Smatana: Vďaka rúškam desaťnásobne klesol výskyt respiračných ochorení

Martin Smatana Martin Smatana (Zdroj: TASR)

Bývalý riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) Martin Smatana sa pozastavuje nad hoaxom, ktorý na sociálnej sieti šíri predseda ĽSNS Marian Kotleba. Podľa Kotlebu majú tri animované čiastočky koronavírusu na certifikáte plošného testovania znamenať číslo šelmy, teda 666 používané v satanistickej symbolike.

Kotleba na svojom facebookovom profile uverejnil po vyhlásení výsledkov plošného testovania status, v ktorom píše, že tri ilustrované čiastočky v ľavom dolnom rohu na certifikáte predstavujúce koronavírus majú podľa neho predstavovať číslicu 666.

„Pozrite si dobre ten všemocný modrý certifikát. Vľavo dole sú znázornené akože tri bunky korony, každá má šesť tykadiel. Tri korony so šesť výčnelkami. 6-6-6. A bez tohto modrého papiera, obsahujúceho 666, teraz nemôžete ani pracovať, ani nakupovať. Vidíte, netrvalo to ani dlho, asi pol roka, a moje varovania o biblickom znamení šelmy sa naplnili,“ píše Kotleba na svojom facebookovom profile.

Certifikát o plošnom testovaní na COVID-19 (Zdroj: Facebook)

Okrem iných sa nad vyjadrením predsedu ĽSNS pozastavuje aj bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana. Upozorňuje najmä na to, aké dôležité je nosiť v tejto situácii rúška.

Rúška ako evergreen

„V súčasnosti sa anticovidová a hoaxerská komunita sústreďuje na satanistickú symboliku modrých certifikátov, čipovanie a iné nezmysly. Verím, že keď táto téma pominie, tak sa vrátia k evergreenu – rúškam,“ píše Smatana.

Bývalý generálny riaditeľ IZP pripomína výsledky prieskumu agentúry Focus, podľa ktorého si vyše tretiny pedagógov druhého stupňa základných škôl na Slovensku myslí, že nosenie rúšok má negatívne dôsledky na zdravie. Podľa iného prieskumu spoločnosti Ipsos si 28 percent ľudí zase myslí, že rúška nebránia šíreniu vírusu.

Smatana upozorňuje, že práve nosenie rúšok sa ukázalo na celom svete ako najúčinnejší nástroj nielen v boji proti koronavírusu, ale všeobecne proti všetkým akútnym respiračným ochoreniam (ARO).

„Dáta z americkej CDC či mnohých iných národných agentúr potvrdzujú, že krajiny, ktoré zaviedli štandardné ‚covidovské‘ ruky-odstupy-rúška (ROR), majú extrémne (až 10-násobné) poklesy vo výskyte iných respiračných ochorení, ako je napríklad sezónna chrípka,“ zdôrazňuje Smatana.

Príklad z praxe

Slovensko nie je podľa bývalého šéfa IZP žiadnou výnimkou. Ilustruje to na grafe, ktorý zobrazuje chorobnosť na 100-tisíc obyvateľov podľa štatistík Úradu verejného zdravotníctva (systém EPIS) po týždňoch.

„Modrá krivka zobrazuje chorobnosť na ARO počas posledných týždňov roku 2019 a prvých týždňov roku 2020 v porovnaní s rokom 2018/2019 (t. j. svetlejšia krivka),“ vysvetľuje Smatana.

Chorobnosť ARO v SR v uplynulých sezónach (Zdroj: EPIS.sk)

Smatana pripomína, že prvý pacient pozitívny na COVID-19 bol na Slovensku potvrdený v 10. týždni roku 2020, čo bolo spúšťačom prísnych opatrení (ROR, zatvorené prevádzky a mnohé iné opatrenia). „Efekt je viditeľný prakticky ihneď, keď prevalencia začala v nasledovné týždne prudko klesať a v poslednom reportovanom týždni (k 3. máju) dosahovala o 75 % nižšie hodnoty ako v rovnakom čase v roku 2019,“ upozorňuje.

Z odporúčaní zhrnutých v skratke ROR sú podľa neho kľúčové práve spomínané rúška, ktoré sú aj podľa viacerých zahraničných štúdií veľmi efektívnym opatrením na zamedzenie šírenia respiračných ochorení vrátane koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19.

„Som dokonca názoru, že aj keď sa nám raz podarí poraziť ,hnusobu‘, tak by nosenie rúšok mohlo v niektorých situáciách zostať povinné – lebo vetrať sa nedá všade a vždy,“ argumentuje Smatana.


Ďalšie články