Žena ako agent 007? Súčasný James Bond je proti

Lashana Lynchová Britská herečka Lashana Lynchová. Foto: TASR/AP

Špeciálneho agenta britskej tajnej služby MI6 stvárni v novej snímke o Jamesovi Bondovi prvýkrát herečka Lashana Lynchová. Podľa nej by mohla Bonda v budúcnosti hrať aj žena či dvojročné dieťa a ľudia by na film do kina aj tak prišli. O radikálnej zmene v obsadení hlavnej úlohy agenta 007 herečkou sa hovorí už dlhšie. Súčasný predstaviteľ postavy legendárneho agenta Jamesa Bonda Daniel Craig je však proti. Odmieta to aj hlavná producentka filmovej série či bývalá „bond girl“.

Craig sa k údajnému obsadeniu ženy do úlohy agenta 007 vyjadril necelý týždeň pred celosvetovou premiérou nového filmu o Jamesovi Bondovi s názvom No Time To Die (Nie je čas zomrieť), ktorý je jeho piatym a posledným v sérii.

„Prečo by žena mala hrať Jamesa Bonda, keď by mala existovať rola rovnako dobrá, ako je James Bond, ale pre ženu?“ pýtal sa Craig v rozhovore pre Radio Times.

Debaty o zmene charakteru agenta sa medzi fanúšikmi série vedú už roky. Zatiaľ čo časť divákov by si túto zmenu priala, mnohí skalní fanúšikovia sú zásadne proti.

Nielen Bond

Podľa Craiga by mali existovať vo filmoch rovnako kvalitné úlohy aj pre ženy a ľudí inej farby pleti. Herec, ktorý stvárnil Jamesa Bonda v posledných piatich filmoch, sa svojím vyjadrením pridal ku kritikom tejto stále častejšie skloňovanej zmeny. Odporcovia obsadenia ženy do úlohy agenta 007 tvrdia, že to „bondovkám“ iba uškodí a že existujú lepšie spôsoby, ako zlepšiť reprezentáciu žien na striebornom plátne.

Podobne ako Craig sa k veci postavila aj hlavná producentka filmovej série Barbara Broccoliová, ktorá filmy o Bondovi vytvára od roku 1995. Vo vlaňajšom rozhovore uviedla, že James Bond môže byť inej farby pleti, ale je to muž. Producentka to zdôvodnila tým, že táto úloha je pôvodne napísaná pre muža. Dodala pritom, že chce vytvárať nové silné ženské postavy.

Aj Halle Berryová, ktorá stvárnila „bond girl“ v snímke Die another day (Dnes neumieraj), sa vyjadrila, že „séria zanechala stopu v histórii“ a pripomenula pôvodné romány Iana Fleminga. „Nemyslím si, že môžete Bonda zmeniť na ženu,“ uviedla Berryová ešte v roku 2017, keď sa o tejto možnosti začalo hovoriť.

Nie je čas zomrieť

Najnovšie, v poradí už 25. pokračovanie obľúbenej filmovej série s názvom No Time To Die (Nie je čas zomrieť) uvedú na strieborné plátna 28. septembra na slávnostnej premiére v Londýne. Lashana Lynchová si v ňom podľa známych informácií zahrá postavu Nomi, prvej ženskej špeciálnej agentky MI6 s povolením zabíjať, ktoré u Bonda označujú dve nuly pred číslom sedem.

Lynchová sa v novej bondovke objaví po boku Craiga, ale v rozhovore pre denník The Guardian tvrdí, že ako ďalšieho Jamesa Bonda by ju ľudia nechceli. Napriek tomu sa stále objavujú reči o tom, že Nomi v ďalšej snímke „zdedí“ agentské číslo 007 po Bondovi, ktorý jej odovzdá kľúče od svojho Aston Martin a ide oddychovať na Jamajku v spoločnosti francúzskej psychologičky.

Podľa Lynchovej nedáva filmový priemysel divákom to, čo by chceli vidieť oni, ale to, čo filmový priemysel chce, aby videli. „V prípade Bonda to môže byť muž alebo žena. Môže byť čierny, biely, Aziat, miešanec. Môže byť mladý alebo starý. Koniec koncov, aj keby Bonda hralo dvojročné dieťa, všetci by sa nahrnuli do kina, aby videli, čo tento dvojročný spraví, no nie?“ myslí si herečka.

Predstavenie Lynchovej v úlohe Nomi v novom filme o Bondovi je súčasťou trendu, v rámci ktorého v uplynulých rokoch stále viac rastie tlak na genderovú aj rasovú diverzitu nielen vo filmovom priemysle.

Prvým filmom o Jamesovi Bondovi bol Doktor No. Premiéru mal v roku 1962 a hlavnú úlohu agenta 007 si v ňom zahral Sean Connery, ktorý zomrel vlani na jeseň.


Ďalšie články