Politička v Británii sa postavila za právo nesobášiť homosexuálov. Teraz sa kajá

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Britská ľavicová politička Janet Dabyová sa zastala matrikárov, keď naznačila, že by spoločnosť mala rešpektovať ich presvedčenie, ak odmietajú zosobášiť páry rovnakého pohlavia. Stala sa za to terčom ponižovania, musela odstúpiť z funkcie a ospravedlniť sa za svoje slová.

Dabyová, ktorá bola tieňovou ministerkou labouristov, si dovolila povedať, že „musí existovať istý rešpekt voči presvedčeniu ľudí“, ktorí odmietajú oficiálne sobášiť homosexuálne páry. Stredoľavá Labour party, ktorej je politička súčasťou, však nemá zrejme podobné pochopenie. Strana oznámila, že Dabyová sa vzdala funkcie tieňovej ministerky pre veci spojené s vierou.

V rozhovore pre Religion Media Center politička povedala, že odmietanie sobášiť páry rovnakého pohlavia je komplexná a vysoko kontroverzná téma. „Myslím si, že musí existovať niečo, čo zaručí istý rešpekt voči presvedčeniu ľudí a ich pohľadu na vieru, ak aj ochráni práva ľudí, ktorí si chcú byť istí, že sa aj s nimi bude zaobchádzať rovnoprávne,“ povedala Dabyová.

Labouristka tiež povedala, že aj zdravotné sestry majú na výber, či sa zúčastnia na potrate alebo nie. Záleží podľa nej v tomto ohľade na svedomí jednotlivcov.

O tom, že mať názor sa v britských labouristických kruhoch zrejme nenosí, svedčí aj fakt, že Dabyová sa nielenže rozhodla odísť z funkcie tieňovej ministerky pre vieru, ale uverejnila aj ospravedlnenie na Twitteri.

„Som hrdá na to, že môžem podporiť manželstvá rovnakého pohlavia. Úprimne sa ospravedlňujem za svoje komentáre, ktoré boli výsledkom zlého úsudku a končím ako tieňová ministerka,“ napísala Dabyová na mikroblogovacej sociálnej sieti.

Labour party k veci vydala len veľmi stručné stanovisko, v ktorom konštatuje, že Dabyová vo funkcii skončila a bude za ňu vybratý nový tieňový minister pre veci viery.


Ďalšie články