Pražský hrad prelomil mlčanie: Mynář ukázal video Zemana

Zeman Český prezident Miloš Zeman. Foto: Kancelária prezidenta republiky ČR.

Prezident Českej republiky Miloš Zeman je od nedele 10. októbra hospitalizovaný a českí politici riešia aktiváciu článku 66 ústavy, ktorý by previedol právomoci na premiéra a šéfa poslaneckej Snemovne. Ešte pred tým chcú však ďalšiu nemocničnú správu. Hradný kancelár Vratislav Mynář ohlásil nečakanú tlačovú konferenciu, na ktorej vysvetľoval podozrenia, ktoré vznikli v súvislosti so zdravotným stavom hlavy štátu.

Mynář obhajoval na narýchlo zvolanej tlačovke svoje kroky pri informovaní o zdraví prezidenta Zemana. Ako príklad uviedol, že aj v prípade niekdajšej hospitalizácie exprezidenta Václava Havla Pražský hrad nezverejnil hneď informácie o tom, kde je hospitalizovaný a v akom je zdravotnom stave. Mynář trvá na tom, že pri informovaní o Zemanovom zdravotnom stave prezidentská kancelária nepochybila.

Portál iDNES.cz vo štvrtok informoval o tom, že Zeman a jeho najbližší spolupracovníci čelia podozreniu pre únik tajných informácií.

Polícia preverí aj to, či niekto nefalšoval Zemanov podpis na dokumente, ktorým zvolal rokovania Snemovne. Zaoberá sa aj novinkami, ktoré o hospitalizácii prezidenta Zemana a jeho stave zverejnil Senát. Napríklad informáciou, že kancelár Vratislav Mynář mal informácie o neschopnosti prezidenta vykonávať úrad od 13. októbra.

Mynář čelil aj kritike za to, že predsedovi poslaneckej Snemovne Radkovi Vondráčkovi umožnil stretnutie s prezidentom v nemocnici bez toho, aby o tom vedel personál pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice. Práve na tomto stretnutí došlo k podpisu dekrétov na zvolanie novozvolenej poslaneckej Snemovne.

Ako dôkaz tohto, že listiny podpísal skutočne prezident a jeho podpis nie je falzifikát, pustil hradný kancelár na tlačovom brífingu video, na ktorom je vidieť, ako Zeman na nemocničnom lôžku podpisuje dokumenty. Mynář dodal, že je napriek tomu ochotný plne spolupracovať s políciou pri prešetrovaní podozrení v súvislosti so zverejňovaním zdravotného stavu prezidenta Zemana.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, ktorý si vyžiadal správu o prezidentovom zdravotnom stave, ešte v pondelok (18. 10.) konštatoval, že hradný kancelár Mynář už od minulej stredy (13. 10.) vedel, že Zeman nie je schopný vykonávať pracovné povinnosti.

Vystrčil ďalej oznámil, že vzhľadom na charakter ochorenia je dlhodobá prognóza Zemanovho zdravotného stavu hodnotená ako „krajne neistá“. Ústredná vojenská nemocnica konštatovala, že zdravotný stav prezidenta Zemana mu neumožňuje vykonávať funkciu.

Prezidentská kancelária o zdravotnom stave hlavy štátu až doposiaľ konkrétne neinformovala.

Podľa Českého rozhlasu sa vzhľadom na Zemanov zdravotný stav neuskutoční ani tradičné stretnutie s diplomatmi v predvečer osláv 28. októbra.


Ďalšie články