Daniel Lipšic: Nový špeciálny prokurátor?

Daniel Lipšic Foto: Jakub Kotian/TASR

Daniel Lipšic má ambíciu stať sa špeciálnym prokurátorom. Jeho kandidatúru potvrdil Denníku N dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda. Prostredníctvom funkcie špeciálneho prokurátora by Lipšic rád prinavrátil občanom dôveru v právny štát. S jeho nomináciou však nesúhlasili všetci členovia Akademického senátu.

Lipšic ako dôvod uviedol, že stál pri vzniku špeciálnej prokuratúry. Inštitúcia predstavuje preňho kľúčový prvok v boji proti organizovanému zločinu, korupcii a mafii. Bývalý minister vnútra a spravodlivosti, by rád prostredníctvom funkcie špeciálneho prokurátora prinavrátil občanom dôveru v právny štát.

Upozorňuje, že stále platí rovnosť pred zákonom, a ktokoľvek, kto ho poruší, by mal niesť zodpovednosť, bez ohľadu na vplyv alebo bohatstvo. Taktiež verí, že s ostatnými prokurátormi by mohli skvalitniť danú inštitúciu.

„Cením si, že sa rozhodla moja alma mater mňa navrhnúť do tejto funkcie. So žiadnymi inými subjektami, ktoré majú návrhovú dispozíciu, som sa nestretol,“ povedal pre Denník N Lipšic.

Lipšic nebol jednoznačnou voľbou

Podľa informácií nebola Lipšicova nominácia celkom jednoznačná. Akademický senát túto možnosť prerokovával vyše hodiny. Niekoľko členov bolo proti, nepozdávalo sa im kandidátovo pôsobenie v politike, či Kočnerová stránka Lipšicové stádo. Diskutovalo sa aj o dopravnej nehode, pri ktorej Lipšic usmrtil chodca, a preto je naďalej v podmienke.

Návrh kandidatúry senát napokon nezamietol, tým pádom by mala byť Lipšicova nominácia do funkcie špeciálneho prokuratúra oficiálna už v piatok. Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda prisľúbil, že v rovnaký deň odôvodni tento návrh.

Naposledy sa Lipšicove meno spájalo s možnou kandidatúrou na generálneho prokurátora. Prezidentka Zuzana Čaputová sa však voči takejto voľbe ohradila, a pripustila možnosť, že v prípade zvolenia, by Lipšica do funkcie nevymenovala. Lipšic sa napokon o pozíciu šéfa Generálnej prokuratúry SR neuchádzal.


Ďalšie články