Kardinál Schönborn k legalizácii asistovanej samovraždy: Usmrcovanie ako rutina?

8632241499_fc9a553075_k Kardinál Schönborn, foto: Catholic Church England and Wales/flickr.com

Kardinál Christoph Schönborn ostro kritizuje výnos rakúskeho ústavného súdu, ktorým minulý piatok otvoril cestu k legalizácii asistovanej samovraždy.

Podľa ústavných sudcov doteraz trestná pomoc pri samovražde porušuje právo jednotlivca na slobodné rozhodovanie o jeho živote. Dekriminalizácia asistovanej samovraždy by v Rakúsku mohla nadobudnúť účinnosť od 1.1.2022.

Viedenský arcibiskup v denníku Kronenzeitung varuje okrem iného pred tým, že sa takto zvýši tlak na chorých a starých ľudí, aby „sa prostredníctvom samovraždy odpratali z cesty.“ Rakúsky kardinál dúfa, že „parlament bude múdro hľadať dobré riešenia“ a že sa bude pokračovať s výstavbou hospicov a zariadení poskytujúcich paliatívnu starostlivosť, „v ktorých sa usmrcovanie nestane rutinou.“

„Keď chce niekto skočiť z mosta, snažíme sa mu v tom zabrániť. Malo by teraz byť povolené postrčiť ho k okraju, a to za všeobecného súhlasu?“ uviedol viedenský arcibiskup konkrétny príklad. Samovražda je hlbokou ranou pre rodinu i priateľov, a to aj v starobe, dodal, hoci pripustil, že existujú „neznesiteľné situácie, v ktorých ťažko chorí túžia po smrti.“ Sám jednu takú prežil, avšak „skutočne ľudskou odpoveďou“ na takéto prípady je „blízkosť, náklonnosť, tíšenie bolesti.“

Rozhodnutie ústavného súdu označil rakúsky kardinál za prelomové, pretože doteraz medzi parlamentnými stranami existovala dohoda, ktorá považovala paliatívnu medicínu a hospicovú starostlivosť za „dobré cesty“. Hrozné spomienky na masovú eutanáziu tzv. „nehodnotných životov“ za nacizmu totiž stále pôsobili ako varovanie. V asistovanej samovražde teraz budú vidieť jediné východisko „starí, unavení, trpiaci ľudia, ktorí sa považujú za príťaž.“ V Rakúsku doteraz vládol konsenzus o bezvýhradnom uprednostňovaní života „a z tohto dôvodu sa tiež podrobujeme opatreniam, ktoré od nás vyžaduje boj s pandémiou koronavírusu,“ zdôraznil viedenský arcibiskup.

Vychádza v spolupráci s českou redakciou Rádia Vatikán, kde text pôvodne vyšiel. Preklad: Bohumil Petrík


Ďalšie články