Premiérom najviac dvakrát. Líder maďarskej opozície chce meniť ústavu

maïarský opozièný premiérsky kandidát Márki-Zay Opozičný líder Péter Márki-Zay. Foto: TASR/AP

Zmena ústavy a premiérska funkcia najviac na osem rokov, znejú najnovšie návrhy lídra maďarskej opozície. Péter Márki-Zay si verí na víťazstvo v budúcoročných voľbách.

Premiérsky kandidát maďarskej opozície už naznačuje, ako by chcel reformovať Maďarsko. Uvažuje o rozsiahlych ústavných zmenách, ktoré by v budúcnosti zabránili dlhodobému vládnutiu jediného premiéra.

„Potrebujeme novú krátku ústavu s množstvom bŕzd a protiváh. Napríklad by dovoľovala niekomu byť vo funkcii predsedu vlády maximálne dve funkčné obdobia a obnovili by sme nezávislosť súdnictva. Ústava by mala stanovovať hranice moci,“ povedal pre portál mfor.hu.

Podľa jeho slov už skupina právnikov pracuje na novej podobe základného zákona.

Kým obmedzenie počtu prezidentských mandátov na dva je pomerne bežné, limitom pri premiérskej funkcii by sa stalo Maďarsko unikátom. Podobné obmedzenie nenájdete v žiadnom demokratickom štáte.

V niektorých štátoch post predsedu vlády neexistuje, prípadne je zlúčený s prezidentským. Príkladom môžu byť USA alebo mnohé africké štáty. Pri demokraciách býva vtedy obvyklý limit na počet prezidentských mandátov.

Márki-Zay rovnako podporuje zmenu volebného systému – konkrétne obnovu dvojkolových parlamentných volieb. Po víťazstve vo voľbách v roku 2010 získal Fidesz ústavnú väčšinu a voľby sú odvtedy jednokolové.

Opozičný líder sa opäť vyslovil za európsku integráciu, podporil napríklad vstup Maďarska do európskej prokuratúry. Zároveň by vymenoval protikorupčného prokurátora.

Na postreh redaktora, že podľa analytikov nemá veľkú šancu poraziť Viktora Orbána, odpovedal: „To by som nepovedal, mne sa zdá, akoby Viktor Orbán tipoval, že vyhrám.“ V prieskumoch sú šance vládneho Fideszu a opozičného bloku šiestich strán vyrovnané. Na začiatku decembra v sondáži skončila na prvom mieste s 41 percentami opozičná koalícia, na druhom mieste bol Fidesz s 39 percentami.

https://standard.sk/135714/orban-buduje-fasisticky-rezim-vyhlasil-madarsky-opozicny-lider-v-bruseli-eu-sa-liska-vstupom-do-eurozony-a-podporou-lgbt/

Márki-Zay si postupne získava podporu západných a proeurópskych politikov. Pri návšteve Bruselu podporil hlbšiu európsku integráciu, nedávno sa stretol s Emmanuelom Macronom a tiež so slovenským veľvyslancom v Maďarsku a expremiérom Mikulášom Dzurindom.

Maďarské parlamentné voľby sa majú konať na budúci rok v apríli alebo v máji.


Ďalšie články