Koledy Dobrej noviny zaznejú tento rok cez médiá a online

koledníci Dobrej noviny prezidentský palác Koledníci. Foto: TASR

Organizátori vianočnej zbierky pre Afriku pôvodne plánovali koledovať vonku pod oknami príbytkov.

Deti spievajúce koledy s pokladničkou Dobrej noviny patria už 26 rokov k Vianociam. Pôvodný plán, koledovať pred domami, museli organizátori pre zákaz vychádzania zrušiť. „Dlhé mesiace sme si lámali hlavu, ako zachovať koledovanie. Nakoniec musíme využiť už len možnosti, ktoré nám zostali. Deti môžu predniesť krátky program počas sv. omše alebo nahrať video a zverejniť ho na stránkach farnosti,“ povedal pre Denník Štandard projektový manažér Dobrej noviny Jozef Magda.

Koledníci v Terchovej. Foto: TASR

Okrem sociálnych sietí zaznie Dobrá novina aj v Televízii Lux a v Rádiu Lumen. „Pripravili sme kolednícke pásmo, premietneme reprízu dokumentu Dobrá novina, šťastná hodina a tiež záznam z Trojkráľového sprievodu,“ dodal Magda. Organizátori navrhujú využiť aj regionálne médiá a miestny rozhlas.

Novinkou je aj krátky animovaný film o mladej matke Mary Baluka, ktorá sa vďaka podpore Dobrej noviny naučila šiť a otvorila si vlastné krajčírstvo. Z vyzbieraných peňazí arcidiecézna charita Tororo v Ugande pripraví ďalšie kurzy šitia a kaderníctva pre mladé matky, ktoré nemohli dokončiť školu.

Mary Baluka

„Keď som robila dobrovoľníčku v Afrike, vysvetľovala som miestnym, že nie sme bohatá krajina, ktorá dáva zo svojho prebytku. Rozprávala som im o Dobrej novine, že malé deti chodia v zime spievať koledy, aby pre nich vyzbierali peniaze. Dodnes si pamätám ten úžas na ich tvárach, ako pre nich veľa robíme a ako im naša pomoc mení životy,“ povedala predsedníčka komisie Dobrej noviny Katarína Tóthová.

Prispieť na zbierku bude možné aj prevodom na účet alebo do stacionárnych pokladničiek umiestnených v kostoloch.

„Veľa ľudí kvôli pandémii žije odlúčene od svojich rodín. Aj v tomto čase zlých správ, chceme byť svetlom a prinášať dobrú novinu. Ani Ježiš sa nenarodil do ideálnych podmienok, nečakal kým skončí zima alebo sa nájde preňho lepšie miesto. Ohlasovať radostnú zvesť máme v každej situácii,“ dodala Tóthová.

Tradičnú kolednícku akciu Dobrá novina organizuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami v približne 1270 mestách a obciach na celom Slovensku.

Monika Ostrovská


Ďalšie články