Carlson: Americká spoločnosť už nie je slobodná

Prezidentské voľby v USA 2020, ilustračná fotografia. Prezidentské voľby v USA 2020, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Podľa predbežných výsledkov amerických volieb to vyzerá tak, že by Donald Trump mohol zopakovať svoje nečakané víťazstvo z roku 2016. Deje sa tak napriek tomu, že Spojenými štátmi otriasajú dôsledky nezvládnutej pandemickej krízy a protestov Black Lives Matter proti systematickému rasizmu.

Amerika si po štyroch rokoch znova kladie rovnakú otázku. Ako je možné, že výsledok prezidentských volieb bude tesný, keď väčšina prieskumov, médií a politických analytikov predpovedala jasné víťazstvo Joea Bidena.

Prečo výsledky nezodpovedajú prieskumom?

Hoci ani o presvedčivom víťazstve Trumpa sa zďaleka nedá hovoriť, je zvláštne, že nedošlo k jednoznačnému víťazstvu Bidena, ktoré bolo brané takmer ako samozrejmosť. Do popredia sa dostávajú hlasy o tom, prečo prieskumy opäť nevychádzajú.

V americkom médiu Fox News si jav vysvetľujú skrytým voličom Trumpa. V mediálnom obraze je jednoducho Trump natoľko hanený, že sa jeho voliči pre stigmatizáciu boja povedať svoje politické preferencie nahlas.

Keď demokracia prestáva byť demokratickou

Podľa komentátora Tuckera Carlsona je takýto jav v najdemokratickejšom štáte sveta neakceptovateľný. Bez ohľadu na výsledok volieb sa americká spoločnosť bude musieť zaoberať jeho príčinami.

„Základná otázka znie: Je toto slobodná krajina? Ak sa bojíte na verejnosti povedať svoj legitímny politický názor, ak sa bojíte, že by vás za to mohli vyhodiť z práce alebo by ste mohli byť vylúčený zo slušnej spoločnosti, je táto spoločnosť slobodná? Nie, nie je,“ hodnotí Carlson.

Potrebné tiež bude podľa neho hľadať prostriedky, ako túto stigmatizáciu zo spoločnosti odstrániť. Nemala by sa totiž dotýkať žiadneho z názorových spektier.

„Ak by sa toto týkalo voličov Joea Bidena, ktorého som osobne nevolil, hovoril by som to isté. Nechcete žiť v krajine, kde sa necítite slobodným povedať iným, koho budete voliť, najmä ak ide o nominanta strany. Je to obrovská dysfunkcia našej spoločnosti, a ak sme to prijali za normálne, je s nami niečo zle. Bez ohľadu na to, kto vyhrá voľby, by sme mali pracovať na tom, aby táto krajina fungovala slobodne,“ dodáva.

Koniec priemyslu s prieskumami?

Nevyhnutným dôsledkom týchto volieb budú otázky, ktoré sa budú zaoberať opodstatnenosťou existencie prieskumov. Potvrdzuje sa totiž, že neodrážajú realitu a skutočné voličské preferencie.

„My v médiách sme podľa mňa špeciálne dobrí v predstieraní, že je tu nejaký dobrý dôvod, prečo sme zavádzali našich čitateľov, a skutočne by sme to mali prestať robiť. V stávke je priveľa. Prvý krok k tomu je brať na zodpovednosť ľudí, ktorí za to môžu,“ nešetril kritikou Carlson.


Ďalšie články