Ohrozené vianočné darčeky? Dodávky tovaru viaznu, v prístavoch sa tvoria zápchy

Kontajnerové lode v prístave v Čine, ilustračný záber. Foto: TASR/AP Kontajnerové lode v prístave v Čine, ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Ak chcete svojim blízkym urobiť na Vianoce radosť darčekmi zo zahraničia, tak by ste sa s ich objednaním mali poponáhľať. Dodávky od globálnych dodávateľských reťazcov totiž viaznu. Narážajú na viaceré problémy spôsobené najmä s epidémiou koronavírusu a opatreniami zavedenými proti jeho šíreniu. Práve tie spôsobujú obrovské zdržania nákladných lodí v prístavoch, ktoré zase nestíhajú vykladať a posielať tovar ďalej k zákazníkom. Chýbajú tiež šoféri nákladných áut.

Ceny zaoceánskej lodnej prepravy tento rok prudko vzrástli a varovania pred kolapsom globálnych dopravných reťazcov zaznievajú už mesiace. Po uvoľnení opatrení proti ochoreniu COVID-19 sa zvýšil dopyt po dovoze tovaru, čo vytvorilo ešte väčší tlak na dopravcov, ktorí už počas prvej vlny pandémie zažívali obrovský nápor. Vzhľadom na zavedené lockdowny si ľudia objednávali viac ako inokedy a nápor neutícha. Naopak, rastie a dopravná kríza sa zrejme tak skoro neskončí.

Šírenie koronavírusu na dlhé mesiace spomalilo alebo úplne zastavilo niektorých výrobcov, ktorí teraz postupne ožívajú. So zvyšujúcim sa počtom zaočkovaných a uvoľňovaním opatrení znova rastie aj spotreba, ale dopravcovia jednoducho nestíhajú.

Dodávateľské reťazce po celom svete sa stále spamätávajú z tvrdých rán uplynulých covidových rokov a nestíhajú vyhovieť enormnému dopytu. V nákladných prístavoch sveta sa preto tvoria doslova zápchy. Za uplynulé dva roky sa čakacia doba nákladných lodí na vyloženie tovaru zdvojnásobila. Niekedy ide o hodiny, v tých horších prípadoch o celé dni či dokonca týždne zdržania, na ktoré sa nabaľujú problémy ďalších dopravcov.

Mamutie zápchy v prístavoch

Až 77 percent všetkých nákladných prístavov na svete zažíva abnormálne dlhé čakacie doby na vyloženie tovaru. Len v prístavoch na západnom pobreží Spojených štátov amerických stálo v polovici októbra v jediný deň až sto nákladných zaoceánskych lodí, ktoré čakali na odbavenie.

Švajčiarska dopravná spoločnosť Kuehne+Nagel tvrdí, že historicky málo produktívne prístavy na západnom pobreží USA spôsobujú v tejto situácii svojou neschopnosťou vyložiť tovar rýchlejšie „mamutie čakacie rady“, v ktorých lode čakajú aj dva týždne, kým vyložia tovar.

„Očakávame, že toto môže trvať šesť až dvanásť mesiacov. Nevidíme žiadne náznaky zlepšenia. Je to efekt biča [efekt sa týka skreslenia informácií o dopyte v rámci dodávateľského reťazca, pozn. red.], ktorý teraz zažívame a momentálne sa to zhoršuje,“ tvrdí Detlef Trefzger, generálny riaditeľ Kuehne+Nagel.

Švajčiarska firma, ktorá zamestnáva 70-tisíc ľudí vo vyše stovke krajín sveta, svojim klientom odporučila, aby zakotvili v iných prístavoch a dopravili tovar do svojich skladov po Spojených štátoch letecky.

Európa nie je výnimkou

Problémy s dopravou tovaru sa však zďaleka netýkajú iba USA. Európa nie je žiadnou výnimkou. Aj prístavy starého kontinentu majú problémy. Najmä tie, ktoré nie sú dostatočne automatizované.

Zápchy v prístavoch sú však len časťou problémov, ktoré zažívajú globálne dopravné reťazce. Chýbajú vodiči nákladných vozidiel, ktorí by tovar z prístavov a skladov rozvážali ďalej do cieľových predajní alebo k zákazníkom.

Najväčšie problémy má v tomto smere Spojené kráľovstvo. Po odchode z Európskej únie a komplikáciách spôsobených pandémiou chýba ostrovnej monarchii viac ako 100-tisíc vodičov s licenciami na šoférovanie nákladných áut.

Ešte horšie je na tom s nedostatkom vodičov nákladiakov Poľsko a kriticky málo ľudí z tohto povolania hlási aj Nemecko. Naprieč Európskou úniou chýba údajne až 400-tisíc šoférov. Len u našich severných susedov ich vlani chýbalo približne 124-tisíc. V Nemecku okolo 50-tisíc, vo Francúzsku približne 43-tisíc a v Taliansku a Španielsku po 15-tisíc. Ďalšie tisíce vodičov nákladných vozidiel chýbajú v škandinávskych krajinách.

Ohrozené Vianoce

Kombinácia problémov v globálnych dopravných reťazcoch môže podľa expertov ohroziť dodávky tovaru nielen cez vianočné sviatky, ale aj mesiace po nich.

Reklamy na vianočné nákupy na nás útočia každoročne, často už od septembra, ale tento rok je skutočne rozumnejšie objednať si darčeky vopred. Predajcovia už upozorňujú na nedostatok niektorých druhov tovaru.

Aj taký technologický gigant, ako je firma s nahryznutým jablkom v logu, už ohlásil, že pre celosvetový nedostatok čipov vyrobí v tomto roku o desať miliónov svojich chytrých mobilných telefónov menej.

Na nedostatok sa treba pripraviť napríklad aj pri herných konzolách novej generácie. Tie sú nedostatkovým tovarom od začiatku pandémie, keď prišli na trh a inak to nebude ani tieto Vianoce. Aj v tomto prípade je dôvodom nedostatok čipov, ktorých výrobu spomalila pandémia a boj proti nej.

Málo čipov spomaľuje aj výrobu áut a vlastne všetkého tovaru, ktorý na svoje fungovanie potrebuje výpočtovú technológiu. Aby sme nehovorili len o nedostatku technologického tovaru, tak čakacie doby sú momentálne enormne dlhé napríklad aj na nové bicykle.


Ďalšie články