Afganistan sa chystá zásobovať Nemecko výrobkami z konope

AFGHANISTAN DRUGS Ilustračné foto: TASR/AP

Nemecká spoločnosť CPharm podpísala zmluvu s vládou Talibanu v Afganistane. Tamojšia novopostavená fabrika bude spracovávať produkciu konope a vyrábať z nej rôzne výrobky pre nemecký trh. Nemecký bulvár poukazuje na to, že dohoda prišla v správny čas, keď chce nová nemecká vláda legalizovať marihuanu.

Afganistan sa chystá zásobovať Nemecko konopnými produktami. Oznámil to hovorca afganského ministerstva vnútra Kari Saíd Chosti ešte koncom novembra. Ako informoval nemecký bulvárny denník Bild, zmluvu podpísali s nemeckou spoločnosťou CPharm.

Bild poukazuje na to, že zmluvu podpísali v ten istý v deň, keď nová nemecká koalícia zverejnila svoju koaličnú zmluvu. Kabinet zložený zo sociálnych demokratov, Zelených a liberálov, si kladie za cieľ okrem presadzovania federalizácie Európskej únie i legalizáciu marihuany v krajine.

Z toho chcú ťažiť práve Talibovia, pričom spomínaná nemecká firma by dokonca mohla získať monopol na spracovanie konopných rastlín v Afganistane. Výmenou za to sa Nemci zaviazali postaviť továreň na spracovanie konope, mala by vraj slúžiť na produkciu medicínskych prostriedkov a mastí. Výška investície sa očakáva približne na úrovni 400 miliónov eur.

https://twitter.com/moiafghanistan/status/1463481320487723008

Výhody

Afganské ministerstvo vnútra si novú zmluvu pochvaľuje, aj keď má práve tento rezort na starosti boj proti drogám. Plánujú dokonca rozšíriť polia na pestovanie konope. „Pre nás sú dôležité investície a to, že si ľudia nájdu prácu,“ poznamenal Chosti.

Generálny riaditeľ CPharmu Werner Zimmermann uzavretie dohody potvrdil. V zmluve s vládou Talibanu vidí hneď niekoľko pozitívnych prvkov. Pestovaním konope sa vraj podporí boj proti tvrdým drogám, zatiaľ čo z investícií budú ťažiť chudobní afganskí roľníci.

„Výhody sú pre nich jasné. Podporuje sa tradičné pestovateľstvo. Tam, kde sa dnes pestuje ópium, môže byť v budúcnosti konope,“ dodal riaditeľ.

Boj s drogami

Otázka pestovania drog v Afganistane je dlhá a komplikovaná. Keď sa Taliban dostal k moci v roku 2000, zaviedol relatívne úspešný zákaz pestovania ópia. Po americkej invázii sa pestovanie plodiny opäť rozbujnelo.

Zároveň však zisky z obchodu s drogami predstavovali značný príjem peňazí aj pre samotné militantné hnutie. Teraz, keď sú opäť pri moci, znovu vyhlásili boj proti drogám. Ešte v roku 2020 zakazoval Taliban pestovanie marihuany na území, ktoré ovládali.

Dnes však už zrejme vidia ekonomický potenciál plodiny, pokiaľ bude prúdiť cez regulovaný štátny trh. Krajinu taktiež okrem iného trápia medzinárodné sankcie a nová vláda sa pozerá všade naokolo, aby mohla zvýšiť príjmy do štátnej pokladnice.  


Ďalšie články