Urbi et Orbi: Pápež sa modlil aj za mier na Ukrajine a vakcíny pre najnúdznejších

Urbi et Orbi_B.Petrik_5.4 (3) Pápež po prejave Urbi et Orbi v jednom z minulých ročníkov. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Pápež vo vianočnom prejave Urbi et Orbi žiada o pokoj, mier a dialóg pre Blízky východ, severnú Afriku a zvlášť pre isté krajiny vrátane Ukrajiny. Prehovoril aj o zdravotnej kríze a vakcínach.

Pápež František sa vo vianočnom posolstve Urbi et Orbi, Mestu a svetu, prihovoril napoludnie z lodžie Baziliky svätého Petra. Minulý rok sa pre pandémiu tradičný príhovor konal v takzvanej Aula della Benedizione (doslova v Sále požehnania) za účasti niekoľkých desiatok osôb. V jeho terajšom prejave k prítomným veriacim na upršanom Námestí svätého Petra a celému svetu podčiarkol, že Boh sa stal človekom a ukázal tým cestu stretnutia a dialógu. To môže podľa slov pápeža pomôcť v dnešnej pandemickej situácii, v ktorej sa „posilňuje tendencia uzatvárať sa a robenia vecí po svojom“:

„A aj na medzinárodnej úrovni existuje riziko, že nebude vôľa viesť dialóg, riziko, že komplexná kríza povedie k voľbe skratiek namiesto dlhších ciest dialógu. Ale len tieto vskutku vedú k riešeniu konfliktov a k spoločným a trvalým výhodám. Naozaj, zatiaľ čo okolo nás i v celom svete rezonuje zvesť o narodení Spasiteľa, zdroja pravého pokoja, stále vidíme mnoho konfliktov, kríz a rozporov. Zdá sa, že sa nikdy neskončia a už si to takmer nevšímame. Zvykli sme si na to do takej miery, že obrovské tragédie sa teraz dejú v tichosti; hrozí, že nezapočujeme krik bolesti a zúfalstva mnohých našich bratov a sestier.“

Pokoj a svornosť pre Blízky východ, Afriku aj americký kontinent

Rímsky biskup v tomto súvise obzvlášť spomenul Blízky východ, a to sýrsky ľud, ktorý už vyše desať rokov žije vo vojne, potom Irak, ktorý sa s ťažkosťami vyrovnáva po dlhom konflikte. Nezabudol ani na krik detí v Jemene, kde sa podľa pápežových slov odohráva hrozná a všetkými zabudnutá tragédia. Myslí i na pokračujúce napätie medzi Izraelčanmi a Palestíncami a na tamojšie mesto Betlehem, kde sa narodil Ježiš, a kde ľudia trpia pre pandémiu. Pontifika trápi aj kríza v Libanone:

„Ale hľa, uprostred noci znak nádeje! Dnes, ,láska, ktorá hýbe slnkom a inými hviezdami´, ako hovorí Dante, sa telom stala. Prišla v ľudskej podobe, podelila sa o naše drámy a prelomila múr našej ľahostajnosti. V chlade noci naťahuje k nám svoje maličké ruky: potrebuje všetko, ale prichádza nám všetko dať. Jeho prosíme o silu otvoriť sa dialógu. V tento sviatočný deň ho prosíme, aby vzbudil v srdciach všetky túžby po zmierení a bratstve. Jemu adresujeme našu prosbu. Dieťa Ježiš, daj pokoj a svornosť Blízkemu východu a celému svetu. Podpor tých, ktorí sa angažujú v humanitárnej pomoci obyvateľstvu, ktoré je nútené opustiť svoju vlasť. Utešuj afganský ľud, ktorý je viac ako štyridsať rokov ťažko skúšaný konfliktmi, ktoré prinútili mnohých opustiť krajinu.“

Katolícky líder poprosil Boha o pomoc pre ľud v Mjanmarsku, kde netolerancia a násilie ohrozuje aj kresťanskú komunitu a posvätné miesta, a žiada o podporu pre tých, ktorí veria v a pracujú pre stretnutie a dialóg v Ukrajine. Argentínsky pápež tiež požiadal o pomoc pre Afriku, osobitne pre Etiópiu, nech znovu nájde cestu zmierenia a pokoja, a pre Sudán a Južný Sudán, ktoré trápia vnútorné konflikty. Nech Boh vyslyší nárek národov v oblasti Sahel na juh od Sahary, ktoré sužuje násilie a medzinárodný terorizmus, dodal pontifex. Na srdci mu ležia aj ľudia v severnej Afrike, ktorí sú postihnutí nezamestnanosťou a ekonomickou nerovnosťou.

Jorge Bergoglio si takisto zaželal, aby „v srdciach národov amerického kontinentu prevládli hodnoty solidarity, zmierenia a mierového spolunažívania prostredníctvom dialógu, vzájomného rešpektu a uznania práv a kultúrnych hodnôt všetkých ľudských bytostí.“

Útecha pre týrané ženy, šikanované deti, chorých a utečencov

Pápež František v prejave Urbi et Orbi ďalej vyprosil útechu pre ženy, ktoré sú obeťami násilia, a aj nádej pre deti a mladých, ktorí sú obeťou šikany a zneužívania. Vyzval k súcitu k starým ľuďom a rodinám zaželal pokoj a jednotu. Tak ako minulý rok, aj tentoraz podčiarkol pozornosť k chorým a prístup k vakcínam najmä pre núdznych:

„Boh s nami, daj zdravie chorým a inšpiruj všetkých ľudí dobrej vôle, aby ich našli najvhodnejšie riešenia na prekonanie zdravotnej krízy a jej následkov. Naplň srdcia štedrosťou, aby sa potrebná liečba, najmä vakcíny, dostali k tým najnúdznejším. Odmeň všetkých, ktorí prejavujú pozornosť a obetavosť pri starostlivosti o rodinných príslušníkov, chorých a najslabších.“

Na záver príhovoru najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi zaželal skorý návrat domov mnohým vojnovým zajatcom, civilistom, vojakom a politickým väzňom. Opätovne upozornil na tragédiu migrantov, utečencov, ale aj na zanedbávanú a trpiacu prírodu, náš spoločný domov.

Aj keď v tomto čase je veľa utrpenia, „silnejšia je nádej, lebo Boh sa pre nás narodil“, prízvukoval rímsky biskup. Dodal, že Boh sa „chcel naučiť rozprávať ako každé dieťa, aby sme sa my naučili počúvať Boha“ a „aby sme sa navzájom počúvali a viedli dialóg ako bratia a sestry“.

Napokon sa pápež pomodlil modlitbu Anjel Pána a udelil slávnostné požehnanie.


Ďalšie články