Zemana odviezla sanitka do nemocnice, bol v bezvládnom stave

Návšteva èeského prezidenta Miloša Zemana v Rakúsku Miloš Zeman Foto: Michael Gruber/TASR

Český prezident Miloš Zeman prijal v nedeľu na zámku v Lánoch predsedu hnutia ANO a úradujúceho premiéra Andreja Babiša. Krátko po jeho príchode Zeman prostredníctvom svojho hovorcu zablahoželal víťazom volieb a všetkým zvoleným poslancom, informuje spravodajský server ČT24. Babiš po zhruba pol hodine z Lánov odišiel vedľajším vchodom a čakajúcich novinárov ignoroval. Krátko po Babišovej návšteve zo zámku odviezla českého prezidenta sanitka v sprievode vládnych limuzín.

Vo voľbách získala najviac hlasov koalícia SPOLU, Babišovo hnutie ANO má však vďaka volebnému systému o jedného poslanca viac. SPOLU má však s koalíciou PirátiSTAN väčšinu v snemovni. Oba bloky už spoločne vyzvali prezidenta, aby vyjednávaním o zostavení vlády poveril lídra SPOLU Petra Fialu.

„Blahoželám víťazom volieb a všetkým poslancom, ktorí boli zvolení, bez ohľadu na ich príslušnosť k politickým stranám a zoskupeniam. Prajem im mnoho úspechov v ich ďalšej práci,“ odkázal deň po voľbách prezident Zeman.

Jeho hovorca Jiří Ovčáček zverejnil vyhlásenie krátko po tom, čo na zámok v Lánoch prišiel Andrej Babiš, ktorý však avizoval, že vopred dohodnutá schôdzka s prezidentom sa nemá týkať výsledku volieb. Babiš po zhruba pol hodine z Lánov odišiel a čakajúcich novinárov ignoroval.

Chcú vládu bez Babiša

Koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) už v sobotu večer spoločne s koalíciou Pirátov a Starostov oznámila podpis memoranda o povolebnom vyjednávaní, pripomína ČT24. Obe zoskupenia sa v dokumente zaväzujú, že chcú spoločne vytvoriť väčšinovú vládu. V Poslaneckej snemovni budú mať zástupcovia koalícií dovedna 108 mandátov.

„Strany deklarujú vôľu vytvoriť spoločne vládu a žiadajú prezidenta, aby poveril Petra Fialu vyjednávaním o zostavení takejto vlády,“ uvádza sa v memorande, z ktorého citoval líder koalície SPOLU a možný budúci český premiér Petr Fiala (ODS). Líder koalície PirátiSTAN Ivan Bartoš (Piráti) označil memorandum za prvý krok na ceste k zostaveniu demokratickej vlády.

Aj Babiš by však chcel zostavovať novú vládu, a to s víťaznou koalíciou SPOLU, pripomína server. Očakáva, že po ďalšej schôdzke so Zemanom, ktorá je dohodnutá na stredu, bude jasné, či ho hlava štátu poverí zostavovaním vlády.

Odvoz do nemocnice

Ako informuje spravodajský server ČT24, krátko po návšteve Babiša odviezla zo zámku v Lánoch českého prezidenta sanitka v sprievode vládnych limuzín. Zemana hospitalizovali v nedeľu popoludní v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe.

Hospitalizovaný bol pre komplikácie pri liečbe. Je v starostlivosti odborníkov a lekári poznajú jeho diagnózu, nemajú však súhlas s jej zverejnením, povedal na tlačovom brífingu v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) Zemanov ošetrujúci lekár Miroslav Zavoral.

Po príchode do nemocnice bol český prezident očividne bezvládny. Na miesto prišla aj jeho manželka Ivana a dcéra Kateřina. „Prezident bol hospitalizovaný na moje odporučenie. Poznáme jeho diagnózu, ale nemám súhlas so zverejnením,“ ukončil Zavoral, ktorý je riaditeľom ÚVN, krátky brífing. Predtým uviedol, že Zeman je momentálne hospitalizovaný na oddelení intenzívnej medicíny. Stav prezidenta tak zostáva naďalej nejasný.

Týždne chorý

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček v piatok uviedol, že prezident Zeman je už dva týždne chorý a musí meniť svoj program, uvádza ČT24.

V nedeľu mal český prezident poskytnúť aj rozhovor pre spravodajskú stanicu CNN Prima News, ktorý však ešte pred víkendom zrušil. Napriek pôvodným plánom Zeman neprišiel ani do volebnej miestnosti a hlas odovzdal do prenosnej schránky na zámku v Lánoch.

V druhej polovici septembra bol už Zeman hospitalizovaný v Ústrednej vojenskej nemocnici v pražských Střešoviciach, pripomína server Novinky.cz. Podľa Hradu išlo o plánovanú hospitalizáciu z dôvodu únavy a dehydratácie.

Podľa médií však dôvodom hospitalizácie mala byť tekutina v brušnej dutine, ktorá má súvisieť s problémami s pečeňou, píšu Novinky.cz.

(tasr, ste)


Ďalšie články