Sulík: Nie je to správne, ale o lockdowne rozhodne Mikas

Richard Sulík Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Vláda nerozhodla o uznesení k tzv. lockdownu. Má o ňom rozhodnúť hlavný hygienik SR Ján Mikas, povedal po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík.

„Ústredný krízový štáb má poradný hlas a v prípade lockdownu rozhodne hlavný hygienik,“ uviedol Richard Sulík (SaS) s tým, že všetky otázky o rozhodnutí treba smerovať na Mikasa.

„Nemyslím si, že toto je správne, ale hlavný hygienik rozhodne,“ podotkol Sulík. Minister naznačil, že opatrenia sa zavedú veľmi skoro.

Krajčí: Lockdown bude

Marek Krajčí (OĽANO) ešte pred rokovaní vlády uviedol, že lockdown bude. Zdôraznil, že situácia s nárastom chorých je vážna. „Mňa veľmi mrzí situácia v nemocniciach, kde pribúdajú pacienti,“ doplnil šéf rezortu zdravotníctva.

Vyhol sa náznakom konkrétnych termínov spustenia lockdownu i jasnej odpovedi na otázku, či napríklad bude mobilita podmienená absolvovaním testu. Upozornil však na to, že s testovaním sa ráta. „Ja robím všetko pre to, aby bolo čo najviac mobilných odberných miest,“ povedal.

Testovanie je aj súčasťou plánu, ktorý by definoval podmienky pre otvorenie lyžiarskych stredísk. Podrobnosti chcú premiér a ministri predstaviť až po rokovaní.

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec v utorok prezradil, že uzatvárať sa v nejakom rozsahu určite bude. „Nie je vylúčený aj určitý spôsob lockdownu, ale treba zadefinovať aký,“ povedal. Myslí si, že väčší význam by malo celoplošné uzavretie a nie regionálne, o ktorom tiež prebiehali úvahy, vzhľadom na zlú epidemiologickú situáciu takmer vo všetkých okresoch.

3 alebo 6 týždňov

Predseda vlády mal po neúspešnom nápade na povinné plošné testovanie navrhnúť lockdown Slovenska, ktorý by platil od 12. decembra. Jeho trvanie určil na 6 týždňov – to znamená, že naša vlasť by bola zatvorená až do 24. januára. Odborná časť krízového štábu podľa denníka Pravda navrhovala trojtýždňové uzavretie.

Čo to bude znamenať pre občanov Slovenska? Má sa vraj zaviesť výrazne prísna forma nových opatrení, pri ktorých sa obmedzí cestovanie a pohyb ľudí. Vyjsť z domu by sa tak mohlo len na nákup potravín alebo pre návštevu lekára.

Prípadné rozhodnutie o lockdowne bude podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího dobré riešenie. Taktiež zdôraznil potrebu obmedzenia pohybu občanov, pričom uviedol, že má pripravený takzvaný semafor, ktorý by mal byť takisto predstavený v priebehu stredy.

Ten má sedem farieb, od zelenej po čiernu, kde by čierna znamenala najtvrdšie opatrenia. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva by mohol semafor začať platiť po ukončení lockdownu.

(TASR, ste)


Ďalšie články