Bisexuálna demokratická senátorka pocítila hnev ľavicových aktivistov, je podľa nich málo progresívna

Kyrsten Sinemaová Kyrsten Sinemaová. Foto: Facebook/K.Sinema

Krajne ľavicoví aktivisti prenasledovali americkú demokratickú senátorku Kyrsten Sinemaovú až na toaletu. Politička sa stala terčom ich neželanej pozornosti, pretože blokuje kľúčové časti agendy Joea Bidena a presadzuje spoluprácu s republikánmi.

Vo vrchnej komore amerického Senátu sú sily medzi vládnucimi demokratmi a opozičnými republikánmi vyrovnané. Obe strany držia v stočlennej komore polovicu kresiel. Keď sa preto nájde v dôležitých otázkach „prebehlík“, jednotlivé americké partaje tým značne utrpia.

Takýmto prípadom je aj senátorka za štát Arizona Kyrsten Sinemaová. Politička upadla do nemilosti po tom, ako začala blokovať agendu Bidenovej administratívy a podľa niektorých demokratov nedostatočne podporuje zmenu imigračnej politiky. Cieľom progresívnej časti demokratickej strany je totiž zjednodušiť ilegálnym migrantom získanie amerického občianstva.

Sinemaová brzdí aj investičné balíčky prezidenta Joea Bidena. Na pôde Arizonskej štátnej univerzity preto zažila na vlastnej koži hnev svojich vlastných voličov. Progresívni aktivisti ju prekvapili a prenasledovali až na dámske toalety. Natáčali ju na mobily, aj keď sa zamkla v kabínke a video potom dali na sociálne siete.

Biden ju v tom nechal

Šéf Bieleho domu v reakcii na incident povedal, že takéto veci sú „súčasťou procesu“ politického diskurzu v Spojených štátoch. „Nemyslím si, že je to primeraná taktika, ale stáva sa to každému,“ povedal Biden v reakcii na incident. Prezident tým demokratickej senátorke vlastne odkázal, že ak sa neprispôsobí väčšine demokratov, musí s takýmito útokmi progresívnej časti jeho partaje počítať.

Do Sinemaovej sa aktivisti na Arizonskej univerzite pustili za to, že nepodporila Bidenov finančný plán „ľudskej infraštruktúry“ (human infrastructure) v hodnote 3,5 bilióna dolárov. Plán s názvom „Build Back Better“ má podľa vládnej garnitúry pomôcť vytvárať pracovné miesta, znižovať dane a náklady pre pracujúce rodiny. Peniaze na tento finančný megabalík chce Bidenova administratíva získať údajne spravodlivejším daňovým zaťažením a napríklad aj vyšším zdanením veľkých korporácií.

Sinemaová po incidente uviedla, že aktivisti, ktorí ju prenasledovali až na toalety, prenikli na pôdu Arizonskej univerzity nelegálne a ich protest preto označila za nelegitímny.

Samú seba Sinemaová nazývala „socialistkou, ktorá nosí pradu“, ale v arizonskej snemovni sa z nej rokmi stala pragmatická, ambiciózna politička, ktorá je ochotná spolupracovať s republikánmi.

Do vysokej politiky sa dostala pred deviatimi rokmi, keď ju v Arizone zvolili do Snemovne reprezentantov. Stala sa tak prvým otvorene bisexuálnym zákonodarcom v USA. Neskôr po vstupe do politiky sa stala prvou členkou Snemovne reprezentantov, ktorá úspešne dokončila triatlonový závod Ironman.

V roku 2018 sa Sinemaová po tridsiatich rokoch stala prvým demokratom zvoleným za štát Arizona do Senátu. V tom majú dnes demokrati len veľmi tesnú väčšinu a Sinemaová im to neuľahčuje.

Tŕň v oku americkej ľavice

Progresívnu časť demokratických voličov nahnevala arizonská senátorka už tento rok v marci, keď pomohla potopiť návrh Bernieho Sandersa na navýšenie minimálnej mzdy na 15 dolárov. Navyše je v posledných mesiacoch spolu s demokratickým senátorom Joeom Manchinom vnímaná ako hlavná prekážka spomínaného Bidenovho plánu. Ide o investície do školstva, zdravotnej starostlivosti a boja proti klimatickým zmenám.

Podľa umiernených demokratov sú výdavky navrhované v balíku „Build Back Better“ pre ekonomiku zotavujúcu sa z pandémie nezmyselne vysoké. Lenže ľavicové krídlo demokratickej strany prijatím tohto balíka podmieňuje plán investícií do infraštruktúry vo výške jedného bilióna dolárov, pre ktorý práve Sinemaová získala podporu aj medzi republikánskymi senátormi.

Ľavičiari v americkej demokratickej strane sú z tvrdohlavej spolupráce stúpenkyne s republikánmi stále viac frustrovaní. Sinemaovú pre jej ľavicové začiatky vnímajú ako zradkyňu. Progresívni aktivisti organizovali pred jej kanceláriou vo Phoenixe celé leto protesty a liberálni komentátori ju opisujú ako narcistickú nihilistku, ktorá dláždi republikánom cestu k víťazstvu v najbližších voľbách do Kongresu.


Ďalšie články