“ zdôraznil úradník z čínskeho ministerstva občianskych vecí Jang Cong-tao. Či sa však čínske páry skutočne udobria vďaka novej legislatíve, alebo jednoducho nestíhajú dokončiť svoje odlúčenie, ostáva otázne.


Ďalšie články