Prejav prezidentky ocenili Heger aj Kollár. Pellegrini hovorí o alibizme, Fico o predstaviteľke koalície

Prezidentka Zuzana Èaputová vystúpila v pléne so správou o stave republiky Zuzana Čaputová prichádza po boku Borisa Kollára do pléna NR SR s druhou správou o stave republiky. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Za správu o stave republiky prezidentku Zuzanu Čaputovú pochválili premiér Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár či koaličná SaS. Expremiér a líder Smeru Robert Fico však reagoval tvrdou kritikou, pričom prezidentku označil za predstaviteľku koalície.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii na správu uviedol, že prezidentke sa podarilo pravdivo opísať realitu, nedostatky i úspechy vlády.

„Cenný bol aj jej postreh, že pandémia vyvolala v ľuďoch strach a následne aj hnev, a, žiaľ, niektorí z toho začali politicky ťažiť,“ komentoval Heger.

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) bola adresátom výzvy prezidentky na spoluprácu celá vládna koalícia vrátane jeho samého. „Každý by si mal vstúpiť do svedomia, aj ja,“ dodal v reakcii na slová hlavy štátu.

Prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky zopakovala, že očkovanie stále považuje za najefektívnejšiu cestu vysporiadania sa s pandémiou. Dodala však, že má pochopenie pre ľudí, ktorí majú z vakcín proti covidu obavy a nechcú sa preto nechať očkovať.

Zuzana Čaputová. Foto: Pavel Neubauer/TASR

„Samotná skutočnosť, že niekto zaočkovaný nie je, nerobí z neho zlého ani hlúpeho človeka. Viem porozumieť obavám ľudí, pretože strach je hlboko ľudská emócia. Hlbokou emóciou už ale nie je snaha hnev a strach vedome zneužívať alebo využiť túto tému na uvoľnenie nenávisti voči druhým ľuďom,“ povedala prezidentka v pléne parlamentu.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajinak (Sme rodina) ocenil, že pani prezidentka vyjadrila v parlamente pochopenie pre ľudí, ktorí sa nechcú nechať zaočkovať.

„Podobne ako pani prezidentka, aj ja podporujem očkovanie. Pretože v zariadeniach sociálnych služieb vidíme, že očkovanie chráni klientov aj zamestnancov pred vážnym priebehom covidu a pred hospitalizáciou. Myslím si však, že neočkovaní ľudia nesmú byť občanmi druhej kategórie a očkovanie nemá byť povinné,“ napísal Krajniak na svojom facebookovom profile.

SaS hovorí o kritickom zrkadle

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanov uviedla, že strana sa stotožňuje s názorom prezidentky, že Slovensko potrebuje stabilitu a jednotné vedenie. Hlava štátu podľa SaS oprávnene kritizovala, že pandémia postihla tých najzraniteľnejších.

Liberáli považujú správu prezidentky za vyváženú. Nastavila podľa nich kritické zrkadlo nielen vláde, ale aj poslancom. „Netýka sa to len hrubosti, vulgarizácie politiky, ale zastavila sa aj pri konaní politikov počas pandémie,“ skonštatovala Zemanová.

Šéfka klubu SaS koaličným partnerom pripomenula, že vo voľbách prevzali zodpovednosť za vedenie štátu. „Kríza zvyšuje tlak na nás všetkých a bez porozumenia to nedokážeme. Spory prehlbujú sklamanie vo verejnosti,“ povedala s tým, že osobné spory nesmú ísť nad záujem spoločnosti.

https://standard.sk/120031/som-za-ockovanie-ale-ak-niekto-nie-je-zaockovany-nerobi-to-z-neho-zleho-ci-hlupeho-cloveka-vyhlasila-prezidentka/

Fico: Prezidentka je predstaviteľkou koalície

Mimoriadne kriticky sa k správe o stave republiky z úst prezidentky postavil predseda Smeru Robert Fico.

„Vystúpenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej so správou o stave SR v pléne Národnej rady (NR) SR potvrdilo, že hlava štátu je predstaviteľkou koalície,“ povedal expremiér v reakcii na slová hlavy štátu.

Prezidentka podľa Fica opomenula zodpovednosť súčasnej vlády za dôsledky pandémie na životoch ľudí. Prekvapilo ho, že sa nevenovala stavu verejných financií. Vyčíta jej tiež výroky o tom, že strach či hnev sú dôsledkom pandémie. Šéf Smeru tvrdí, že ide o výsledok toho, že vláda je neschopná.

Za zarážajúce Fico označil, že prezidentka vystúpenie využila na propagáciu očkovania.

„Neviem, prečo sa pani prezidentka stavia do tejto polohy. Predsa povinnosťou prezidenta je byť nadstranícky, byť hlavou štátu, reprezentovať krajinu a poukazovať na dobré aj zlé veci. Bol to prejav člena vládnej koalície,“ vyhlásil.

Fico podotkol, že hlava štátu preniesla na opozíciu zodpovednosť za stav v spoločnosti, za hnev, zlosť či strach. Odmieta však, že by Smer-SD pracoval s týmito emóciami.

„Pracujeme s faktickými informáciami, ktoré potvrdzujú, že štát je v úplnom rozklade,“ povedal s tým, že opozícia si robí len svoju prácu.

Prezidentka vystúpila so správou o stave republiky v pléne parlamentu v utorok (28.9.) predpoludním. Udialo sa tak druhýkrát od jej nástupu do funkcie.

Pellegrini vidí aj kritiku koalície

Expremiér a predseda strany Hlas Peter Pellegrini konštatoval, že prezidentka síce kritizovala vládu za nezvládnutú pandémiu, no mohla byť podstatne tvrdšia. Pellegrini odmieta, že by bol odporcom očkovania. Vyzdvihol slová prezidentky, že na neočkovaných netreba nazerať ako na menejcenných, ale sa navzájom rešpektovať.

„Prezidentka sa snažila nastaviť aké-také zrkadlo vládnej koalícii. Ale na to, v akom marazme sa krajina nachádza a aké hlboké a vážne sú problémy slovenskej spoločnosti, mi prišiel jej jazyk príliš jemný,“ povedal s tým, že hlava štátu mohla byť podstatne tvrdšia a jasnejšia vo vyjadreniach.

Hoci prezidentka podľa neho kritizovala vládu za nezvládnutú pandémiu, slabú ekonomickú a sociálnu pomoc či za dlhodobo zatvorené školy, alibisticky sa postavila voči otázke o referende. Pellegrini od nej očakával výrazný apel, aby vyhoveli žiadosti ľudí, ktorí ho žiadajú. Veľmi alibisticky vníma aj vyjadrenia prezidentky k otázkam právneho štátu.

„Súhlasím, že spoločnosť je extrémne rozdelená, rozhádaná a že Slovensko bude v nasledujúcich mesiacoch potrebovať zmier a spojenie sa, preto, aby sme sa z tohto marazmu dostali,“ poznamenal. Myslí si, že raz odznie koronakríza i problémy v právnom štáte a potom sa ľudia budú pýtať, ako existovať ďalej. Následne si vie predstaviť, že jej výzvy na zjednotenie sa budú mať logiku.

Na kritiku smerom k opozícii reagoval tým, že jeho mimoparlamentná strana Hlas sa nesnaží pôsobiť takto dramaticky, ale robiť rozvážnejšiu politiku a prinášať riešenia. „Každý si musíme klásť otázku, či ideme spôsobom ‚po nás potopa‘ alebo ‚čím horšie, tým lepšie‘, alebo sa budeme naozaj snažiť niečo s touto krajinou spraviť,“ poznamenal. So súčasnou vládou však veľké šance na zlepšenie situácie na Slovensku nevidí.

(TASR, top)


Ďalšie články