Čo preteky, to pódium. Vlhová opäť predviedla výborný výkon

Petra Vlhová, Paula Moltzanová Petra Vlhová Foto: Martin Baumann/TASR

Petra Vlhová dnes potvrdila výbornú formu, v piatich pretekoch po sebe sa umiestnila medzi tromi najlepšími, a udržala sa na čele bodovania Svetového pohára. Dnešnou bronzovou priečkou v obrovskom slalome získala tak svoje 39. pódium, a od okrúhleho 40. ju delí už iba jeden krok.

Slovenská lyžiarka odštartovala svoje piate tohtosezónne preteky s číslom jeden. Prvá pozícia jej priniesla isté výhody, či už v podobe kvalitnejšej trate, alebo ideálnejšej viditeľnosti. Hoci od zahájenia pretekov intenzívne snežilo, prvé kolo uzatvárali pretekárky už v menšej hmle, ktorej sa Vlhová vyhla.

V prvom kole predviedla silovú, agresívnu jazdu a opätovne potvrdila, že patrí medzi fyzicky najzdatnejšie pripravené zjazdárky. Nanešťastie sa nevyvarovala chýb, ktoré ju v niektorých úsekoch spomalili, a prišla tak o drahocenné stotiny. Napriek tomu nastavila latku najvyššie a prvé kolo vyhrala s časom 1:08,82 min.

Najbližšie sa k jej výkonu priblížila Talianka Marta Bassinová, ktorá zaostala takmer o pol sekundy. Američanka Mikaela Shiffrinová sa nenechala zahanbiť, a aj po problematickom vstupe do sezóny, skončila po prvom kole na treťom mieste so stratou 65 desatín sekundy. Prvú päťku uzavrela Švédka Sara Hectorová a Rakúšanka Stephanie Brunnerová už s takmer sekundovou stratou.

Vlhová po prvom kole: Mala som šťastie

„Tak bolo to veľmi ťažké pretože tá trať bola veľmi zatočená a aj dlhá, takže v cieli som toho mala naozaj dosť, ale s jazdou som spokojná. Išlo sa mi dobre, pred cieľom na tej rovine som spravila chybu, ale myslím si že to bola dobrá jazda,“ zhodnotila svoje prvé dojmy z úvodného kola pre RTVS.

„Trať bola špecifická v tom, že bola postavená veľmi zatočene a veľmi nakrátko. Bránky boli od seba veľmi na úzko. Tým, že to bolo takto od štartu až do cieľa, tak ja som tam nemala ani jedno miesto, kde by som si teoreticky mohla oddýchnuť. Bolo to veľmi náročne, taký technický obrák. Ale ja som vedela do čoho idem, a dala som si na všetko pozor. Myslím si že to dobre dopadlo, zatiaľ,“ dodala.

Po prvom kole bola Vlhová v očakávaniach od toho druhého trochu opatrná.

„Tak už tam moc tie rezervy v jazde nemám. Samozrejme, keď idem naplno, tak sa stane, že urobím trošku chyby. Takto som to chcela, urobiť si dobrú pozíciu do toho druhého kola, pretože to druhé kolo bude naozaj veľmi ťažké, pretože tie podmienky nie sú úplne ideálne. Ja som mala trošku šťastie, že som tú viditeľnosť mala dobrú, lebo potom som videla, že trošku padla hmla,“ uviedla na margo druhého kola.

Druhému kolu kraľovala hmla a Talianka Bassinová

Nepriaznivé počasie ovládlo druhé kolo a zjazdárkam značne komplikovalo viditeľnosť. Hmla v kombinácii so snežením sa podpísala na niekoľkých výkonoch. Pretekárkam nepomáhala ani kvalita trate. Švajčiarka Wendy Holdenerová po páde v druhom kole skončila bez bodov. Smolu mala aj Alice Robinsonová z Nového Zélandu, ktorá v riskantnej jazde stratila lyžu a preteky nedokončila.

Naopak, Talianka Federica Brignoneová po nevydarenom prvom kole, výrazne zabojovala, a aj v sťažených podmienkach si dokázala napraviť reputáciu.

Druhé kolo poriadne rozbehla Hectorová, ktorá predviedla famózny výkon a jednoznačne zaútočila na pódium. Na jej jazdu Shiffrinová nedokázala odpovedať, po chybe zaostala, a zaradila sa na priebežné druhé miesto za Švédkou. Hectorovú následne Bassinová tesne odsunula dynamickou jazdou.

Petra Vlhová uzatvárala druhé kolo. Napriek ideálnemu začiatku ju drobné chyby v záverečnej jazde spomalili, a napokon sa umiestnila na treťom mieste za druhou Švédkou Sarou Hectorovou a prvou Taliankou Martou Bassinovou.

„Trošku ma to hnevá. Ale po každých pretekoch bolo pódium, takže sme na dobrej ceste. Dnes to bolo o tom, kto bude viac riskovať a kto si dá lepšie pozor na chyby. To druhé kolo bolo naozaj veľký boj. Možno som mohla riskovať viac, teraz je to už ťažko povedať. Každopádne sa teším, že mi to vydalo na to tretie miesto. Zajtra máme nový deň a znova sa pokúsim o dobrý výsledok,“ zhodnotila pre RTVS svoje piate preteky sezóny líderka Svetového pohára v alpskom lyžovaní.


Ďalšie články