Ďalšie obmedzenia prídu od pondelka, hrozí vianočný zákaz vychádzania

59. rokovanie vlády SR Richard Sulík (vľavo) a Marek Krajčí. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Opatrenia by mali platiť plošne na celom území až po prekročení stanovených limitov. Inak sa bude postupovať podľa regiónov.

Na Slovensku by sa mal od začiatku budúceho týždňa začať uplatňovať covidový automat. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Podrobnosti sa majú spresniť v najbližších dvoch dňoch, keď o návrhoch budú rokovať epidemiológovia a potom vláda.

Krajčí avizoval, že popri uzatvorení obchodných prevádzok treba od 21. decembra počítať aj so zákazom vychádzania

„Sprísnenie sa nebude týkať len zatvorenia obchodných prevádzok, ale v hre je aj zákaz vychádzania s výnimkami, ktoré by sme potom radi došpecifikovali tak, aby sme čo najviac eliminovali epidemiologické riziko, ktoré nám počas nasledujúcich sviatkov hrozí,“ informoval Krajčí s tým, že treba tiež čo najrýchlejšie zastaviť obrovský nápor epidémie spočívajúci v náraste infikovaných a hospitalizovaných s ochorením COVID-19.

Covidový automat

Minister hospodárstva Richard Sulík ohlásil, že vláda predstaví občanom taký covidový automat, podľa ktorého bude vývoj opatrení predvídateľný.

Ak sa situácia v regióne zlepší, budú vedieť, aké uvoľnenia môžu očakávať, ak sa zhorší, aké nové obmedzenia sa prijmú.

Sulík ocenil, že Krajčí predložil predvídateľný a logický plán, na základe ktorého sa bude postupovať v rámci regiónov. Podľa neho ide o akýsi semafor.

„Je to veľmi dobré, pretože obyvatelia budú dopredu vedieť, čo ich čaká, ak sa epidemiologická situácia vyvinie tak či onak. Budú presne vedieť, že keď sa zlepší, čo nastane, aké budú uvoľnenia, ale aj to, čo sa stane, keď sa situácia zhorší,“ povedal minister hospodárstva.

Rozdiel medzi semaforom zdravia, ktorý predložil Sulík, a tým, ktorý predstavil v pondelok Krajčí, je podľa Sulíka v tom, že od nejakého času a fázy budú platiť celoplošné opatrenia.

Na uplatňovanie plošných opatrení na celom území Slovenska bude treba presiahnuť jedno z troch kritérií. V nemocniciach bude viac ako 1 500 pacientov s infekciou, počet nových prípadov stúpne nad 1 000, alebo faktor šírenia presiahne hodnotu 1,1.

V utorok (15. 12.) od 14.00 h sa podľa Sulíka uskutoční pracovné stretnutie, kde chcú doladiť COVID automat. „Sú to už len technické detaily. V stredu to chceme na vláde už len schváliť. Budeme tam schvaľovať aj opatrenia, ktoré budú platiť od pondelka. Budú to prísne opatrenia, nevyhneme sa im, lebo momentálne sa vírus vymkol spod kontroly,“ povedal.

Verí, že ak „budeme mať toto všetko za sebou, tak po Novom roku, ak nie všetci, tak aspoň regióny, ktorým sa bude dariť najlepšie, sa budú môcť vrátiť k normálnejšiemu životu“.

Na plošné testovanie nemáme dosť testov

Krajčí uviedol, že antigénových testov máme viac ako 3,5 milióna, PCR testov je dostatok. Upresnil, že na plošné testovanie testov dostatok nie je.

Antigénové testy sa majú podľa šéfa rezortu zdravotníctva použiť pre skupiny obyvateľov, ktoré to najviac potrebujú. Ide podľa neho o zdravotníkov, domovy sociálnych služieb, ako aj antigénové mobilné odberové miesta.

Krajčí zároveň vyzval, aby si ľudia urobili lockdown sami, predtým ako pôjdu navštíviť svojich príbuzných. Karanténa je podľa jeho slov efektívnejšia ako testovanie. „Testovanie môže vzbudiť falošný pocit istoty, že som negatívny, a už na druhý deň môžem byť pozitívny,“ povedal. Myslí si, že efektívnejší nástroj je byť doma a minimalizovať sociálny kontakt. Podľa neho to platí pri antigénových aj PCR testoch.  

Zároveň vyzval všetkých zamestnávateľov, ktorí tak urobiť môžu, aby nechali zamestnancov na home office. „Pokiaľ budú občania do Vianoc čo najviac izolovaní, tak uchránia svoju rodinu, s ktorou sa plánujú stretnúť a chcú mať s ňou spoločné Vianoce. Chcem pripomenúť, že vírus je vo fáze nekontrolovaného šírenia. Nikto z nás nevie, kto z nás je nakazený,“ povedal minister zdravotníctva.

Poznamenal, že ľudia by sa mali vyhnúť tlačeniciam v obchodoch. Poukázal tiež na to, že sa pri vstupoch do mnohých nákupných centier nekontroluje ani teplota.

(joh, ste, TASR)


Ďalšie články