Štátny rozpočet: víťazi a porazení

žilinský primátor Ivan Harman jazda na invalidnom vozíku vozièkár invalidný vozík Týždeò mobility Ulice pre všetkých Foto: Pavol Ďurčo/TASR

Štát bude pridávať hlavne dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým. Šetriť chce na vlastných zamestnancoch. Ďalšiemu zadlžovaniu sa však nevyhne.

Parlament schválil v stredu rozpočet verejnej správy na rok 2021. Hoci zákon roka, ako sa mu hovorí, nelinkuje, s akou životnou úrovňou môžu obyvatelia rátať v budúcom roku, na mnohé oblasti má vplyv. Vo verejnej správe to platí určite.

Prinášame príklady v troch oblastiach, kde sa vláda rozhodla ľuďom pridať, prípadne sa podujala šetriť. Celkovo si však na zvýšené výdavky bude musieť požičať, pretože príjmy rozpočtu na to nepostačujú.  

Úspory v štátnej správe

Zo zamestnancov, ktorí sú platení zo štátneho rozpočtu, by mala v budúcom roku ubudnúť desatina. Spolu by sa to malo týkať takmer 5 700 ľudí. Koho konkrétne?

Policajtov bude oproti tomuto roku menej o vyše 600. Z verejných vysokých škôl by malo ubudnúť viac ako 800 nepedagogických pracovníkov, učiteľov by malo byť menej o päť stoviek. Vláda si od zredukovania počtov sľubuje úsporu 150 miliónov eur.

Tí, čo ostanú pracovať vo verejnom sektore, nebudú môcť počítať so zvyšovaním miezd. Väčšie platy by mali mať iba niektoré vybrané profesie, napríklad sudcovia, prokurátori  a štátni zamestnanci, ktorých platy sa viažu na priemernú nominálnu mesačnú mzdu zamestnanca v slovenskom hospodárstve.

Všeobecne, v celom štáte vrátane súkromného sektora ráta vládny rozpočet s priemerným rastom miezd o niečo vyše štyri percentá. Je to však v porovnaní s týmto rokom, keď v niektorých odvetviach pre krízu mzdy klesli.

Trináste dôchodky ešte vyššie

Valorizovanie dôchodkov sa upravuje v závislosti od medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok predchádzajúceho roka, minimálne však o dve percentá priemerného dôchodku. Čo to znamená pre dôchodcov na budúci rok? Valorizovanie podľa uvedeného výpočtu bude predstavovať 2,6 percenta.

Budúci rok sa zníži dôchodkový vek pre osoby, ktoré vychovali dve a viac detí. Za každé dieťa sa im znižuje dôchodkový vek o šesť mesiacov. Pre štát to bude budúci rok znamenať zvýšenie výdavkov o 105 mil. eur.

Minimálne dôchodky ostanú v budúcom roku na rovnakej výške ako v súčasnosti.

Tento rok sa budú prvý raz vyplácajú trináste dôchodky. Nárok naň majú všetci poberatelia v garantovanej minimálnej výške 50 eur. Maximálnu sumu 300 eur môžu dostať poberatelia, ktorých dôchodok je nižší ako životné minimum. Budúci rok trináste dôchodky stúpnu na takmer dvojnásobok. Štát budú stáť 310 miliónov eur.

Ďalšie zvýhodnenie zdravotne postihnutých

Ťažko zdravotne postihnutí ľudia dostávajú od štátu príspevky na zmiernenie alebo prekonanie dôsledku postihnutia. Najvýznamnejšie položky v tejto oblasti tvoria príspevky na opatrovanie a na osobnú asistenciu. Od polovice tohto roka sa tieto príspevky zvýšili.

S takto zvýšenými príspevkami môžu počítať poberatelia aj na budúci rok. Štátny rozpočet tak oproti tomuto roku bude na to potrebovať o 30 miliónov eur viac.

Ťažko zdravotne postihnutí budú môcť budúci rok počítať aj s rušením doplatkov za lieky. Podobné úľavy dostanú dôchodcovia a deti do šesť rokov. Štát zabezpečí lieky pre pacientov so svalovou atrofiou. Tieto opatrenia budú vládu stáť oproti tomuto roku zvýšenie výdavkov o 40 miliónov eur.


Ďalšie články