Čekan vyhral súd s Uhríkom. Europoslanec musí svoj status zmazať

Prezidentka Zuzana Èaputová sa stretla s odborníkmi v súvislosti s pandémiou Pavol Čekan Foto: Pavel Neubauer/TASR

Europoslanec Milan Uhrík musí vymazať zo svojho facebookového profilu viaceré klamlivé tvrdenia, ktoré šíril o slovenskom vedcovi Pavlovi Čekanovi. Rozhodol o tom súd v Nitre. Čekan nevylučuje, že bude súdnou cestou požadovať aj ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy. Uhrík hovorí o nehoráznosti a doplnil, že súd mu žiadne rozhodnutie v tejto veci nedoručil.

Čekan informoval o vyhratom súdnom procese na sociálnej sieti. Europoslanec musí podľa uznesenia okresného súdu v Nitre vymazať zo svojho facebookového profilu tvrdenia, v ktorých urážal vedca a jeho biotechnologickú firmu MultiplexDX. Čekan Uhríkovi nič nedaroval a nepriamo ho označil za populistického politika.

„Nenávisť a klamstvo sú metódy práce, ktoré už viedli k mnohým zlým obdobiam v histórii ľudstva. Hrozivé je, akým spôsobom sa táto metóda udomácnila na Slovensku. A to nielen u politikov, ktorých jediná práca spočíva v písaní hejtov a ich využití na to, aby raz za čas presvedčili pár tisíc ľudí, aby im aj ich hlasom umožnili zarábať mesačne päťtisíc eur a viac. Takto to nemôže ísť ďalej,“ píše Čekan v úvode svojho statusu.

Poslanec Európskeho parlamentu a predseda hnutia Republika Milan Uhrík zverejnil koncom augusta na Facebooku status, v ktorom o Čekanovi píše, že je to „arogantný človek a obchodník s ľudským zdravím, ktorý zarába na strachu a krajine nič nevracia“. O jeho firme napísal, že „získala od štátu obrovské státisícové zákazky na nákup covid testov a sídli v daňovom raji“.

Získavať „páčiky“ klamstvami

Nitriansky okresný súd podľa Čekana v neodkladnom rozhodnutí konštatoval, že spomínané výroky europoslanca Uhríka sú nepodložené a predstavujú neoprávnený zásah do vedcových práv aj práv spoločnosti MultiplexDX. Preto ich má Uhrík zo svojho augustového facebookového statusu vymazať. V čase písania článku bol status ešte v pôvodnom neupravenom stave.

Status M.Uhríka z 26. augusta 2021. Zdroj: Facebook

Čekan tvrdí, že súd urobil len to, čo by spravil každý slušný človek. „Overil si klamstvá pána Uhríka o vylievaní peňazí z MultiplexDX. A zistil, že žiadna konšpirácia, vylievanie a tunelovanie sa nekoná. To isté mohol zistiť aj pán Uhrík, ak by mu skutočne záležalo na pravde a celý status nebol iba primitívny spôsob naháňania páčikov a budúcich voličov,“ napísal vedec po rozhodnutí súdu.

Čekanovej firme Uhrík vo svojom statuse vyčítal aj to, že skončila vlani v strate. Podľa vedca sa to stalo najmä preto, že jeho spoločnosť darovala slovenskej vláde počas prvej vlny pandémie štvrť milióna PCR testov.

„Použijúc záver statusu pána Uhríka, ktorým burcoval svojich fanúšikov proti mne, spravodlivosť raz všetkých dobehne. V tomto prípade dobehla vás a aj v budúcnosti dobehne kohokoľvek ďalšieho, kto sa rozhodne šíriť nenávisť a získavať si páčiky klamstvami, osočovaním a zneužívaním môjho mena,” varuje Čekan pred očierňovaním na sociálnej sieti.

Reakcia europoslanca

Uhrík v reakcii pre Štandard uviedol, že o žiadnom súde nevie, nikto ho vo veci neoslovil a nič mu zatiaľ nebolo zo súdu doručené.

„Ak by však sudkyňa také neodkladné plnenie vydala, tak sa odvolám. Považujem za nehorázne, aby niekto musel vymazávať kritické komentáre na adresu progresívcov či stúpencov vlády len na základe takýchto rozhodnutí. Bez diskusie, bez možnosti argumentácie, proste len tak, na základe jednostranného rozhodnutia od stola. Neodkladné rozhodnutie je nástroj určený na neodkladné rozhodnutia, napríklad na odlúčenie drogového dílera, ktorý bije manželku, nie na neodkladné vymazávanie kritických článkov a statusov opozičných politikov. To by znamenalo definitívny koniec slobody, diskusie a demokracie,“ uviedol europoslanec v reakcii.

Odškodné za ohováranie

Pre europoslanca rozhodnutie súdu údajne znamená, že bude musieť vymazať zo svojho statusu tie tvrdenia, ktoré súd označil za nepodložené.

Týmto uznesením súdu sa však Čekanov spor s Uhríkom nemusí skončiť. Vedec totiž nevylúčil, že podá na europoslanca žalobu vo veci ochrany osobnosti a bude požadovať ospravedlnenie, ako aj náhradu nemajetkovej ujmy. Podobne to urobil lekár Peter Sabaka. Ten od Uhríka a jeho straníckeho kolegu Milana Mazureka požaduje v predžalobnej výzve odškodné vo výške 48-tisíc eur za ohováranie. O Sabakovom prípade písal Štandard podrobnejšie napríklad v tomto článku.

Čekan priznáva, že prípadná žaloba, v ktorej by žiadal ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy spôsobenej jemu a jeho firme, je behom na dlhé trate. Dodáva však, že je podľa neho dôležité, aby sa ľudia proti šíreniu klamstiev ozývali.

„Ak sa nezačneme ozývať, ak nezačneme vymedzovať hranice ľuďom priživujúcim sa na nenávisti a klamstve, vyjdeme z pandémie ako porazení,“ píše vedec na Facebooku.


Ďalšie články