"Babiš a tajný zámok." Svetové médiá sa pozastavujú nad nákupmi nehnuteľností českého premiéra

Stretnutie premiérov V4 + Slovinsko V ¼ub¾ane Andrej Babiš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Dostal sa k moci prísľubom, že potlačí korupciu, teraz figuruje v Pandora Papers, ktoré odhaľujú podivné transakcie vrcholných politikov a expolitikov, opisuje nemecká verejnoprávna televízia Deutsche Welle ďalšiu kauzu, v ktorej je namočený český predseda vlády Andrej Babiš. Za podivne prevedené peniaze si mal Babiš podľa Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) nakúpiť 16 nehnuteľností v zahraničí, okrem iného zámok Château Bigaud na Francúzskej riviére. Zahraničné médiá pri tej príležitosti spomínajú aj ďalšie kauzy, v ktorých Babiš figuruje a pripomínajú, že napríklad vyšetrovanie „Čapího hnízda“ nie je dodnes ukončené.

„Babiš a tajný zámok,“ píše sa v titulnom článku na spravodajskom webe rakúskej verejnoprávnej televízie ORF, text dopĺňajú fotografie českého premiéra s jeho ženou Monikou. ORF pripomína, že Babiš, samozvaný bojovník proti korupcii, poslal cez tajomné offshorové firmy takmer 400 miliónov korún, bez toho by to pri vstupe do politiky uviedol, čo slovenské zákony vyžadujú.

Andrej Babiš si v júli 2009, keď ešte nebol v politike, pomocou francúzskej právnickej kancelárie DB Artwell Avocats a panamskej právnickej kancelárie Alcogal nechal anonymne a diskrétne založiť firmy, kde figurovali nastrčení riaditelia. Nedlho potom túto štruktúru využil, aby z jednej svojej spoločnosti do druhej presunul 15 miliónov eur. V podstate sám sebe poskytol pôžičku, a to na nákup šestnástich nehnuteľností vo Francúzsku vrátane spomínaného kaštieľa Château Bigaud na Azúrovom pobreží. Tvrdí to server investigace.cz na základe takzvaného projektu Pandora Papers.

Babiš zaplatil jednej zo svojich firiem na Britských Panenských ostrovoch zhruba 381 miliónov českých korún, ktoré potom odišli do firmy vo Washingtone a následne do jej dcérskej spoločnosti v Monaku. Neskôr si Babiš zaobstaral zámok Château Bigaud, teda luxusné sídlo s 9,4 hektárovým pozemkom neďaleko Cannes, opisuje ORF. O Babišovej kauze s offshore firmami píše aj britský Guardian či verejnoprávna nemecká televízia ARD.

Odhalenie sa týka okrem Babiša aj Blaira, Putina, Zelenského či Alijeva

Babiš tvrdí, že ide o pokus ovplyvniť české voľby. „V tomto prípade je jasné, že som neurobil nič nezákonné ani zlé, ale to im nebráni v tom, aby ma zase skúsili očierniť, a ovplyvniť tak české parlamentné voľby,“ uviedol v nedeľu Babiš.

Kauza sa však netýka iba českého predsedu vlády Andreja Babiša, ale aj ďalších svetových politikov. ICIJ získalo viac ako 11,9 milióna finančných záznamov a 2,94 terabajtov utajovaných informácií od 14 offshorových spoločností. Na projekte sa podieľalo cez 600 novinárov zo 117 krajín sveta a 150 médií. Podľa televízie Deutsche Welle ide o najväčšie novinárske partnerstvo v histórii. Dokumenty sa zmieňujú aj o viac ako 40 Slovákoch a offshorových firmách s väzbou na Slovensko.

V porovnaní s podobnými projektmi z minulosti, ako boli Panamské dokumenty (Panama Papers), Paradise Papers či databáza Offshore Leaks (Úniky v daňových rajoch), ide o najväčší objem uniknutých dát.

Majetok v Británii a Spojených štátoch v hodnote 100 miliónov dolárov (86 miliónov eur) podľa dnes zverejnených dokumentov tajne nazhromaždil jordánsky kráľ, zatiaľ čo niekdajší britský premiér Tony Blair spoločne s manželkou ušetril cez 312 000 libier (364-tisíc eur) na dani z nákupu nehnuteľnosti pri kúpe svojej londýnskej kancelárie, uviedol server BBC.

Dokumenty sa týkajú aj azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva a jeho rodiny, ktorí sú podľa ICIJ zapletení do nákupov britských nehnuteľností v hodnote viac ako 400 miliónov libier (467 miliónov eur). Rodina, dlhodobo obviňovaná z korupcie, nakúpila okrem iného londýnsky blok kancelárskych budov pre prezidentovho 11-ročného syna.

Ruského prezidenta Vladimira Putina zasa dokumenty spájajú s tajným majetkom v Monaku. Štátnikovo meno sa v dokumentoch priamo neobjavuje, spomenutých je však niekoľko ľudí z jeho blízkeho okolia vrátane jeho priateľa z detstva Pjotra Kolbina. Toho kritici označovali za „peňaženku“ pre Putinovo bohatstvo, píše denník The Guardian.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tesne pred víťazstvom vo voľbách v roku 2019 presunul svoj majetok do tajnej offshorovej firmy. V hlasovaní vtedy zvíťazil s kampaňou sľubujúcou boj proti súčasnému politickému systému a korupcii.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články