Žiadne jadro a 15 miliónov elektromobilov. S novou vládou hrozí Nemecku nedostatok prúdu

Olaf Scholz na zasadnutí Spolkového snemu (Bundestag) Nový nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Podľa ambicióznych plánov novej nemeckej vlády, v ktorej zasadnú sociálni demokrati, Zelení a liberáli z FDP, by v roku 2030 malo 80 percent vyprodukovanej energie Nemecka pochádzať z obnoviteľných zdrojov. Niektorí vedci však upozorňujú, že môže hroziť nedostatok elektriny. Jej spotreba totiž čoraz viac rastie.

Posledná uhoľná elektráreň by sa mala v Nemecku odstaviť už v roku 2030, čo je o osem rokov skôr, než sa plánovalo. K tomu má byť 80 percent vyrobenej energie z obnoviteľných zdrojov a ešte má po celej spolkovej republike jazdiť aspoň 15 miliónov elektromobilov. V koaličnej zmluve sa k tomu zaväzuje budúca nemecká vláda.

S nárastom počtu elektromobilov však súvisí aj výrazný nárast spotreby energie, ktorú nielen elektromobily na svoju prevádzku potrebujú. Čo všetko by muselo nastať, aby malo Nemecko dostatok elektriny, ktorú bude pre svoje obyvateľstvo potrebovať?

Podľa prepočtov Ústavu energetickej ekonomiky Univerzity Kolín nad Rýnom (EWI) pre denník Handelsblatt by sa museli do roku 2030 vystavať plynové elektrárne s výkonom 23 gigawattov. To podľa výpočtov zodpovedá výkonu 23 jadrových elektrární.

„Spolková agentúra pre siete uvádza, že sa do roku 2023 plánuje pridať 2,3 gigawattov kapacít plynových elektrární. Do roku 2030 by sa tento počet teda mal zvýšiť desaťkrát, čo je bezpochyby veľký výkon,“ upozorňuje expert EWI Max Gierkink. Okrem toho je potrebné rozšíriť počet slnečných a veterných elektrární o množstvo, ktoré v Nemecku doteraz nebolo zaznamenané.

Len kapacita fotovoltických elektrární by do roku 2030 mala vzrásť zo súčasných 54 na 200 gigawattov, čo znamená priemerne ročne pridať kapacitu 14,6 gigawattov. Doteraz sa Nemecku najviac podarilo medziročne túto kapacitu zvýšiť v roku 2012, keď však tento nárast predstavoval 7,9 gigawattov. Vedci tak na základe týchto dát upozorňujú, že dosiahnuť ciele, ktoré si nová nemecká vláda vytýčila, nebude jednoduché.

„Všetkým musí byť jasné: Ciele koaličnej dohody v oblasti energetických zdrojov sú veľmi ambiciózne,“ poznamenala Kerstin Andreaeová, výkonná riaditeľka združenia energetického priemyslu BDEW. Upozorňuje tiež na to, že k predčasnému ukončeniu ťažby uhlia môže dôjsť len podmienečne.

Odborníci ďalej poukazujú na cieľ aspoň 15 miliónov elektromobilov do roku 2030. V porovnaní so súčasným počtom by to znamenalo, že by každé tretie auto bolo na batérie. A v roku 2025 už by bolo zhruba 17 z 20 novo registrovaných automobilov elektrických, vypočítava Max Gierking.

Nemecká spolková vláda prišla v rámci svojej koaličnej dohody aj s ďalšími cieľmi. Chce napríklad väčšiu integráciu Európskej únie, z ktorej by rada vytvorila spoločenstvo integrované do federácie. Informovali sme o tom tu.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články