Europarlament a koalícia Smeru, SaS a PS chce zachraňovať Ameriku a tamojšie potraty

Ursula von der Leyenová Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Európskom parlamente. Foto: TASR/AP

Europarlament sa minulý týždeň opäť venoval potratom. Prijal uznesenie o zákone v americkom štáte Texas. A toto uznesenie prešlo v pomere 381 za, 253 proti a 36 sa zdržalo. Až 9 slovenských europoslancov bolo za.

Oplatí sa všimnúť si, čo strážcom európskej demokracie prekáža.

Kritizujú štát Texas za zákon chrániaci deti pred potratom, ak im je možné detegovať tlkot srdca (čo je zhruba od 6. týždňa tehotenstva). Kritizujú tiež Najvyšší súd USA, že nepozastavil účinnosť tohto zákona.

Naopak, ocenili prezidenta Bidena za to, že presadzuje potraty. Vyzvali vládu USA, aby na federálnej úrovni garantovala prístup k umelému potratu. Vyzvali tiež Kongres USA, aby prijali zákon o ochrane zdravia žien, ktorý nedávno schválila Snemovňa.

Europoslanci to myslia naozaj vážne, vyzvali totiž EÚ a členské štáty EÚ, aby prejavili s Američanmi solidaritu a podporovali americké pro-potratové neziskovky. Podporu myslia širšie a vrátane finančnej podpory.

Europoslanci tiež vyzývajú členské štáty EÚ, aby ponúkli bezpečné útočisko všetkým zdravotníkom, ktorí by „mohli byť ohrození právnymi alebo inými formami obťažovania v dôsledku ich legitímnej práce“. Celé uznesenie je dostupné na tejto adrese.

Ak sa Vám zdá, že europarlament prekročil svoje kompetencie, nemýlite sa. Do kompetencie EÚ nepatrí téma potratov ani vnútroštátna legislatíva Texasu, rovnako ani USA. Ak by sme aj uplatnili koloniálnu logiku, ktorá sa natíska, Británia už nie je v únii. Takýto nepokrytý aktivizmus nepoškodzuje len kredibilitu Európskej únie, ale aj celého konceptu ľudských práv, ktorý zneužíva na presadzovanie zabíjania nevinných detí. Akú úctu a lojalitu majú mať voči EÚ ľudia, ktorí si ctia dohody a ľudské práva každého človeka? Alebo svedomie, čo je koncept, ku ktorému kedysi prišli rovnako grécka antika ako židia a kresťania? Výhrada svedomia je už pre poslancov dôvod na angažovanie na opačnej strane a svedomie potlačiť.

Akou a čoho úniou chce byť Európa, ak pretne všetky svoje korene?

Ako som už napísal, Európsky parlament schválil uznesenie v pomere 381 za, 253 proti a 36 sa zdržalo. Keby to záviselo len od našich europoslancov, pomer by bol ešte výraznejší. Za hlasovalo 9, proti boli piati.

Ešte zoznam, za boli: Beňová, Číž a Hajšel (všetci SMER), Hojsík a Šimečka (obaja Progresívne Slovensko), Jurzyca (SaS) a Ďuriš Nicholsonová (nezávislá, zvolená za SaS) a tiež poslanci Bilčík (Spolu) a Wiezik (nezávislý, zvolený za Spolu)

Proti hlasovali: Lexmann a Štefanec (obaja KDH), Pollák (OĽaNO), Radačovský (nezávislý, zvolený za ĽSNS) a Uhrík (Republika).

Našiel sa tak jediný liberál, europoslanec Pollák, ktorý podporu potratov v potratárskej veľmoci nepodporil.


Ďalšie články