Maďari dajú na obnovu slovenských kostolov milióny eur. Vláda o tom netušila, Milanová problém nevidí

Ivan Korèok, Peter Szijjártó tlaèová konferencia Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (vpravo) a jeho maďarský rezortný partner Péter Szijjártó. Foto: Martin Baumann/TASR

Maďarská vláda plánovala nakupovať v susedných krajinách poľnohospodársku pôdu prostredníctvom štátneho fondu, ale po zásahu šéfa slovenskej diplomacie uznesenie o zriadení fondu stiahla. Je tu však iný, funkčný fond, prostredníctvom ktorého Maďarsko investuje do historických pamiatok v susedných štátoch. Na južnom Slovensku má byť z tohto fondu obnovená stovka kostolov a ministerka kultúry to víta.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) pozval svojho maďarského kolegu Pétra Szijjárta do Bratislavy začiatkom októbra. Riešil s ním práve aktivity maďarskej vlády na území Slovenska.

Šéf slovenskej diplomacie požiadal kolegu, aby Budapešť konzultovala so slovenskou vládou svoje programy, ktoré sa týkajú Slovenska. Korčok uspel a maďarská vláda bez ďalšieho komentára stiahla uznesenie o zriadení fondu na nákup poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. V prípade investícií maďarskej vlády na slovenskom území však zostáva stále veľa nezodpovedaných otázok.

„Je dôležité zaviesť a nastaviť pravidlá tam, kde nie sú žiadne, alebo sa v chode vecí postrácali,“ napísal Korčok na Facebooku týždeň po stretnutí so svojím maďarským kolegom.

Suverenita a rešpekt

Minister zahraničných vecí priznáva, že ani on nevie, ako presne funguje systém podpôr smerujúcich od maďarskej vlády na Slovensko. Preto sú podľa neho nutné transparentné pravidlá, aby Slováci poznali mechanizmus, podľa akého sa tieto dotácie prideľujú.

Ustúpenie od fondu na nákup poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách je podľa Korčoka povzbudzujúce. Navyše sú tu ďalšie nevyjasnené témy.

„Hodnotím tento aj ďalšie kroky maďarskej vlády ako uznanie toho, že naše otázky sú legitímne a že nám rozumejú, prečo sa o nich chceme rozprávať. Musíme si ďalej vysvetliť, načo sú maďarskej vláde na našom území budovy na nediplomatické účely. Nielen Maďarsku, rovnako aj nám záleží na vlastnej suverenite a vzájomnom rešpekte,“ napísal Korčok nedávno na svojom facebookovom profile.

Schválená obnova kostolov

Zdá sa však, že podpora projektov zo strany maďarského kabinetu na slovenskom území naďalej pokračuje, a to bez toho, aby o tom vedela vláda na Slovensku.

V rámci programu obnovy kostolov v Maďarsku a v susedných krajinách, schváleného maďarskou vládou, by sa mala investičná pomoc týkať aj kostolov na južnom Slovensku.

Konkrétne by malo ísť o investície vo výške približne 4,3 milióna eur, ktoré sa majú použiť pri obnove kostolov v takmer 100 obciach na južnom Slovensku.

Jedným z nástrojov, pomocou ktorých maďarská vláda takéto projekty v zahraničí financuje, je Nadácia na zachovanie nehnuteľného dedičstva v strednej Európe. Tú vláda Viktora Orbána zriadila vlani a fungovať začala na jar tohto roku.

Hlavným cieľom tejto nadácie je zachovanie, údržba a prevádzkovanie budov, ktoré nie sú predmetom pamiatkovej ochrany, ale sú hodnotné z historického, kultúrneho, umeleckého alebo architektonického hľadiska a majú väzbu na Maďarsko.

V polovici októbra Denník N upozornil, že Nadácia na zachovanie nehnuteľného dedičstva v strednej Európe získala do svojho vlastníctva akcie dvoch spoločností a tým majetok vo výške asi 45 miliónov eur. Tak sa stala aj vlastníkom lukratívnych nehnuteľností v krajinách susediacich s Maďarskom.

Jedna zo spoločností, ktoré prešli pod maďarskú vládnu nadáciu, vlastnila napríklad historickú budovu niekdajšieho hotela v centre rumunského mesta Satu Mare s početnou maďarskou komunitou či wellness centrum v slovinskej Lendave, kde tiež žije maďarská menšina.

Žiaden problém?

V tom, že chce Orbánova vláda financovať obnovu sakrálnych objektov na Slovensku, nevidí ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) zásadný problém. Bolo by však podľa nej vhodné, aby o takejto cezhraničnej finančnej výpomoci vopred vedela slovenská vláda a mohla ju konzultovať s maďarskými partnermi.

Milanovej rezort o investícii nič netušil. Maďarská strana o veci údajne komunikovala len s predstaviteľmi cirkví, ale nie s vládou.

„Bolo by dobré, ak by sme sa o tom nedozvedali ex post, ale na druhej strane, ja túto pomoc vítam, pretože peňazí na obnovu našich pamiatok nikdy nie je dosť a hoci kontinuálne zvyšujeme dotačné prostriedky, investičný dlh je v tomto prípade veľmi veľký,“ skonštatovala ministerka.

Cez svoje dotačné schémy poskytuje ministerstvo kultúry na rekonštrukcie kostolov po celom Slovensku niekoľko miliónov eur ročne. Maďarská investícia presahujúca 4 milióny eur je však určená zväčša len pre obce, v ktorých žije maďarská menšina.

Finančnú pomoc od našich južných susedov na obnovu kostolov označila katolícka cirkev na Slovensku za užitočnú podporu.


Ďalšie články