Čína spustila umelé slnko

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Pekinská vláda sa rozhodla pre odvážny krok na ceste k lacnej a ekologickej energii. Experimentuje s fúznym reaktorom.

Juhozápadná čínska provincia S‘-čchuan je svetoznáma svojou pikantnou kuchyňou. Od začiatku decembra má ďalšiu výnimočnosť, keď v hlavnom meste provincie v Čcheng-tu spustili takzvané umelé Slnko.

Číne sa podarilo úspešne rozbehnúť fúzny reaktor s názvom HL-2M Tokamak, ktorý dokáže vygenerovať teplotu až 200 miliónov stupňov Celzia, čo by v konečnom dôsledku mala byť niekoľkonásobne väčšia teplota ako na povrchu Slnka.

Zámer čínskych vedcov je jednoduchý. Snažia sa, aby nielen Čína, ale celý svet mal prístup k čistej a neobmedzenej energii pomocou vytvorenia reakcií, ktoré sa prirodzene vyskytujú na Slnku. Podľa viacerých odborníkov môže vytvorenie umelého slnka spôsobiť revolúciu v distribúcii energie po celom svete.

O úspechu umelého slnka informovali aj na sociálnych sieťach

Prvé správy o čínskom umelom slnku oznámili vedci minulý rok v novembri, pričom na jeho vytvorení pracovali celkovo 14 rokov. Fúzny reaktor HL-2M Tokamak je najväčšie zariadenie tohto typu a s takými parametrami v Číne. Oproti svojmu predchodcovi HL-2A Tokamak má pokročilejšiu štruktúru a bezpečnejší režim ovládania. Dokáže vygenerovať extrémne horúcu plazmu s teplotou 150 až 200 miliónov stupňov Celzia.

Reaktor využíva na výrobu energie fúziu, teda rovnaký proces ako beží na Slnku, konkrétne zlučuje jadrá atómov a vytvára značné množstvo energie. Tento proces vyvolal pochybnosti o bezpečnosti celého projektu, pretože pripomína proces pri atómových zbraniach alebo v jadrových elektrárňach. V nich sa deje opačný proces, atómové jadrá sa štiepia, aby sa uvoľnilo veľké množstvo energie.

Konštrukcia umelého slnka

Medzi výhody fúzneho reaktoru patrí okrem iného menšia náchylnosť na nehody alebo prípadnú krádež nebezpečného jadrového materiálu, keďže neprodukuje rádioaktívny odpad. Jedným z najväčších negatív HL-2M Tokamaku sú obrovské náklady na výrobu a prevádzku vzhľadom na zložitosť celého procesu. Náklady odhadujú na 22,5 miliárd amerických dolárov.


Ďalšie články