Ako funguje čínska vakcína

Výroba vakcíny proti koronavírusu Experimentálne čínske vakcíny proti novému koronavírusu. Foto: TASR/AP

V Číne zaočkovali proti koronavírusu už vyše milióna ľudí. Zistiť s akým úspechom, nie je úplne jednoduché. O tom, aké dopady má čínska vakcína viac napovedia čísla zo Spojených arabských emirátov.

Účinnosť vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2 od spoločností Moderna alebo BioNtech-Pfizer prevyšuje 90 percent a jednotlivé štáty sa postupne pripravujú na očkovanie obyvateľstva. Najskôr sa s vakcináciou začalo v Británii a následne aj Spojených štátoch. Ako je na tom ale Čína, ktorá vie o víruse najdlhšie?

Tak ako iné krajiny aj Čína súčasne vyvíjala viacero svojich vakcín. Do popredia sa dostala vakcína od čínskej spoločnosti Sinopharm, ktorú otestovali aj v Spojených arabských emirátoch. Pekinská vláda sa však už v júli tohto roku rozhodla, že vakcínu vyskúša na skupinách svojich obyvateľov, medzi ktorými boli vládni úradníci, študenti a pracovníci, ktorí potrebovali vycestovať do zahraničia. Cieľom bolo dokázať, že vakcína je funkčná.

Od júla do novembra tohto roku zaočkovali vo vybraných skupinách takmer jeden milión obyvateľov Číny. Podľa spoločnosti Sinopharm nezaznamenali jediný prípad ochorenia Covid-19 u ľudí, ktorí dostali vakcínu a cestovali do zahraničia. „Niektorí jednotlivci vykazovali mierne vedľajšie účinky. Proces bol, ale celkovo veľmi úspešný, čo viedlo k tomu, že viaceré krajiny prijali použitie vakcíny od spoločnosti Sinopharm,“ povedal predseda správnej rady spoločnosti Sinopharm Liou Ťing-čen.

V septembri schválili Spojené arabské emiráty ako prvá krajina núdzové použitie čínskej vakcíny. Čína prisľúbila distribúciu vakcín aj pre iné krajiny, ako napríklad Filipíny alebo pre viaceré africké štáty.

Efektivita vakcíny nedosahuje 90 percent

Núdzové použitie čínskej vakcíny od spoločnosti Sinopharm schválili v desiatich krajinách, ako napríklad v Argentíne, Maroku, Peru alebo už spomínaných Spojených arabských emirátoch. V Peru však očkovanie prerušili, pretože sa u jedného pacienta ukázali vážne nežiadúce účinky, ktoré bližšie nešpecifikovali.

Na základe výsledkov analýzy, ktorú vykonalo Ministerstvo zdravotníctva Spojených arabských emirátov, vykazuje čínska vakcína 86-percentnú účinnosť voči nakazeniu novým koronavírusom. Oproti vakcínam od Moderny alebo BioNtech-Pfizer stráca približne desať percent. „Analýza nepreukázala žiadne vážne bezpečnostné obavy,“ uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku. Nie je však známe, či mali testované osoby nežiadúce účinky.

Čínska tlačová agentúra Sin-chua informuje o účinnosti použitej čínskej vakcíny v Spojených arabských emirátoch

S použitím čínskej vakcíny európske krajiny nepočítajú, hoci v ostatných krajinách sveta pomaly prichádzajú prvé dodávky vakcín od Sinopharmy. V Bahrajne je v súčasnosti vakcína k dispozícii potom, ako skúšobné testovanie absolvovalo viac ako sedemtisíc dobrovoľníkov. Egypt taktiež nedávno dostal prvú dodávku čínskej vakcíny a Maroko plánuje vakcínou od Sinopharmy zaočkovať až 80 percent svojej populácie.

Jednoduchšie skladovanie čínskej vakcíny

Okrem vakcíny, ktorú Sinopharma už postupne distribuuje, vyvíja Čína aj ďalšie typy vakcín. Neexistujú však zatiaľ spoľahlivé informácie a dáta z posledných etáp testovania týchto vakcín. Bez konkrétnych údajov je ťažké zistiť, aká je v skutočnosti účinnosť vakcín a taktiež ich bezpečnosť.

Výhodou väčšiny čínskych vakcín je to, že nevyžadujú skladovanie vo veľmi nízkych teplotách v porovnaní s vakcínami BioNtech-Pfizer alebo Moderna. Tento fakt výrazne uľahčuje transport a distribúciu hlavne do krajín, ktoré nemajú technológie a zariadenia na skladovanie vakcín v teplotách hlboko pod bodom mrazu. Jednou z výhod čínskej vakcíny môže byť aj schopnosť Pekingu vyrobiť v roku 2021 až jednu miliardu vakcín. Otázkou však naďalej ostáva účinnosť čínskej vakcíny.


Ďalšie články