Od pondelka bude až 10 okresov čiernych. Prírastky sa blížia maximám z druhej vlny

predaj jedlo okienko okienkový predaj Výdaj jedla cez okienko v čiernom okrese Kysucké Nové Mesto. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Vyše 16-tisíc vykonaných PCR testov odhalilo v utorok (19. 10.) na Slovensku takmer 3 500 nových prípadov nákazy ochorením COVID-19. Pribudlo osem obetí. Vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) deň nato schválila sprísnenie pravidiel podľa covid automatu.

Od pondelka 25. októbra bude na Slovensku v čiernej farbe desať okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 30 okresov. Červených okresov bude 27, oranžových 12. Rozdelenie regiónov v rámci covid automatu podľa aktuálnej rizikovosti schválila vláda na stredajšom rokovaní.

Hromadné podujatia, reštaurácie, fitness centrá či wellness, ale aj svadby a kary nebudú v čiernych okresoch prístupné ani pre očkovaných. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) v utorok nevylúčil zmenu covid automatu ani výhody pre očkovaných. Zdôraznil však, že výhody ani nesľubuje.

V stupni ostražitosti – oranžová farba – budú okresy Bratislava I – V, Dunajská Streda, Galanta, Komárno, Partizánske, Pezinok, Šaľa a okres Trnava.

V prvom stupni ohrozenia červené okresy – budú od pondelka okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Brezno, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Levice, Malacky, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Piešťany, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Senec, Senica, Topoľčany, Trenčín, Turčianske Teplice, Žarnovica, Zlaté Moravce a okres Zvolen.

V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, budú okresy Banská Bystrica, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Humenné, Kežmarok, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Námestovo, Poltár, Poprad, Prešov, Ružomberok, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom a okres Žilina.

Medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, budú zaradené okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Michalovce, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a okres Tvrdošín.

V čiernych okresoch sú zakázané svadby, oslavy či večierky a podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Zatvorené zostanú aj fitness centrá, wellness, akvaparky i prírodné a liečivé kúpele.

Prehodnotením takzvaného covid automatu sa bude zajtra (21. 10.) zaoberať konzílium odborníkov.

Foto: Korona.gov

Smutný rekord

Sprísnenie prichádza v čase, keď denné prírastky nových infikovaných dosahujú predošlé rekordy. V utorok dosiahol počet pozitívnych testoch nové maximum, pribúdajú úmrtia. Hoci počet hospitalizovaných klesol o osem osôb, trend je nepriaznivý.

Prostredníctvom 16 199 vykonaných RT-PCR testov odhalili v utorok (19. 10.) na Slovensku 3 480 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo osem obetí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Čo platí v oranžových okresoch:

  • povinné nosenie rúška v interiéri a na hromadných podujatiach aj v exteriéri
  • pohyb nie je obmedzený
  • obchody, služby a nákupné centrá: Maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu
  • bohoslužby: Iba zaočkovaní bez limitu. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, na sedenie v interiéri sa môže využiť 25 percent kapacity a v exteriéri 50 percent.
  • reštaurácie: Zaočkovaní a tí v režime OTP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Ak chce reštaurácia obslúžiť aj ľudí bez očkovania a potvrdenia, musí využiť len terasy do desať osôb a mať otvorené aspoň dve steny, aby bolo zabezpečené vetranie.
  • svadby, kary, oslavy: Plne zaočkovaní (100 ľudí v interiéri, 200 v exteriéri a povinný zoznam účastníkov). V režime OTP sa povoľuje 50 osôb v interiéri a 100 v exteriéri + povinný zoznam účastníkov.

Čo platí v červených okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na hromadných podujatiach na vzdialenosť menšiu než dva metre
  • pohyb nie je obmedzený
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu
  • bohoslužby: Iba zaočkovaní bez limitu + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: Zaočkovaní a tí v režime OTP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Ak chce reštaurácie obslúžiť aj ľudí bez očkovania a potvrdenia, musí prejsť na okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: Plne zaočkovaní (50 ľudí v interiéri, 80 v exteriéri a povinný zoznam účastníkov). V režime OTP sa povoľuje 25 osôb v interiéri a 50 v exteriéri + zoznam účastníkov

Čo platí v bordových okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na vzdialenosť pod dva metre
  • obmedzený pohyb s výnimkami od 21:00 do 5:00, ak platí núdzový stav
  • obchody, služby a nákupné centrá: Maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Sú vyhradené hodiny pre seniorov.
  • bohoslužby: Iba zaočkovaní bez limitu + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity, najviac však 50 osôb a ich zoznam. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: Zaočkovaní smú byť pri stole štyria alebo osoby z jednej domácnosti a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. V režime OTP sú povolené len terasy, pričom stoly musia byť od seba aspoň dva metre a musí byť zabezpečené vetranie. V režime pre všetkých je povolený len okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: Plne zaočkovaní maximálne do 20 osôb a povinný zoznam účastníkov. Vo zvyšných režimoch sú zakázané.

Čo platí v čiernych okresoch:

  • povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri
  • obmedzený pohyb s výnimkami od 1:00 do 5:00, ak platí núdzový stav
  • obchody so základnými potrebami, ako potraviny, drogérie či lekárne: Otvorené pre všetkých, maximálne jeden nakupujúci na 25 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • služby a nákupné centrá: Prístupné iba pre OTP, maximálne však jeden zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • bohoslužby: Iba zaočkovaní, maximálne sto osôb + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 25 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: Funguje len okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: Pre všetkých zakázané.

(tasr, top)


Ďalšie články