Vyčkávanie, klinec do rakvy živnostníkom či vymýšľanie kolesa. Politici reagujú na Matovičovu revolúciu

Igor Matoviè brífing s novinármi na tému: Daòová revolúcia: Zdaòovanie živnostníkov a reštauraèný balík zmien Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Štvordielny seriál daňovej revolúcie zavŕšil v pondelok podvečer minister financií Igor Matovič informáciou pre živnostníkov a autorov. Navrhuje zrušiť dosiaľ platné 60-percentné paušálne výdavky a namiesto nich mieni zaviesť pre tých, ktorí sa nechcú zaoberať účtovníctvom, paušálny odvod vo výške 29 percent. Ten by mal v jednom balíku zahŕňať všetky dane a odvody do poisťovní.

Pritom šéf rezortu financií Igor Matovič ešte v máji vyhlásil, že keď bude mať kvôli nepresadeniu reformy odísť z koalície, tak to urobí. V pondelok však už svoj názor zmenil. „Viem, že keď tú ponuku takto verejne dám, pre mnohých to bude motivácia, aby sabotovali reformu, takže radšej ju nebudem dávať,“ odpovedal na otázku Hospodárskych novín, čo urobí, ak sa nepodarí presvedčiť koaličných partnerov.

Reakcie predstaviteľov politických strán i ďalších subjektov na daňovú smršť na seba nenechali dlho čakať. Dôležité je najmä to, ako sa k tomuto daňovému balíku postaví SaS, od ktorej sa očakáva najväčší koaličný odpor. Do vládneho zoskupenia totiž vstupovala s tým, že sa s daňami hýbať nebude.

SaS sa vyjadrí až po stretnutí s Matovičom

Liberáli sa ešte nechcú vyjadrovať k predstavenej daňovo-odvodovej revolúcii z dielne Matoviča. Svoj postoj chcú prezentovať najskôr samotnému ministrovi financií a až potom sa vyjadria verejne. S ministrom už mali jedno stretnutie minulý piatok (19. 11.), ďalšie rokovanie si dohodli na tento piatok (26. 11.).

„Stále platí, že náš postoj budeme komunikovať najskôr s ministrom financií a až potom sa vyjadríme verejne,“ informoval TASR hovorca strany Ondrej Šprlák.

Po minulotýždňovom stretnutí s liberálmi Matovič novinárom povedal, že s nimi prebral zhruba 30 otázok týkajúcich sa jeho reformy. „A môj pocit je taký, že to cítime veľmi podobne,“ povedal. Viacerí predstavitelia SaS tiež po stretnutí potvrdili, že sa zatiaľ zásadne nestavajú proti žiadnej z častí reformy.

Vyčkáva aj Sme rodina, s úpravami pre gastrosektor súhlasí

Okomentovať daňovo-odvodovú revolúciu z dielne Igora Matoviča zatiaľ nechce ani koaličné hnutie Sme rodina. Tlačové oddelenie hnutia Borisa Kollára pre TASR uviedlo, že sa o tom bude ešte veľa rokovať.

„Je to zatiaľ ešte len návrh, o ktorom sa bude v koalícii a na poslaneckých kluboch ešte veľa rokovať, takže je predčasné k tomu dávať nejaké stanovisko,“ napísalo tlačové oddelenie hnutia.

Patrick Linhart (Sme rodina). Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec Národnej rady SR za Sme rodina Patrick Linhart však ocenil, že si minister osvojil poslanecký nápad s desaťpercentnou daňou z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor. „Tento návrh som spoločne s ďalšími poslancami predkladal na koaličnej rade niekoľkokrát. Ďakujeme, že náš hlas, ako aj hlas gastroprevádzok bol vypočutý,“ skonštatoval poslanec.

Kamenický: Matovičova telenovela končí zle pre SZČO

Daňovo-odvodová telenovela z dielne ministra financií Igora Matoviča končí zle, ba až likvidačne pre mnohé poctivé samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) na Slovensku. Exminister financií za Smer-SD Ladislav Kamenický tak na sociálnej sieti reagoval v pondelok (22. 11.) na predstavenú ďalšiu časť daňovo-odvodovej „revolúcie“. Vláda by sa podľa neho mala radšej zaoberať problémami ľudí.

Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Matovič v podstate nazval veľkú časť živnostníkov podvodníkmi, za čo budú musieť teraz trpieť tí poctiví živnostníci,“ skonštatoval Kamenický s tým, že to nemá logiku a tí, čo doteraz neplatili dane, ich nebudú platiť ani Matovičovi.

Exminister tvrdí, že SZČO budú čeliť nárastu odvodového zaťaženia, pričom pri slobodných povolaniach pôjde skoro o dvojnásobný nárast oproti súčasnému stavu. „Výsledkom bude posledný klinec do rakvy malých živnostníkov na Slovensku, z ktorých si mnohí uplatňujú paušálne výdavky,“ komentoval Kamenický.

Predpokladá, že ak Matovičov návrh prejde, mnohé SZČO svoju živnosť buď zrušia, alebo si radšej založia jednoosobovú eseročku, pri ktorej by mali nižšie daňové zaťaženie. Výsledkom však môže byť aj nárast šedej ekonomiky.

SNS kritizuje zrušenie paušálnych výdavkov

Návrh kritizuje aj mimoparlamentná SNS Andreja Danka. Nepáči sa jej zrušenie paušálnych výdavkov ani vysoké dane. Paušálne výdavky sa podľa SNS presadzovali ťažko a osvedčili sa.

„Živnostníci nemusia platiť účtovníkov. Jednou sumou bez zberania bločkov dokážu vypočítať svoju daň a môžu sa venovať svojej práci,“ vyzdvihla strana. SNS vyzvala vládu, aby neschválila zdvihnutie odvodov a daní pre živnostníkov.

Andrej Danko (SNS) Foto: TASR/Jakub Kotian

Matovič podľa Hlasu vymýšľa koleso, mal by sa zamerať na ozajstné problémy

Minister financií Matovič vo svojom „reštauračnom“ daňovom balíku opäť vymýšľa už vynájdené koleso a predvádza nezmyselné marketingové piruety. Návrhy na vopred predpísanú výšku tringeltu, jeho zahrnutie do základu na platenie dane z DPH či povinné podávanie vody a polovičných porcií v reštauráciách sú ďalším potvrdením jeho nekompetentnosti. Myslí si to mimoparlamentný Hlas-SD. O postoji strany informovala jej hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Podľa predsedu strany a expremiéra Petra Pellegriniho by sa minister mal zamerať na skutočné problémy verejných financií, ktoré idú počas jeho pôsobenia na stoličke ministra „od desiatich k piatim“.

Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Ak chce minister financií reálne pomôcť gastrosektoru, nech si osvojí návrh Hlasu na dočasné zníženie DPH pre gastrosektor na päť percent a po roku jej automatickú úpravu na finálnych desať percent,“ poznamenala hovorkyňa.

Podľa strany by nemal minister vymýšľať koleso a ani si cez ministerskú funkciu riešiť nespokojnosť svojich detí s konkrétnym podnikom. Stačí v stredu na vláde predložiť návrh na zníženie DPH a v skrátenom legislatívnom konaní ho schváliť v parlamente. „Hlas-SD takéto riešenie určite podporí, aj bez vody zadarmo či polovičnej porcie obeda,“ uzavrela hovorkyňa.

Iniciatíva Zachráňme gastro! víta návrh na zníženie DPH pre reštaurácie

Voľné zoskupenie viac ako 700 reštaurácií Zachráňme gastro! víta návrh ministra financií na zníženie DPH pre reštaurácie na desať percent.

Iniciatíva dúfa, že sa táto vec nestane predmetom mesiace a mesiace dlhých medzirezortných bojov. Prosí všetkých politikov, z opozície i koalície, aby urobili všetko preto, aby ťažko skúšanému sektoru pomohli v parlamente čo najskôr.

„Samozrejme, výhodu ponúkaného znižovania DPH môžu ovplyvniť detaily pridružených ‚podmienok‘, ale z toho, čo sme počuli, pre nás nie je nič absolútne nepriechodné. Veríme, že ministerstvo financií bude o týchto detailoch rokovať aj s našimi zástupcami,“ konštatoval Ján Laš zo Zachráňme gastro!

Iniciatíva súhlasí s ministrom financií, že pomoc musí prísť hneď, či z ministerstva hospodárstva, dopravy či práce. Pripomína, že na Slovensku sú gastrospoločnosti, ktoré ešte stále nedostali, bez akéhokoľvek podielu ich viny, schválenú pomoc z ministerstva dopravy za marec 2020. O pomoci s nájomným dnes podľa iniciatívy už nikto nehovorí.

A hoci tretia vlna pandémie je tu, ministerstvo dopravy stále nevypísalo nové schémy pomoci. Ministerstvo práce prepláca gastroprevádzkam malú časť vyšších miezd, čím trestá najmä tých, ktorí počas celého podnikania v reštauračnom sektore vyplácali svojim ľuďom riadne, plné mzdy nad národným priemerom. Aj tak slabá pomoc k reštauráciám prichádza s absurdnými omeškaniami alebo vôbec.

Férovo znížená DPH podľa iniciatívy dokáže tieto pomoci plnohodnotne nahradiť. Samozrejme, až odo dňa jej zavedenia, konštatuje Laš.

Čo sa skrýva za daňovou revolúciou?

Igor Matovič predstavil svoju daňovo-odvodovú revolúciu na štyroch tlačových konferenciách.

V nedeľu 14. novembra predostrel svoju víziu o novej podpore rodín s deťmi. Táto časť spočíva vo zvyšovaní niektorých rodinných príspevkov pre rodiny s deťmi – prídavku na dieťa, daňového bonusu, príspevku na krúžky a doučovanie a rekreačného bonusu. Príspevky by sa odvíjali od toho, či ide o pracujúcich alebo nepracujúcich rodičov. Pri rodine, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, tieto opatrenia dokopy tvoria 200 eur na dieťa mesačne, pri nepracujúcich rodičoch 100 eur.

Následne v pondelok (15. 11.) ukázal, ako by sa mohla po novom zdaňovať práca. Navrhol, aby bol celý systém zdaňovania práce založený na dvoch číslach – z hrubej mzdy zamestnanca má zamestnávateľ zaplatiť 39-percentný odvod a zamestnanec má z hrubej mzdy odviesť 19-percentnú daň.

Ilustračné foto: TASR/Martin Baumann

Na utorok (16. 11.) si zase nechal zmeny pre podniky. Daň z príjmu pre právnické osoby (DPPO) by sa mohla podľa jeho návrhu znížiť z 21 na 19 percent. Podnikatelia by zároveň mohli mať flexibilné odpisy majetku na produktívne investície či možnosť takzvaného skupinového zdaňovania.

Tento pondelok (22. 11.) zase predstavil časť revolúcie, ktorá sa týkala živnostníkov a reštaurácií. Účtujúce samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) by mali podľa jeho návrhu platiť o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci, a to 29 percent. Ako alternatíva voči paušálnym výdavkom by mala fungovať paušálna daň vo výške 29 percent. DPH pre služby reštaurácií by mala predstavovať desať percent. To posledné však podmieňuje zavedením detského menu, takzvaného „eko menu“ a povinným servírovaním krčahu vody grátis automaticky ku každému jedlu. Zmeny navrhol aj pri tringeltoch, tie by mali byť po novom súčasťou účtu, a to vo výške deviatich percent z celkovej sumy účtu bez DPH.


Ďalšie články