Nový koronavírus má podľa Číňanov pôvod v Indii, možno dokonca v Európe

V meste Èching-tao plánujú otestova viac ako devä miliónov ¾udí Testovanie obyvateľov na prítomnosť nového koronavírusu. Foto: TASR/AP

Vírus, ktorý obopol celý svet, vraj mohol vzniknúť inde ako v Číne. Alebo sa mohol objaviť na viacerých miestach naraz. Takéto názory pochádzajú z Číny.

Svetová pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2 zmenila život na celom svete. Vírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, má na svedomí tisícky životov, ako aj obrovské ekonomické straty. Podľa dostupných zdrojov a faktov je zrejmé, že nový koronavírus pochádza z Číny, z mesta Wu-chan. Niektorí politici, ako napríklad Donald Trump, nazývajú tento vírus dokonca čínskym vírusom. Čína sa však snaží rôznymi teóriami dokázať, že vírus nepochádza z ich územia.

Je zrejmé, že rozšírením nového koronavírusu z Číny utrpela reputácia Čínskej ľudovej republiky vo svete. Hoci sa veľká väčšina štátov sveta zdržala obviňovania Číny z vypuknutia svetovej pandémie, objavili sa aj hlasy, ktoré otvorene vyzývajú Čínu, aby vyvodila zodpovednosť za vznik nového koronavírusu. Jedným z najhlasnejších vyzývateľov sú Spojené štáty.

Čína sa pritom v posledných rokoch veľmi usilovne snaží budovať svoj imidž a vytvárať pozitívny obraz o svojom systéme.

Hoci existuje viacero kontroverzných tém, ktoré Číne kazia ich snahu, ako napríklad porušovanie ľudských práv alebo prevýchovné tábory v Sin-ťiangu, rozpútanie pandémie v celosvetovom rozsahu vážne narušilo dôveryhodnosť Číny a prispelo k „strate tváre“ Čínskej ľudovej republiky.

Indická verzia o kontaminovanej vode

Jednou z taktík pekinskej vlády, ako odvrátiť pozornosť od Wu-chanu a zvrátiť negatívny pohľad sveta na Čínu, je prenesenie zodpovednosti na iný štát. Čína sa snaží na základe viacerých teórií dokázať, že nový koronavírus vznikol v inej krajine a do Wu-chanu ho priniesli.

Podľa najnovšej teórie pochádza nový koronavírus z Indie. Táto teória môže mať samozrejme politický podtext, keďže napätie vo vzájomných vzťahoch sa v posledných týždňoch a mesiacoch stupňuje.

Podľa výskumníkov z Čínskej akadémie vied sa nový koronavírus prvýkrát objavil v lete 2019 v Indii, kde sa preniesol zo zvieraťa na človeka prostredníctvom kontaminovanej vody. Čínski vedci sa domnievajú, že dôvodom rozšírenia vírusu z Indie bol nedostatok vody, ktorý spôsobil, že sa divé zvieratá a ľudia stretávali pri rovnakých zdrojoch pitnej vody a mohlo dôjsť k prenosu vírusu. Šíreniu podľa Číny údajne dopomohol zlý zdravotný systém v Indii.

Na viacerých miestach naraz

Čínske štátne denníky prednedávnom zverejnili vyhlásenia niektorých čínskych vedcov, ktorí sa svojimi tvrdeniami snažia presvedčiť svetovú verejnosť, že nový koronavírus nie je pôvodne z Wu-chanu. „Wu-chan je miesto, kde oficiálne zaznamenali prvé prípady nakazenia. To však nedokazuje, že koronavírus pochádza z Wu-chanu,“ povedal hlavný epidemiológ Čínskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb Ceng Kuang.

Podľa Jang Čan-čchioua, zástupcu riaditeľa Oddelenia patogénnej biológie na univerzite vo Wu-chane, mohla pandémia prepuknúť vo viacerých svetových mestách vrátane Wu-chanu. „Čínsky monitorovací systém umožnil zdravotníkom nájsť a sledovať rozšírenie COVID-19 v jeho rannom štádiu. To však neznamená, že vírus vznikol vo Wu-chane,“ uviedol Jang. Niektoré štáty podľa neho naschvál utajovali informácie o výskyte ohnísk nákazy u nich doma.

Tak, ako pri teórii o pôvode nového koronavírusu z Indie, aj tu však na podporu teórie chýbajú dôkazy.

Zdrojom má byť Európa

Nedávna talianska štúdia, ktorú publikovali v novembri tohto roka, informovala, že výsledky krvných testov v Taliansku z obdobia od septembra 2019 do marca 2020 ukázali protilátky špecifické pre koronavírus SARS-CoV-2. Táto štúdia doslova nahrala do karát snahe Číny dokázať, že nejde o „čínsky“ vírus. Ceng Kuang sa taktiež odvoláva na výskum, ktorý viedla Univerzita v Barcelone. Tá mala vraj zistiť prítomnosť nového koronavírusu zo vzoriek z odpadových vôd.

Výsledky z Talianska a Španielska podľa Cenga dokazujú, že vírus nie je z Číny. Okrem faktu, že oba štáty čelili veľkému množstvu nakazených, taktiež genetické informácie vírusu z oboch krajín sú veľmi podobné tomu z Wu-chanu. Taliansko a Španielsko sa tak pridávajú k zoznamu štátov, ako napríklad Spojené štáty, India, Rusko alebo Česká republika, ktoré Čína od vypuknutia pandémie označila za možných pôvodcov svetovej pandémie nového koronavírusu.


Ďalšie články