Remišovej odpoveď Kiskovi: Ja som nerobila daňové podvody a nestretávala sa s mafiánmi

Andrej Kiska, Veronika Remišová tlaèová konferencia Andrej Kiska a Veronika Remišová. Foto: Martin Baumann/TASR

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová bránila svojho bývalého straníckeho šéfa Andreja Kisku aj vtedy, keď sa objavilo video, na ktorom exprezident diskutoval s mafiánskym bossom. Dnes Remišová hovorí o veľkom sklamaní z toho, že Kiska Za ľudí opustil hneď po slabom výsledku vo voľbách a za stav strany viní ju.

Po nezhodách s Igorom Matovičom a odchode z jeho hnutia OĽaNO sa Veronika Remišová na jeseň 2019 pridala k novovznikajúcej strane Za ľudí pod vedením Andreja Kisku. Stala sa z nej podpredsedníčka tohto zoskupenia a vo voľbách sa na jeho kandidátke dostala do parlamentu.

Exprezidentove plány „prevziať moc“, o ktorých často hovoril v predvolebnej kampani, sa po voľbách vzhľadom na zahanbujúci výsledok nenaplnili. Lepšie povedané, výsledok jeho strany k tomu prispel len malou mierou. V parlamentných voľbách 2020 totiž Za ľudí podporilo len 5,77 percenta voličov. Z Kiskovej strany sa stala najslabšia partaj v Národnej rade a prezident sa postupne stiahol. Ako dôvod uviedol zdravotné problémy. V neskoršom rozhovore však priznal, že keby sa mohol stať premiérom, v aktívnej politike by zostal.

Rokovania o vzniku koaličnej vlády viedla prakticky od začiatku Remišová. Koncom marca 2020 ju Kiska oficiálne poveril, aby ho pri zostavovaní kabinetu zastupovala, ale predsedom strany Za ľudí zostal.

Koniec dobrých vzťahov

V novej vláde pod vedením jej bývalého straníckeho šéfa Igora Matoviča sa z Remišovej stala šéfka novovzniknutého ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Kiska si však poslanecký mandát neprevzal a krátko nato oznámil odchod z politiky. V auguste 2020 ho na čele strany Za ľudí definitívne nahradila Remišová a od tej chvíle sa ich vzťahy pohybujú na bode mrazu.

Exprezident sa z politického života po volebnej blamáži stiahol. Z jeho posledných vyjadrení k situácii v strane Za ľudí vyplýva, že svoju niekdajšiu podporu pre Remišovú ľutuje. Ostatne vo vnútrostraníckom konflikte medzi ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou a Remišovou, ktorý viedol k rozpadu poslaneckého klubu strany Za ľudí, podporil Kiska práve Kolíkovú.

„Prispel som k tomu, aby pani Remišová bola predsedníčkou, hoci vtedy som si myslel, že to je absolútne najlepšie riešenie. Spoluúčasť a pocit spoluviny určite cítim,“ vyjadril sa Kiska.

Remišová však svojmu bývalému straníckemu šéfovi nič nedarovala a v najnovšom rozhovore označila jeho tvrdenia za nemiestne.

„Založiť stranu a odísť z nej prakticky hneď po voľbách, ktoré nedopadli tak, ako si predstavoval, opustiť ľudí, ktorí projektu dôverovali, a nechať stranu šesť mesiacov bez lídra v čase, keď sa viedli tie najťažšie koaličné rokovania a potom mi niečo takýmto spôsobom odkazovať a ešte k tomu cez médiá? Skutočne je to nevkusné. Nie je pekné, keď generál odíde z boja a potom odkazuje vojakom, ktorí v tom boji zostali, často doráňaní a dobití, že nebojujú podľa jeho predstáv,“ uviedla Remišová v rozhovore pre Nový Čas.

Stretnutia s mafiánmi

Remišová v rozhovore dodala, že si za svojimi rozhodnutiami stojí a nemusí sa vraj ničoho báť, pretože žiadne kauzy za sebou nemá. „Nikdy som sa nestretávala s mafiánmi, nepáchala žiadne daňové podvody ani korupciu,“ dodala predsedníčka strany Za ľudí.

Pripomeňme, že len pár týždňov pred parlamentnými voľbami 2020 sa v médiách objavilo video, na ktorom sa rozpráva popradský stavebník Michal Šuliga a podnikateľ Milan Reichel, ktorý je roky spájaný s podtatranským podsvetí, o tom, ako robili podvody s Andrejom Kiskom. Ten video označil za „divadlo so zlými hercami“. O týždeň nato však ušlo ďalšie video, ktoré ukazuje, že Šuliga si exprezidenta nahral, ako hovorí o dvoch tisíckach pre bieleho koňa. Išlo o kauzu okolo pozemkov vo Veľkom Slavkove.

V čase, keď krátko pred voľbami vyplávali na povrch informácie o údajnej spolupráci Kisku s podtatranskou mafiou, bola Veronika Remišová ešte jeho veľkou podporovateľkou. Hovorila, že má „dobré srdce“ a odmietala takéto spojenia. Kiska ju naopak neskôr podporoval ako svoju nástupkyňu. Dnes je všetko inak a od oboch politikov zaznievajú vzájomné obvinenia.

Remišová sa najnovšie vyjadrila, že odchod Kisku zo strany, ktorú sám založil, považuje za najväčšie sklamanie. „Hneď po voľbách odišiel a všetkých nás v tom nechal samých,“ dodala.

O rozpustení strany Za ľudí, či prípadnom spájaní sa s iným politickým subjektom po odchode časti poslancov okolo Kolíkovej, Remišová zatiaľ neuvažuje, aj keď jej v parlamente zostávajú už len štyria poslanci.


Ďalšie články