Facebook ako jedna z najvážnejších hrozieb. Bývalá manažérka spoločnosti varuje pred jej nekalými praktikami

Výpadok Facebooku Logo sociálnej siete Facebook. Foto: TASR/AP

Odhalila svoju identitu a postavila sa pred členov amerického Kongresu, aby svedčila o postupoch svojho bývalého zamestnávateľa. Aj vďaka Frances Haugenovej sa na verejnosť dostali informácie o tom, že firma si je vedomá negatívnych vplyvov sociálnych sietí na ich používateľov. Milióny privilegovaných pravidlá Facebooku dodržiavať nemusia.

Interné dokumenty Facebooku, ktoré ukazujú dvojaký meter sociálnej siete pri posudzovaní správania používateľov, sa dostali do médií v prvej polovici septembra. Denník Wall Street Journal praktiky Facebooku opísal v sérii článkov, v ktorých sa odvolával na vnútorné dokumenty spoločnosti. Dnes je jasná identita minimálne jednej osoby, ktorá ich americkému médiu poskytla.

Frances Haugenová pre Facebook pracovala ako produktová manažérka v tíme pre dezinformácie, ale rozhodla sa dať výpoveď. Prehovorila o tom, ako firma utajuje svoje postupy v Kongrese. Informácia najprv poskytla anonymne médiám. Nebola pritom jediná, kto dokumenty posunul novinárom, ale zatiaľ iba ona odhalila svoju totožnosť.

Podľa Haugenovej je Facebook „jednou z najurgentnejších hrozieb“, ktorým Spojené štáty americké v súčasnosti čelia. Preto tvrdí, že je nutné sociálnu sieť regulovať.

„Jadrom problému je to, že nikto nemôže pochopiť ničivé kroky Facebooku ako on sám, pretože len Facebook sa môže pozrieť pod kapotu. Na odštartovanie efektívnej regulácie je kľúčová transparentnosť,“ napísala Haugenová v reči pripravenej pre Kongres.

Zisky sú viac ako ľudia

Haugenová vyhlásila, že vedenie Facebooku pravidelne uprednostňovalo zisk pred bezpečnosťou používateľov. Podľa dokumentov, ktoré poskytla médiám, Facebook napríklad vie o negatívnych vplyvoch Instagramu na mladistvých, ale mlčí o nich.

„Vedenie firmy vie, ako spraviť Facebook a Instagram bezpečnejšími, ale neurobí potrebné zmeny, pretože uprednostňujú svoje enormné zisky pred ľuďmi. Nikto za to nenesie zodpovednosť,“ tvrdí bývalá zamestnankyňa Facebooku, ktorá pred tým pracovala aj pre internetový gigant Google či Pinterest.

Zistenia denníka Wall Street Journal založené na uniknutých interných dokumentoch z Facebooku ukazujú, že zmenou algoritmov prispel k narastajúcej polarizácii na sociálnej sieti. Podľa Haugenovej navyše firma robí len veľmi málo, aby predišla zneužívaniu svojej platformy na organizovanie násilností.

Pripomeňme, že Facebook bol v nedávnej minulosti použitý napríklad na zvolávanie masových protestov proti polícii po smrti Afroameričana Georgea Floyda, ale aj pri útoku na americký Kapitol, či na plánovanie masového vraždenia v Mjanmarsku.

Vedenie Facebooku v reakcii na obvinenia vydalo rozsiahle stanovisko. Okrem iného v ňom píše, že firemné tímy musia každý deň vyvažovať ochranu práva miliárd ľudí slobodne sa vyjadriť a udržiavanie Facebooku ako bezpečnej a príjemnej sociálnej siete. Facebook trvá na tom, že robí „významné pokroky v boji proti šíreniu dezinformácií a škodlivého obsahu“ napriek tomu, že uniknuté interné dokumenty hovoria niečo iné.


Ďalšie články