Ako v Buffale vyhral demokrat voľby nad Demokratickou stranou

Election 2021 Buffalo Mayor937030 Priaznivci starostu Buffala Byrona Browna a kandidátky na starostku Indie Waltonovej pri výmene názorov v blízkosti volebného centra v Buffale. Foto: TASR/AP

Ľavicová kandidátka na primátorku Buffala síce vyhrala demokratické primárky a mala podporu straníckych lídrov, ale meno jej centristického súpera voliči dopísali na hlasovací lístok a ten napokon s prehľadom zvíťazil.

Ako celoživotný volič Demokratickej strany som zhrozený z toho, ako si vedúci predstavitelia tejto strany strelili do nohy poklonkovaním ľavicovým radikálom.

Nedávne víťazstvá republikánov neboli ani tak vyjadrením podpory pre republikánsku politiku, ako skôr odmietnutím extrémizmu demokratických lídrov a ich tolerancie voči radikálnej tvrdej ľavicovej politike.

Hoci sa väčšina komentátorov sústredila na guvernérsky súboj vo Virgínii, ešte výrečnejší príklad zlyhania demokratického vedenia sa odohral v Buffale, druhom najľudnatejšom meste štátu New York.

Ľavicovej extrémistke a zaprisahanej socialistke menom India Waltonová sa najprv v demokratických primárkach s nízkou volebnou účasťou podarilo poraziť dlhoročného úradujúceho starostu Byrona Browna. Brown sa potom rozhodol zorganizovať veľmi riskantnú kampaň a do volieb proti Waltonovej vstúpil ako takzvaný dopísaný kandidát. [Niektoré štáty USA umožňujú kandidovať vo voľbách aj takým kandidátom, ktorí síce nie sú uvedení na hlasovacom lístku, ale ak vyzvú svojich voličov, aby ich na lístok fyzicky dopísali, takéto hlasy sa riadne započítajú. Brown nakoniec získal 58,8 percenta hlasov, Waltonová 41,2 percenta; pozn. prekladateľa].

Ako sa očakávalo, za Waltonovú sa výrazne postavila ľavicová okrajová časť Demokratickej strany na čele s Alexandriou Ocasio-Cortezovou, ktorá pre ňu viedla kampaň. Šokujúce a hovoriace o spomínanej rane, ktorú si sami zasadili, bolo to, že ich podporili demokratickí senátori hlavného prúdu vrátane Chucka Schumera, Kirsten Gillibrandovej, Elizabeth Warrenovej, Bernieho Sandersa a ďalších.

Neprekvapuje, že Waltonovú podporili aj nenávistní kritici Izraela či protiamerickí extrémisti, ktorí neodrážajú názory hlavného prúdu demokratických voličov.

Waltonová by nikdy nemohla byť zvolená do žiadnej funkcie, ktorá by si vyžadovala hlasy väčšiny demokratov alebo voličov vo všeobecnosti. Mohla by vyhrať len voľby s malou volebnou účasťou s pomocou extrémistických voličov. Nezastupuje amerických voličov ani voličov demokratov. Reprezentuje extrémny okraj Demokratickej strany rovnako ako Alexandria Ocasio Cortezová a jej obskúrna družina.

Ale to by ste si od demokratických lídrov nevypočuli. Nezáleží na tom, či ju podporili preto, že súhlasia s jej politikou, alebo preto, že sa boja straty hlasov extrémistov. Podporili ju. Bolo to zlé a sebazničujúce. Mali podporiť jej centristického demokratického protikandidáta, ktorý nakoniec napriek malým šanciam pre dopísaných kandidátov s prevahou vyhral. Brownovo víťazstvo odrážalo skutočnú voličskú základňu demokratov.

Lídri, ktorí podporili Waltonovú, musia byť potrestaní, ak demokrati nemajú utrpieť ďalšie volebné straty kvôli svojmu nemorálnemu spojeniu s nebezpečne extrémistickými kandidátmi. Nemôžu mať oboje. Nemôžu tvrdiť, že sú centristickí, a zároveň viesť kampaň za anticentristických kandidátov, ako je Waltonová. Musia sa zrieknuť okrajových prvkov vo svojej strane, ak chcú zastupovať jej voličskú základňu, nie ich podporovať.

Členka Snemovne reprezentantov USA Alexandria Ocasio-Cortezová, vpravo, víta kandidátku na starostku Buffala Indiu Waltonovú počas zhromaždenia na jej podporu v Buffale, 23. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Nedávne voľby ukázali, že voliči prekukli dvojtvárnosť súčasného neúspešného vedenia Demokratickej strany a ak nedôjde k zmene na najvyšších miestach, táto strana za to v polovici volebného obdobia v budúcoročných voľbách zaplatí.

Dokonca aj denník New York Times v „spravodajskom“ článku, ktorý sa číta ako reklama na predvolebnú kampaň Waltonovej, priznal, že jej výrazná porážka predstavuje „ostrú výčitku pre ľavé krídlo strany na celoštátnej úrovni aj v New Yorku“.

Posolstvom týchto posledných volieb je, že centristi vyhrávajú a extrémisti prehrávajú – snáď s výnimkou atypických obvodov a primárok s nízkou volebnou účasťou.

Keby som bol republikánom, vzniesol by som rovnakú požiadavku aj voči vedeniu tejto strany: pokarhať kandidátov extrémnej pravice, ako je Marjorie Taylor Greenová a ďalší, ktorí nereprezentujú hlavný prúd Veľkej starej strany.

Americkí voliči túžia po návrate k centrizmu a po odmietnutí netolerantného extrémizmu, ktorý sa prejavil v tom, že Larry David [americký herec, spisovateľ, producent a komik, pozn. prekl.] sa so mnou odmietol čo i len rozprávať, pretože som podporoval úsilie vtedajšieho ministra zahraničných vecí Mikea Pompea o nastolenie mieru na Blízkom východe. Samotný fakt, že Pompeo je republikán – podľa Davidových slov „súčasť hentej skupinky“ – mu stačil na to, aby ukončil štvrťstoročné priateľstvo. Američanom sa možno páčia Davidove komediálne relácie, ale určite sa im nepáči jeho politika, o čom svedčia výsledky posledných volieb.

Larry David, Chuck Schumer a tí, ktorí reprezentujú tento prístup rozdeľujúceho straníckeho postoja, môžu byť príčinou pokračujúcich strát demokratov vo voľbách. Vyzývam svoju stranu, aby odmietla politiku neznášanlivosti a extrémizmu a osvojila si politiku centrizmu.

Prezident Biden s tým možno aj súhlasí. Po nedávnych prehrách varoval: „Ak budeme pokračovať v tom, čo sa deje, v budúcoročných voľbách v polovici volebného obdobia to jednoducho nevyjde.“ Dúfam, že mal na mysli nebezpečný a sebazničujúci vplyv ľavice v jeho strane.

Pôvodný text: The Democrats‘ Self-inflicted Wound. Uverejnené v spolupráci s Gatestone Institute, preložil Lukáš Obšitník.


Ďalšie články