Richard Vašečka: Mojím cieľom je, aby sme schválili zákon o voľnej nedeli

titulka - Benemedia Foto: BeneMedia / Matúš Hasil

Podpredsedu Kresťanskej únie a poslanca parlamentu Richarda Vašečku sme sa pýtali na aktuálne schválené školské zákony, otváranie bohoslužieb a politickú budúcnosť Kresťanskej únie.

Končí sa rok 2021, ktorý bol plný závažných udalostí vrátane zmeny vlády. Ako hodnotíte prácu súčasného premiéra Eduarda Hegera? Zvláda podľa vás svoj premiérsky post dobre?

Som hrdý na to, že som v roku 2014 oslovil Eda Hegera s pozvaním vstúpiť do politiky a že sme dvakrát, v rokoch 2016 a 2020, spoločne ako tím kandidovali do parlamentu. Oslovoval som ho práve preto, lebo som videl jeho ministerské a premiérske predpoklady. Preto je prirodzené, že Edo má moju podporu a chcem pokračovať vo svojej tesnej spolupráci s ním aj v budúcnosti.

Ako premiér dokázal stabilizovať situáciu vo vládnej koalícii v zložitej situácii. Toto je jednoznačne jeho najsilnejšia stránka a venuje jej naozaj enormné úsilie, čo uznávajú bez najmenších pochybností všetci koaliční partneri.

Ustojí manažovanie pandémie?

Korona netrápi len nás. Vysoké počty mŕtvych hlásia vo všetkých štátoch V4, pričom Česko a Maďarsko sú na tom štatisticky ešte horšie ako my. Znamená to, že Heger je lepší premiér ako Orbán? Vieme, že náš premiér robí naozaj veľa preto, aby sa situácia stabilizovala a zlepšovala. Veľká úcta k ľudskému životu a zdraviu je pre neho charakteristická. Edo má veľké manažérske skúsenosti a je veľmi pracovitý. Zároveň je to človek, ktorému úprimne záleží na ľuďoch a dobrých vzťahoch. Je rodinný typ, má krásnu rodinku, štyri deti a je aktívnym členom katolíckeho spoločenstva.

V novembri ste ako poslanci Kresťanskej únie kritizovali vládu, že opäť uzavrela kostoly. Tie sa po 2 týždňoch otvorili v obmedzenom režime. Rokovali ste o tom s premiérom?

Po veľmi nepríjemnej skúsenosti zo začiatku roka, keď boli verejné bohoslužby nedostupné dlhé týždne, sme robili všetko preto, aby sa podobná situácia už nezopakovala. V rámci celej koalície sme dosiahli zhodu, že kostoly sa už zatvárať nebudú. Preto nás zaskočilo a za seba osobne poviem, že aj nahnevalo, keď zrazu pri zavedení núdzového stavu boli opäť bohoslužby verejnosti zneprístupnené. Je pravda, že kostoly zostali otvorené pre osobnú návštevu a bola povolená aj individuálna pastoračná starostlivosť, ale toto nám nestačilo. Chápem, že situácia je vážna a treba chrániť ľudské životy i zdravotníkov a nemocnice, musí sa však prihliadať na náboženskú slobodu a na duchovné zdravie ľudí, ktoré je minimálne rovnako dôležité. Tak je to rešpektované v celej Európe.

Kresťanská únia celé volebné obdobie komunikuje intenzívne smerom dovnútra a verejne sa kriticky vyjadruje naozaj len výnimočne. Teraz sme už nemohli mlčať. Viete si predstaviť, o koľko intenzívnejšie sme teda kričali smerom dovnútra. Budem diskrétny a nebudem uvádzať podrobnosti, ale absolvovali sme množstvo osobných rozhovorov aj pracovných stretnutí na najvyššej úrovni, kde sme deklarovali absolútnu neprijateľnosť opätovného dlhodobého obmedzenia bohoslužieb. Akceptujeme prísne hygienické opatrenia primerané situácii v nemocniciach, ale neakceptujeme úplné znemožnenie účasti veriacich na bohoslužbách.

Ste teda so súčasným stavom spokojní? 

Dnešné nastavenie je stále dosť prísne, a preto budeme naliehať, aby sa s postupným zlepšovaním situácie umožnilo zúčastniť sa bohoslužieb stále väčšiemu množstvu veriacich. Vždy sme jedným dychom zdôrazňovali a budeme zdôrazňovať, aby sa kňazi aj veriaci správali maximálne zodpovedne a ohľaduplne a dôsledne protipandemické opatrenia dodržiavali. Ja osobne aj s rodinou sa veľmi teším na prežívanie sviatkov Narodenia Pána v chráme.

Tento rok sa rokovalo v parlamente o niekoľkých školských zákonoch, vám prešiel zákon o rovnoprávnom financovaní cirkevných a súkromných škôl, voči ktorému nahlas protestoval ZMOS. Akú krivdu tento zákon napráva?

Na Slovensku dlhé roky vládla nespravodlivosť vo financovaní cirkevných a súkromných škôl. Na základe svojského výkladu znenia zákona mohli dať niektoré mestá a obce len zlomok finančných prostriedkov dieťaťu, ktoré navštevovalo cirkevné alebo súkromné školské zariadenie.

Táto vláda si dala do svojho programu túto nespravodlivosť odstrániť. Ako predseda výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport som sa opakovane stretával so zástupcami Združenia katolíckych škôl Slovenska, ale aj evanjelických a súkromných škôl. Dostal som od nich výborne pripravený materiál s jasnými prioritami, čo treba dosiahnuť pre zrovnoprávnenie neštátnych škôl. Spoločne sme tieto priority predstavili pánu ministrovi školstva, prerokovali ich so sekciou financovania a sekciou legislatívy ministerstva a dohodli sa na definitívnom znení.

Čo sa roky nedalo, zrazu išlo. Spolu s kolegami som v septembri predložil návrh do parlamentu. Ten následne prešiel tromi čítaniami, bol definitívne schválený a 8. decembra podpísaný pani prezidentkou.

Od 1. januára 2022 bude zaručené, že každé dieťa, bez ohľadu na to, akú školu alebo školské zariadenie navštevuje – či štátne, cirkevné alebo súkromné – musí dostať v plnej výške finančné prostriedky, ktoré štát preň určuje. Práve kvôli týmto deťom, ich vzdelaniu a výchove cítim veľké zadosťučinenie. Rodičia detí na cirkevných a súkromných školách platia rovnaké dane ako aj ostatní a zaslúžia si rovnaké príspevky na vzdelávanie ako všetci ostatní.

Ako sa vám ako predsedovi školského výboru vychádza z ministrom Gröhlingom? Predsa len, hodnotovo ste z rôznych táborov.

Aj ja som bol na to na začiatku volebného obdobia veľmi zvedavý. A teraz, pomaly v polovici volebného obdobia, som veľmi prekvapený. Milo. Naša spolupráca s pánom ministrom je korektná a konštruktívna. Svojim kolegom z klubu ju dávam často za príklad a povzbudzujem ich, aby sa snažili o podobnú spoluprácu s koaličnými partnermi aj oni. Opakovane ich pozývam na školský výbor, ktorý vediem, aby sa prišli pozrieť, ako sa to robí. A to nielen čo sa týka spolupráce s ministerstvom, ale aj s opozíciou. Je pravda, že takáto „nudná“ práca sa v médiách príliš nepresadí. Ja totiž rozdielne pohľady a kritické výhrady neriešim na tlačovkách, ako niektoré predsedníčky výborov, ale v osobnom rozhovore s ministrom či pracovníkmi ministerstva. S výsledkami som spokojný. Mnohé veci sa podarilo presadiť, mnohé vyhovoriť, mnohé zmeniť. Vyskúšali sme si, že konzervatívci a liberáli môžu dobre spolu vychádzať a spolupracovať, ak im ide o spoločné dobro.

Vy sa možno snažíte vychádzať s ministrom, ale koaličné konflikty sú na dennom poriadku. Vydrží vláda do roku 2024?

Som presvedčený, že vydrží. Pre demokratické štáty je dobré, aby sa ich vlády nestriedali ako na bežiacom páse. Na dotiahnutie programových zámerov sú potrebné štyri roky. Ako podpredseda najsilnejšieho poslaneckého klubu a člen poslaneckého grémia robím všetko preto, aby sme neskončili ako Radičovej vláda. Využívam svoje skúsenosti a kontakty z troch volebných období, snažím sa komunikovať s kolegami z koaličných strán a spory urovnávať.

Pôjde Kresťanská únia s OĽaNO aj v roku 2024?

OĽaNO je v súčasnosti premiérska strana. Má ambíciu realizovať na Slovensku potrebné zmeny. Kresťanská únia je autonómnou súčasťou poslaneckého klubu. Bolo by nerozumné túto dobrú spoluprácu len tak pre nič za nič prerušovať. Ja osobne som kandidoval do parlamentu trikrát. Dvakrát ako nestraník, tretíkrát ako člen Kresťanskej únie. Vidím zmysel v tom pokračovať. Rád by som podporoval premiéra Hegera aj po ďalších voľbách.

Rokujete aj s inými stranami? Predseda KDH Milan Majerský sa vyjadril, že je otvorený spolupráci s KÚ, ale hovoril, že to nestačí. Aké iné strany mohol mať podľa vás na mysli?

Som rád, že predsedom KDH je Milan Majerský. Spoluprácu s ním a s KDH pokladám za samozrejmú, logickú a priam za povinnosť voči voličom, kresťanským hodnotám a Slovensku. Neviem, koho mal na mysli on, keď hovoril o spolupráci s Kresťanskou úniou, ale ja tu bez dlhšieho rozmýšľania prirodzene a logicky ako ďalších partnerov vidím už spomínané OĽaNO s premiérom Hegerom a stranu Za ľudí Veroniky Remišovej.

V Českej republike vyhrala voľby veľká koalícia SPOLU. Myslíte si že vznikne pred voľbami niečo podobné aj u nás?

Nasledujúce voľby budú opäť veľmi dôležité. Jednak je tu resuscitovaný Robert Fico, z veľkej časti vďaka politickému cynizmu, s ktorými torpéduje opatrenia proti covidu a vezie sa na antivakcinačnej a konšpiračnej vlne, a ktorý evidentne opäť sníva o ďalšom období v premiérskom kresle, čo by mohol dosiahnuť v koalícii s Hlasom, prípadne s extrémistami z ĽSNS a Republiky. Pre mňa osobne ešte znepokojujúcejšia je možnosť koalície Hlas – Progresívne Slovensko – SaS. Je treba podotknúť, že Progresívne Slovensko ani Hlas túto možnosť nikdy nevylúčili.

Preto si myslím, že aj inšpirovaní Českom by sme mali urobiť všetko preto, aby neprepadli žiadne hlasy kresťanských, konzervatívnych a ďalších demokratických voličov. A nielen to. Mali by sme opäť siahať po víťazstve vo voľbách a po premiérskom kresle. Ak niekto ohŕňa nos nad premiérom Hegerom, tak by si mal uvedomiť, že alternatívou je premiér Fico, Pellegrini, Sulík či Biháriová. Preto ja osobne by som veľmi rád videl volebnú koalíciu podobnú tej v Českej republike, kľudne aj v spoločnom zložení OĽANO – KÚ – KDH – Za ľudí.

V tomto roku navštívil Slovensko aj pápež František. Ako hodnotíte jeho návštevu, či už z hľadiska politického alebo osobného?

Keďže mám dobrý komunikačný kanál na slovenskom veľvyslanectve vo Vatikáne, vedel som o tejto návšteve a jej prípravách vopred a pomerne podrobne. Naša ambasáda pri tom odviedla skvelú prácu, rovnako aj bezpečnostné zložky štátu.

Samotnú návštevu pokladám v prvom rade za veľké Božie požehnanie a priazeň, ale aj za veľké vyznačenie a povzbudenie pre Slovensko. Zúčastnil som sa všetkých verejných stretnutí so Svätým Otcom, ktoré som fyzicky stihol, a pozorne som sa pozeral, počúval a vnímal. Výsledný dojem by som zhrnul Ježišovými slovami z Lukášovho evanjelia: „Neboj sa, maličké stádo, lebo vášmu Otcovi sa zapáčilo dať vám kráľovstvo.“ Boh nás povzbudzuje, aby sme sa nezľakli a budovali na Slovensku jeho kráľovstvo. Dáva nám k tomu svoju milosť. A to je aj naša úloha v politike.

Blíži sa polovica volebného obdobia, aké ďalšie zákony a zmeny v školstve chcete priniesť?

Ako predseda parlamentného školského výboru by som chcel dohliadnuť na proces novelizácie zákonov týkajúcich sa školstva. Hneď v januári to bude novela vysokoškolského zákona, okolo ktorej sa rozvírilo veľa emócií. Mám ambíciu dosiahnuť zmier medzi ministerstvom školstva a reprezentáciou vysokých škôl a snažiť sa o čím širší konsenzus pri prijímaní definitívnej verzie zákona.

Už teraz tiež plánujeme pokračovať v zrovnoprávňovaní cirkevných škôl, konkrétne sa chceme pozrieť na určovanie počtu žiakov v prvých ročníkoch.

Kresťanská únia bude pokračovať v snahe rozmanitými spôsobmi pomôcť tehotným ženám a rodinám s deťmi.

Mojou srdcovkou, ktorú verím, že sa nám podarí presadiť v tomto volebnom období, je priblížiť sa najvyspelejším štátom a spraviť nedeľu reálne tým, čím už nakoniec oficiálne je, a to dňom pracovného pokoja. Mojím cieľom je, aby sme najneskôr do konca tohto volebného obdobia v parlamente schválili zákon o voľnej nedeli.

Pripravila Katarína Poláčková

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články