Bez silného Matoviča táto vláda nemá zmysel, hovorí jeho mediálny poradca. Pre progresívca by nikdy nerobil

Ladislav Bariak, mediálny poradca ministra financií Igora Matoviča. Foto: Patrícia Falbová Ladislav Bariak, mediálny poradca ministra financií Igora Matoviča. Foto: Patrícia Falbová

Igor Matovič sa zmenil a komunikuje už lepšie, hovorí jeho nový mediálny poradca Ladislav Bariak. Dlhoročný novinár odišiel z portálu Aktuality, pretože mu prekážala politika opozície počas pandémie. Verí v protikorupčnú agendu a schopnosti Igora Matoviča, pre liberála alebo progresívca by nikdy nerobil. Keď povedal exkolegom, že ide pracovať pre Matoviča, chytali sa za hlavu. Je zmierený s tým, že do médií sa už nevráti.

Vaša doterajšia kariéra bola v médiách, kde ste pracovali 16 rokov. Čo vás viedlo k rozhodnutiu odísť na „druhú stranu“? Uvažovali ste už v minulosti nad prácou pre politika alebo sa zrazu niečo zmenilo?

Nikdy predtým som neuvažoval nad tým, že by som išiel robiť pre politika. Dôvodov, prečo som sa rozhodol odísť, bolo viac. Hlavným z nich bolo vystupovanie opozičných politikov počas pandémie. Jednoducho som si povedal, že ako novinár to nedokážem ovplyvniť. Preto som sa rozhodol, že pôjdem robiť k Igorovi Matovičovi.

Dá sa teda povedať, že ste chceli koalícii pomôcť v boji proti pandémii?

K tomu by som povedal dve veci. Jednak som vnímal, že ak má mať vláda šancu na prežitie, potrebuje na to Igora Matoviča v pozícii lídra OĽaNO. Tak ako sme ho videli pred voľbami, aby sa vyjadroval k veciam a venoval sa aj ako minister financií problematike, pre ktorú ho ľudia volili. Vnímal som, že nemá žiadneho mediálneho poradcu, keďže po Palovi Kalinskom nastalo nejaké bezvládie. Ľudia z OĽaNO mi dali na výber, u koho chcem robiť. Ja som si vybral Igora Matoviča.

Pandémia je boj na všetkých frontoch. Ako novinár som musel byť nezávislý, chcel som zaujať jasné stanovisko k tomu, čo opozícia stvára, preto som musel odísť z médií.

Zohrali pri odchode z Aktualít nejakú úlohy aj vzťahy v redakcii?

To nezohralo dôležitú úlohu.

Prečo práve Igor Matovič? Viem, že ste sa trochu poznali a čítal som, že sú vám blízke jeho hodnoty.

Všetci mali svojich poradcov, len Igor Matovič nie, zdal sa mi trochu stratený. Pamätám si, ako som bol na jeho prvej tlačovke, keď ho Richard Sulík predstavil. Odvtedy som ho ako novinár sledoval. Toto všetko zohralo svoju úlohu. Na 100 percent sa s nikým nezhodnete, ale v tých základných životných otázkach s Igorom Matovičom úplne súhlasím.

Čítal som, že ste boli na púti do Santiaga de Compostela, kam obvykle chodia kresťania. Považujete sa za konzervatívca a je to jeden z dôvodov, prečo ste sa rozhodli pracovať pre Igora Matoviča? Sám sa k viere verejne hlási.

Ja sa nijako netajím tým, že som praktizujúci katolík a chodím do kostola. Pre nejakého liberála alebo progresívca, ktorý by mal úplne iné videnie sveta, by som nepracoval. Na druhej strane mám veľa kamarátov a známych v politike, ktorí sú liberálni a dobre s nimi vychádzam. Viac si vážim človeka, ktorý o sebe hovorí, že je liberál a naozaj vyznáva tie hodnoty, ako človeka, ktorý sa tvári ako konzervatívec a má od tých hodnôt ďalej ako niektorí liberáli.

Začali ste robiť pre Igora Matoviča, dá sa povedať, že ste ním zviazali svoju budúcnosť. Počítate s možnosťou, že padne vláda? Zostali by ste aj potom jeho poradcom?

To je otázka skôr naňho. Mne je jedno, či je Igor Matovič ministrom financií, ministrom vesmíru alebo opozičný politik. Ja by som s ním rád spolupracoval do budúcnosti. Ako novinár som pracoval v aktualne.sk deväť rokov, pre Aktuality som pracoval šesť rokov a ministrovi som pred nástupom povedal, že som neprišiel len na pár mesiacov.

Ako vnímate komunikáciu Igora Matoviča? Akú známku by ste mu udelili za vystupovanie od parlamentných volieb?

Neviem, či sa to dá zúžiť na jednu známku. Myslím, že aj on si je vedomý, že ako premiér v niektorých veciach nevystupoval šťastne. Myslím, že sa dostatočne poučil a teraz už komunikuje inak. Keď som nastupoval, vnímal som to tak, že komunikoval navonok minimálne a ako líder sa odmlčal, čo bola podľa mňa chyba. Za skoro dva mesiace, čo pre neho robím, sme, myslím, prešli kus cesty. Komunikuje viac s novinármi, dáva im vyjadrenia, určite si to všimli. Boli aj nejaké tlačovky. Znovu sa naštartoval.

Považujete teda svoju doterajšiu prácu za úspešnú?

Áno, ale nebolo to len mojou zásluhou. Možno je rád, že som pri ňom a povzbudilo ho, že má niekoho, kto mu poradí. Dúfam, že vie, že mu neradím hlúposti.

Mnohí by nesúhlasili, že komunikuje málo. Na Facebooku bol dosť aktívny, volí často pomerne ostrý slovník, pamätáme si jeho výmenu názorov s Radom Baťom, ktorý predtým pracoval na Útvare hodnoty za peniaze (UHP) na ministerstve financií. Pred mesiacom téma znova ožila, keď s Baťom spravili Aktuality podcast.

Igor Matovič sa zmenil. Na ten podcast s Radom Baťom vôbec nereagoval, ani na Facebooku, ani slovom, nikde.

Nemyslím si, že premiér, bez ohľadu na to, či je to Igor Matovič, alebo niekto iný, si má vymieňať odkazy s úradníkom. Rado Baťo má svoje silné aj slabé stránky a vždy som sa čudoval, že robí na UHP.

Prečo?

Keď mal také vzťahy s Igorom Matovičom, aké mal, tak ja by som si na jeho mieste nevedel predstaviť, že by som robil na ministerstve, ktoré patrilo pod OĽaNO a neskôr naň nastúpil priamo Matovič. Aj keď UHP deklaruje, že je nezávislý.

Povedali ste mu, aby na to nereagoval?

Nie. Neviem posúdiť, či je to preto, že som tu, alebo sa už poučil a vie, že na Rada Baťa netreba reagovať. Povedal by som mu, aby nereagoval, keby sa ma na to spýtal. Je to zmena oproti obdobiu, keď mal konflikt so Zuzanou Baťovou o Sputniku.

Ja som si ten podcast vypočul. Sú tam veci, ktoré by ma nie ako poradcu, ale ako človeka a novinára vykoľajili. Ako novinár by som to nikdy nezverejnil, ale to je vec kolegov z Aktualít.

Igor Matovič mal tvrdé výroky na adresu novinárov. Pamätáme si vyjadrenia pri odhalení plagiátorstva jeho diplomovej práce, kritiku žurnalistov na deň výročia smrti Jána a Martiny, útoky na médiá v relácii Sobotné dialógy… Neprekážalo vám to, keď ste pre neho išli robiť?

Netvrdil by som, že neprekážalo. Skôr som to bral ako o to väčšiu výzvu, vysvetľoval som mu, že nie všetko je tak, ako to on vníma. Keď som tu už bol, bol v podcaste Moniky Tódovej z Denníka N, kde mal tiež poznámku na adresu novinárov. Tiež sme o tom mali výmenu názorov, bavili sme sa, ako to vlastne je, ako to vníma a podobne.

Na druhej strane, Igor Matovič útočil aj na vedcov, je pomerne konfliktný. Poštval si proti sebe dosť ľudí. Máte nejaké červené čiary? Čo by musel spraviť, aby ste si povedali, že už pre neho nie ste ďalej ochotný pracovať?

To uvidím, keď to príde.

Ste opatrný.

Ťažko povedať, život je pestrý.

Tlačíte na Igora Matoviča, aby menej verbalizoval konflikty s Richardom Sulíkom, Máriou Kolíkovou alebo Vladimírom Lengvarským?

Nepovedal by som, že tlačím. Rozprávame sa o tom. Keď sa mu niečo od ministrov či iných politikov nepozdáva, bavíme sa o tom, či a akým spôsobom na to reagovať. Igor Matovič mení svoju komunikáciu. Kým iní politici sa angažovali pri kauze dcéry Richarda Sulíka v Dubaji, on nepovedal ani slovo.

Jeden z plánov Igora Matoviča boli vládne noviny. S nápadom prišiel Igor Matovič, ale Eduard Heger ich nechce. Budú alebo nebudú? Bol to podľa vás dobrý nápad?

Už nie je premiérom, musíte sa na to spýtať Eduarda Hegera. My ich nepripravujeme. Nemyslím si, že to bol dobrý nápad v podobe, v akej to bolo navrhnuté.

Ladislav Bariak, mediálny poradca ministra financií Igora Matoviča.
Foto: Patrícia Falbová

Predsa len je Igor Matovič líder strany, dá sa diskutovať o tom, do akej miery má vplyv na Eduarda Hegera. Bude vládne noviny ďalej presadzovať?

Nemyslím si.

Aký je Igor Matovič šéf? Je konfliktný aj medzi svojimi? Dá si poradiť?

Poradiť si dá. Priznám sa, že konfliktného som ho nezažil. Zažil som ho aj v rôznych neštandardných situáciách a vie sa rozprávať s každým. Na obede v malom ázijskom bistre sa prihovoril aj neznámym ľuďom.

Až sa mi to nechce veriť. Keď sa pozriete na rebríčky popularity a protesty v uliciach, ľudia ho majú v zuboch. Mnohí spochybňujú aj jeho schopnosť viesť ministerstvo financií.

Veľa ľudí sa pýta, či je schopný riadiť tento rezort. Pripadá mi to trochu komické. Vyštudoval ekonomickú vysokú školu.

Sám prezradil, akým spôsobom. Hovoril, že posledné dva roky štúdia tam skoro vôbec nechodil a na svoje štúdium nie je hrdý.

Otázne je, či bol jediný. O Ekonomickej univerzite v Bratislave sa hovorilo, že ju nevyštuduje len ten, koho prejde električka. Druhá vec je vybudovať najväčšiu sieť regionálnych novín na Slovensku. Čiže je z biznisového prostredia a má predpoklady na to, aby riadil ministerstvo financií.

Ale hovoríme aj o makroekonómii, rokovaniach v Bruseli, nemal skúsenosti z vysokých politických funkcií. Mnohí pred ním s tým mali problémy.

Má pred stretnutiami dôkladnú prípravu s odborníkmi a dá si poradiť. Rokovania na európskej úrovni nie sú nad jeho sily.

Dávate mu nejaké pravidelné mediálne tréningy? Chodíte vy za ním alebo on za vami?

Pravidelné tréningy nemáme. Bavíme sa na dennej báze, keď je niečo dôležité. Ako on nie je bežný politik, ja nie som bežný mediálny poradca. Neradím mu napríklad, ako sa má obliekať a aké má používať gestá.

Vie o našom dnešnom rozhovore? Hovoríte mu podobné veci?

Keďže stojí kúsok za vami, tak hej (smiech). Povedal som mu, že máte záujem o rozhovor a on nemal námietky.

Tým, že ste sa stali poradcom Igora Matoviča, de facto ste vstúpili do politiky. Nedávno vás napríklad Ľuboš Blaha obvinil, že ste išli s Igorom Matovičom do diskusie v TA3 s Ladislavom Kamenickým, hoci ste boli pozitívny. Ministerstvo tvrdí, že ste nevedeli, že máte pozitívny test. Ako to bolo? Chodíte sa testovať pravidelne alebo ste mali podozrenie na chorobu?

Nechodím vyslovene pravidelne, ale skôr priebežne. V tomto prípade som išiel na test, lebo jeden kolega bol pozitívny. Síce som s ním nebol v takom kontakte, že by som si musel dať robiť test, ale pre istotu som naň aj tak išiel. Nemal som ani žiadne príznaky, takže som normálne pracoval, inak by som sedel doma.

Nemusíte mať príznaky a môžete byť napriek tomu infekčný.

Jasné, ale testy si robím priebežne, tak som si nemyslel, že budem pozitívny.

Dovolím si otázku na telo. Aké máte teraz vzťahy s bývalými novinárskymi kolegami? Mnohí kritizujú Igora Matoviča, postavili sa skôr na stranu Rada Baťa a jeho manželky, takmer všetky médiá mu venovali pomerne tvrdé komentáre. Prestal sa s vami niekto rozprávať?

Nikto sa so mnou neprestal rozprávať. S novinármi mám naďalej veľmi dobré, priateľské vzťahy a nechcel by som o ne prísť, lebo ich ako mediálny poradca potrebujem.

Tak inak, museli ste exkolegom dlho vysvetľovať, prečo idete robiť pre Igora Matoviča?

Nebudem klamať, že niektorí boli zhrození a chytali sa za hlavu. Pýtali sa, či mi preskočilo a prečo to robím, ale ja som to tak cítil. Ako som povedal na začiatku, ak má táto vláda vydržať, potrebuje podľa mňa Igora Matoviča v politike na 100 percent. Urobím všetko pre to, aby bol ľudský, ako ho poznám ja, a ďalej žila jeho protikorupčná agenda.

Viete si predstaviť vstup do politiky? Napríklad Kristián Čekovský bol novinár, potom bol mediálnym poradcom politikov z OĽaNO, no napokon skončil na kandidátke a dostal sa do parlamentu. Je to pre vás predstaviteľné?

Ja som si tú otázku nekládol, hoci sa ma na to pýtajú. Mám vyštudovanú politológiu, žil som politikou od základnej školy, ale skôr ma to láka zostať v pozícii poradcu.

Niektorí hovorcovia a politici sa vrátili do médií, hoci novinári obvykle razia postoj, že to je nevhodné. Ako to vnímate vy?

Kolegovia sa ma pýtali, či si uvedomujem, že odchod z Aktualít na ministerstvo je jednosmerka. Trochu sarkasticky som im odpovedal, že to nemusí byť jednosmerka, veď do RTVS sa vracajú bývalí politickí hovorcovia. (Smiech.) Teraz vážne, je mi jasné, že týmto rozhodnutím som ukončil svoju novinársku dráhu a už sa k nej nikdy nevrátim.


Ďalšie články