Posledná šanca vypátrať skutočný pôvod covidu

Zasadá Svetové zdravotnícke zhromaždenie Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

O pôvode ochorenia COVID-19, respektíve koronavírusu SARS-CoV-2, ktorého varianty infekciu spôsobujú, sa dodnes vedú špekulácie a ani odborníci zatiaľ nepoznajú odpoveď na otázku, ako sa covid preniesol na ľudí. Teórie o tom, že by mohol vírus vzniknúť v laboratóriu boli spočiatku označované za konšpirácie. Dnes je to síce stále nepravdepodobná, ale pripúšťaná možnosť a pôvod covidu má objasniť nová pracovná skupina Svetovej zdravotníckej organizácie. Jeden z jej predstaviteľov tvrdí, že je to možno posledná možnosť.

Vznik vedeckej poradnej skupiny skúmajúcej pôvod novodobých patogénov oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno a v polovici októbra sa tento koncil 26 expertov stal realitou. O miesto v tíme sa uchádzalo 700 odborníkov z celého sveta.

SAGO, ako sa vedecká poradenská skupina nazýva podľa skratky oficiálneho anglického názvu (Scientific Advisory Group on the Origins of Novel Pathogens), má neľahkú úlohu: zistiť, ako sa koronavírus spôsobujúci COVID-19 dostal prvýkrát medzi ľudí.

Tím SAGO bude preverovať aj možnosti, či sa covid preniesol na človeka zo zvierat na trhoch v čínskej provincii Wu-chan, alebo nešťastnou náhodou unikol z biotechnologických laboratórií, ktoré sa v tomto regióne nachádzajú. S druhou teóriou, ktorá bola spočiatku pandémie považovaná za konšpiračnú, Peking rázne nesúhlasí.

Podľa šéfa krízových operácií WHO Michaela Ryana to môže byť „posledná šanca pochopiť pôvod vírusu“ kolegiálnym spôsobom.

Stopy vedú do Číny

WHO už do Číny vyšetrovací tím poslala vlani a potom znova začiatkom tohto roka. Z jeho zistení vyplynulo, že koronavírus spôsobujúci covid pochádza pravdepodobne z netopierov, ale na potvrdenie tejto teórie je potrebné ďalšie vyšetrovanie. Obnovenie výskumu WHO na mieste prvého výskytu, teda v provincii Wu-chan, však Peking v auguste zamietol.

Súčasťou nového tímu SAGO je aj šesť vedcov, ktorí sa zúčastnili vyšetrovania priamo v Číne počas januárového skúmania pôvodu covidu. Technická šéfka WHO pre COVID-19 Maria Van Kerkhove tvrdí, že skupina SAGO by mala urýchlene posúdiť všetky známe informácie, zistiť, čo ešte o covide nevieme a čo treba ďalej robiť.

„Očakávam, že SAGO odporučí ďalšie štúdie v Číne a pravdepodobne aj inde. Nemôžeme v tomto prípade strácať čas,“ uviedla Kerkhove.

Peking vraví nie

Čínsky veľvyslanec pre OSN Čchen Sü v reakcii na spustenie skupiny SAGO uviedol, že by jej práca nemala byť spolitizovaná.

„Ak vyšleme tímy na ďalšie miesta, tak si myslím, že by to nemala byť Čína, pretože už u nás boli medzinárodné tímy dvakrát. Je načase vyslať tímy inam,“ povedal zástupca Pekingu v Ženeve.

Je to už deväť mesiacov, čo sa z Wu-chanu vrátila doposiaľ posledná misia WHO s tým, že najpravdepodobnejším zdrojom pandémie je prenos koronavírusu zo zvierat na ľudí. Stále sú tu však otázky o potenciálnej nehode vo wuchanskom laboratóriu, ktoré študuje koronavírusy a uchováva tisíce vzoriek netopierov. Tento scenár Čína dlhodobo a rázne odmieta.

Teórie o laboratórnom pôvode koronavírusu však posilňujú nedávno zverejnené dokumenty. Podľa žiadosti z roku 2018 si wuchanský inštitút virológie spoločne s tímom zahraničných vedcov pýtal financie na vylepšovanie netopierích koronavírusov. Ich plán obsahoval okrem iného aj návrh na vytvorenie chimérického vírusu, ktorý by bol infekčnejší pre ľudí.

Nejde len o covid

Novému tímu WHO, ktorý pátra po pôvode covidu, však nejde len o koronavírus, ktorý spôsobil takmer dva roky trvajúcu pandémiu. V nedávnej minulosti sa objavilo viacero vysoko rizikových patogénov vrátane Blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS), vírusoch vtáčej chrípky či iných koronavírusov, ktoré sa zo zvierat preniesli na človeka.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tvrdí, že epidémie a pandémie sú súčasťou prírodného kolobehu a ľudstvo sa im ani v budúcnosti nevyhne. Preto je nutné zistiť čo najviac o každom patogéne, ktorý ich môže vyvolať, a pripraviť sa na ne.

„Aj keď SARS-CoV-2 môže byť najnovší vírus (schopný vyvolať pandémiu), tak určite nie je posledný. Pochopiť, odkiaľ nové patogény pochádzajú, je nevyhnutné pre pochopenie budúcich vypuknutí nákazy,“ uviedol Ghebreyesus.

Úlohou nového tímu SAGO je vypracovať pre WHO nezávislý posudok o pôvode covidu zo všetkých dostupných vedeckých zdrojov a materiálnych dôkazov z globálnych štúdií. SAGO má tiež odporučiť, aké ďalšie kroky by mala zdravotnícka organizácia podniknúť pri pátraní po pôvode covidu.

Januárová misia WHO vyslaná do čínskeho Wu-chanu vo svojej správe, napísanej v spolupráci s Číňanmi, uviedla štyri možné hypotézy, podľa ktorých mohlo dôjsť k nakazeniu ľudí novým koronavírusom. Žiaden konkrétny záver však nevyvodili. Najpravdepodobnejší bol prenos z netopierov na ľudí. Únik z laboratória bol označený ako „extrémne nepravdepodobný“.

Januárové vyšetrovanie v Číne sa však stalo terčom kritiky pre nedostatok transparentnosti a prístup kompetentných. Zúčastnení vedci sa totiž možnosťou laboratórneho úniku podrobnejšie nezaoberali a Spojené štáty obvinili Peking z toho, že utajuje dôležité údaje týkajúce sa covidu. Čína obvinenia aj vtedy poprela.


Ďalšie články