Vianoce plné rozdelenia

kampaň2 Foto: Štandard

Blížia sa najkrajšie sviatky v roku a namiesto rolničiek a podprahovej Tichej noci sa začína šíriť nepríjemne rušivý tón.

Ak si pustíte tieto tri klipy, a najmä druhý a tretí z nich, pochopíte prečo. Mladý otec dvoch dcér, ktorý sa pripravuje na Vianoce, najskôr len kašle. Potom už za stolom chýba a nakoniec mu deti s mamou chcú na cintoríne ukázať hračky, aké dostali pod stromček.

Ako to môže niekto považovať za presvedčovaciu kampaň na Vianoce?

Nejde len o to, že mladí štíhli otcovia nie sú práve najohrozenejšou vekovou skupinou. Táto veková skupina má priemernú zaočkovanosť zhruba na úrovni 50 percent plus (keďže sú výkonní a pracujú) zrejme nadpriemernú imunitu spôsobenú prekonaním choroby.

Nejde však o vedu, problém je inde.

Nielen u nás je spoločnosť v téme očkovania ostro polarizovaná, téma nás rozdeľuje viac ako politika. Prekonať (oslabiť) toto rozdelenie má veľký význam. Chápem aj motiváciu vlády, že chce zvýšiť zaočkovanosť ľudí, ktorých čínsky vírus ohrozuje. To všetko je v poriadku a je iks nástrojov, ako postupovať.

Ak ale chceme v krajine zmierenie, nesmieme o téme uvažovať agresívne. Presvedčiť neznamená vystrašiť ani donútiť. Donucovanie a strach rozdelenie u nás len zvýšia a situáciu zhoršia.

Blížia sa sviatočné dni, ktoré sú ideálne pre trochu pokoja. Vianoce volajú k zmiereniu. Budeme spolu v svojich rodinách aj s naším Bohom. Mnohým z nás bude niekto za stolom chýbať, iní sa na ten prázdny tanier za stolom pozrú inými očami.

Mal to byť čas, ako sa jeden druhému priblížiť. Ako sa nehádať, nikomu nehroziť. V kostoloch aj v televízii môže zaznieť slovo niekoho, kto má schopnosť sa zamyslieť, možno aj autoritu presvedčiť. Ale celkom iste sa všetci potrebujeme na pár dní upokojiť.

Ministerstvo zdravotníctva nám to chce touto kampaňou prekaziť.  


Ďalšie články