Život pod Talibanom: V Kábule odstránili maľby vrátane Floyda, ženy sa učia za plachtou a športu môžu dať zbohom

Nová afganská vlajka na stene bývalého amerického veľvyslanectva. Foto: Twitter/Emma Graham-Harrison Nová afganská vlajka na stene bývalého amerického veľvyslanectva. Foto: Twitter/Emma Graham-Harrison

Náhľad do blízkej budúcnosti Afganistanu. Aj tak by sa dali nazvať postupné prvé kroky tamojšej dočasnej vlády, ktorá začína vládnuť v posledných dňoch. V snahe dosiahnuť vládu islamského práva šaría môžu občania Afganistanu očakávať mnoho zákazov a obmedzení, najmä však ženy.

Taliban 9. septembra v Afganistane vytvoril dočasnú vládu. Premiérom sa stal Mullah Hassan Áchund. Nad ním stojí  vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda, podľa ktorého bude nová vláda pracovať tvrdo na tom, aby sa Afganistan riadil moslimským právom šaría.

„Chceme mierumilovný, blahobytný a sebestačný Afganistan, v ktorom sa budeme snažiť odstrániť všetky dôvody na vojnu a rozklad, aby naši občania žili v absolútnom bezpečí a komforte,“ vyhlásil v utorok Áchúndzáda.

Svet teraz pozorne sleduje, ako bude vyzerať vláda Talibanu a snaha dosiahnuť islamské riadenie krajiny. A Taliban na tom tvrdo pracuje. Zakázal napríklad protesty či slogany, ktoré neschváli ministerstvo vnútra.

Stopku dostali ženy i v športe. Ako sa vyjadril vodca kultúrnej komisie Ahmadulláh Wasiq, ženský šport, konkrétne napríklad ženský kriket, „nie je vhodný a ani potrebný“.

Tituly nemajú hodnotu

Tamojší minister školstva Šejk Molvi Nórulláh Munir sa zasa vyjadril, že vysokoškolské hodnosti nemajú žiadnu cenu.

„Žiadny titul doktora či magistra nemá dnes hodnotu. Všimnite si, že mullahovia [islamskí duchovní, pozn. red.] a vodcovia Talibanu sú pri moci, ale nemajú doktorský, magisterský titul, dokonca ani maturitu, a predsa sú najväčší zo všetkých,“ uviedol Munir.

Pred pár dňami svet obleteli aj fotografie, ako Talibanci zamaľovávajú betónové steny a bariéry v Kábule, na ktorých boli za posledné roky namaľované rôzne obrazce – napríklad muzikantov, zabitých novinárov či detí. Našla sa tu však napríklad aj maľba Georgea Floyda.

Všetky stihol rovnaký osud. Nahradili ich písomné výzvy na národnú jednotu či oslavné texty o zdolaní dvadsaťročnej americkej okupácie. Na stene bývalej americkej ambasády sa zasa objavila veľká maľba vlajky Afganského islamského emirátu, ako znie nový oficiálny názov.

Samostatné učenie

Na univerzitách v Kábule či Kandaháre zasa oddelili mužov a ženy v triedach plachtou. Aj to len v prípade, ak im vôbec dovolili učiť sa pohromade. Ženy sa väčšinou učia v samostatných miestnostiach alebo v izolovaných častiach univerzitnej pôdy.

Je to však stále takpovediac pokrok oproti stavu pred dvadsiatimi rokmi. Keď bol vtedy Taliban pri moci, dievčatá nemohli chodiť do školy vôbec, nehovoriac o štúdiu na univerzitách.


Ďalšie články