Modlitbou ruženca chcú deti priniesť tomuto svetu mier a jednotu

image-0 Milión detí sa modlí ruženec. Ilustračné foto: acninternational.org

Dokážu sila a viera úprimnej detskej modlitby zmeniť tento svet? Iniciatíva pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi pod názvom Milión detí sa modlí ruženec verí, že áno.

Rodičia, učitelia, kňazi, katechéti, no najmä deti opäť odpovedajú na výzvu Svätého Otca zapojiť sa do každoročnej kampane pod názvom Milión detí sa modlí ruženec. V pondelok 18. októbra sa za mier a jednotu vo svete budú modliť ruženec deti zo 136 krajín sveta všetkých kontinentov. Táto modlitebná iniciatíva pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi chce pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby.

Touto celosvetovou ružencovou kampaňou túžia pripomenúť slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, zdolať zlo a priniesť pokoj.

Pomáhajú kresťanom v núdzi

Pomáhať kresťanom v núdzi – tak znie misia dobročinnej katolíckej organizácie ACN Slovensko – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá podporuje veriacich všade tam, kde sú prenasledovaní, utláčaní alebo v núdzi, pričom jej víziou je svet, v ktorom kresťanská viera môže rásť slobodne a bez ohrozenia.

ACN je schopná viac ako 70 rokov pomáhať a realizovať aktivity len vďaka štedrosti pravidelných podporovateľov. Predstavuje ich vyše 400-tisíc priaznivcov a dobrodincov z celého sveta a práve vďaka nim je každoročne možné vyhovieť približne piatim tisícom prosbám o pomoc.

Katolícka organizácia informuje o núdzi, utrpení a prenasledovaní kresťanov na celom svete, chce tak inšpirovať k autentickej kresťanskej láske a v duchu evanjelia odvážne reagovať na aktuálne problémy našej doby. Zjednotenie so svojimi darcami dosahuje najmä prostredníctvom modlitby, ktorá vytvára spoločenstvo viery, a vzájomnej duchovnej jednote.

Milión detí sa modlí ruženec. Ilustračné foto: acninternational.org

Sila a viera úprimnej detskej modlitby

Jednou z mnohých iniciatív zastrešených ACN je kampaň Milión detí sa modlí ruženec. Zrodila sa v roku 2005 v hlavnom meste Venezuely Caracas, keď niekoľko miestnych žien prechádzalo okolo kaplnky pri ceste, kde sa skupinka detí modlila pred obrazom Panny Márie ruženec. Ženy v tej chvíli pocítili mocnú prítomnosť nebeskej Matky, pričom si jedna z nich spomenula na slová svätého Pátra Pia: „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“ Práve to je nosnou ideou kampane – sila a viera úprimnej detskej modlitby.

„Dostali sme množstvo svedectiev z každého svetadielu a veľmi sa tešíme z takejto hojnej účasti. Kampaň je naozaj veľkým duchovným úspechom a šíri sa po celom svete aj nezávisle od nás, čo vidíme aj na sociálnych sieťach a v rôznych médiách. Veľmi sa tešíme, že ľudia z vlastnej iniciatívy pozývajú farnosti, diecézy, spoločenstvá, príbuzných či známych, aby sa zapojili do tejto celosvetovej modlitebnej iniciatívy,“ hovorí katolícky kňaz otec Martin Barta.

Kampaň prebieha každoročne, vždy 18. októbra, čo je deň sviatku evanjelistu Lukáša, ktorý ako jediný zo štyroch evanjelistov sprostredkoval udalosti Ježišovho detstva a podľa kresťanskej tradície mal blízky vzťah aj k Ježišovej matke – Panne Márii.

Milión detí sa modlí ruženec. Ilustračné foto: acninternational.org

Prečo práve ruženec?

Dôvod, prečo sa deti na celom svete zjednocujú práve v modlitbe ruženca, vychádza z jeho podstaty, ako z modlitby zameranej na pokoj. Predstavuje totiž rozjímanie o Kristovi, Kniežati pokoja, ako vo svojom apoštolskom liste Rosarium Virginis Mariae napísal svätý Ján Pavol II.

Ruženec bol podľa neho modlitbou pokoja aj práve prostredníctvom plodov lásky, ktoré prináša, a to zo svojej podstaty ako vytrvalá spoločná prosba. Tá je v súlade s Kristovou výzvou, že sa treba stále modliť a neochabovať v tom. Práve to nám dáva nádej, že aj dnes môžeme vyhrať taký ťažký boj a priniesť tým pokoj.

Na Slovensku sa aktuálne k tejto modlitebnej iniciatíve prihlásilo viac ako 2 100 ľudí a celosvetovo je to takmer 170-tisíc detí. Do modlitby ruženca za mier a jednotu vo svete sú 18. októbra o 9:00 pozvané všetky rodiny, farnosti, školy, katechéti či učitelia. K dispozícii majú materiál, prostredníctvom ktorého môžu túto kampaň ďalej šíriť a taktiež sa inšpirovať pri príprave detí na spoločnú modlitbu ruženca.


Ďalšie články