Pozrite sa na Izrael. Takto je to s úmrtiami očkovaných na covid

Oèkovanie vakcínou od konkorzia Pfizer/Biontech v Jeruzaleme Izrael: Palestínčania čakajú na očkovanie vakcínou proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Izrael nedávno udávali ako príklad na postup pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Spočiatku rýchle tempo štepenia však postupne upadlo a zo židovského štátu sa mal stať napriek vysokej zaočkovanosti obyvateľstva odstrašujúci príklad.

Hoci je v Izraeli proti covidu plne zaočkovaných už takmer 64 percent populácie, začiatkom septembra pribúdalo v blízkovýchodnom štáte 10-tisíc nových prípadov tohto ochorenia denne. Pre ľudí skeptických k týmto vakcínam to bol nezvratný dôkaz, že štepenie nefunguje a je zbytočné.

Účinnosť vakcín proti covidu odporcovia spochybňujú práve na tomto príklade, pretože podľa najnovších izraelských údajov chránia dve dávky očkovania vakcínou Comirnaty proti nákaze covidom len na 39 percent. To znamená, že očkovaní sa môžu nakaziť. No z rovnakej štúdie vyplýva, že človek zaočkovaný dvoma dávkami tejto vakcíny je až na 91 percent chránený pred vážnym priebehom ochorenia a hospitalizáciou.

Výsledky štúdie potvrdzuje posledný priebeh najnovšej vlny ochorenia v Izraeli. Počet ťažko chorých pacientov, ktorí sú plne očkovaní, postupom času klesal, ale počet neočkovaných ťažko chorých pacientov stále narastal. To naznačuje, že očkovacie látky skutočne poskytujú vysokú mieru ochrany pred ťažkým priebehom ochorenia i smrťou.

Neočkovaní sú viac ohrození

Najnovšie údaje z Izraela potvrdzujú, že v nemocniciach zomiera viac neočkovaných ako očkovaných, ktorí majú v drvivej väčšine ľahší priebeh ochorenia než nezaštepení.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva uvádza, že 60 percent obetí covidu zo štvrtého septembrového týždňa tvoria pacienti, ktorí nepodstúpili očkovanie ani jednou dávkou vakcíny proti covidu.

Rezort ďalej uvádza, že očkovanie nemá za sebou viac ako jeden milión Izraelčanov, čo je približne 17 percent tamojšej populácie. Až 200-tisíc z nich sú ľudia starší ako 50 rokov, ktorí sú covidom najviac ohrození.

Za opätovným šírením čínskeho respiračného ochorenia v Izraeli je rovnako ako všade inde takzvaný delta variant covidu a letné uvoľnenie opatrení proti epidémii. V prípade židovského štátu je tu však aj ďalší problém. Zaočkovanosť je nižšia medzi arabským obyvateľstvom a najmä ortodoxnými Židmi, ktorých žije v deväťmiliónovej krajine viac ako jeden milión. Práve túto pomerne početnú skupinu obyvateľstva je z dôvodu ich viery takmer nemožné presvedčiť, aby sa dala očkovať.

Nákaza na ústupe

Covid sa v Izraeli šíril v uplynulých týždňoch pomalšie, a to aj napriek tomu, že začiatkom septembra veľká časť populácie oslavovala Roš Hašana, teda židovský nový rok. V polovici mesiaca bol navyše najväčší židovský sviatok Deň zmierenia – Jom Kipur, ale počas neho sú ulice Izraela ľudoprázdne, takže to nákazu len spomalilo.

Napriek nedávnemu nárastu počtu nových prípadov nákazy covidom začal počet pacientov hospitalizovaných vo vážnom stave v Izraeli klesať.

Znižuje sa aj reprodukčné číslo R. To udáva, koľko ďalších ľudí nakazí každá infikovaná osoba. Momentálne je toto číslo na úrovni 0,77. Ak je R menšie ako 1, znamená to, že infekcia je na ústupe, pretože jeden nakazený infikuje menej ako jedného ďalšieho.

Prudký nárast počtu nových prípadov covidu z uplynulých mesiacov prinútil Izrael konať. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva už oznámilo, že pacienti, ktorí sa zotavili z covidu pred viac ako pol rokom, budú potrebovať ďalšiu dávku vakcíny, aby dostali takzvaný Green Pass, teda certifikát umožňujúci vstup napríklad do reštaurácií.


Ďalšie články