Nie, muníciu si na Slovensku ľahko nekúpite

Puškové náboje, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Puškové náboje, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Utorňajšiu nepravdivú informáciu o tom, že pri teroristickom útoku vo Viedni boli použité aj náboje a zbraň zo Slovenska, sa v rámci svojej agendy pokúsili využiť aj niektorí slovenskí politici. Europoslanec Vladimír Bilčík napríklad v utorok uviedol, že k tragédii prispela aj ľahká dostupnosť munície na Slovensku. Roman Ficek zo združenia držiteľov legálnych zbraní Legis Telum hovorí o nonsense.

Europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu) prišiel po teroristickom útoku vo Viedni s tvrdením, že náboje sú na Slovensku ľahko dostupné a vďaka tomu sa dostávajú k teroristom.

Napísal to v reakcii na výrok ministra práce Milana Krajniaka. Bilčík a prostredníctvom neho aj hlavná stránka strany Spolu uviedla, že sa minister chcel bez dostatočných informácií rýchlo priživiť na tragickom útoku teroristov vo Viedni.

„Ak by si člen našej vlády počkal na overené informácie, dozvedel by sa, že vo Viedni zabíjal občan Rakúska (a Severného Macedónska). A zistil by aj nepríjemnú pravdu, že muníciu a pravdepodobne aj zbraň si tento terorista prišiel v júli zaobstarať práve k nám – na Slovensko,“ píše sa v príspevku.

Ľahko dostupné?

Okrem toho sa však od strany dozvedáme hlavný kameň úrazu, a teda že na Slovensku je vraj strelivo ľahko dostupné. „Áno, ľahká dostupnosť munície u nás teda prispela priamo k včerajšej tragédii vo Viedni. Od členov vlády, vrátane pána Krajniaka, teraz očakávam skutočné ,poučenie, ktoré by sme si mali vziať k srdcu‘, a hlavne konkrétne kroky vedúce k tomu, aby sa zbrane a munícia od nás nedostávali do rúk teroristom.“

Teraz je už známe, že pri útoku neboli použité slovenské náboje. Ako informovala Polícia Slovenskej republiky a rovnako aj minister vnútra Roman Mikulec, útočník u nás náboje nenakúpil – pokúsil sa o to a neuspel.

Opravu zverejnila aj strana Spolu. „Áno, aj relevantné zdroje sa môžu mýliť. Je preto dôležité overovať si zdroje a informácie neustále, šíriť aktuálne fakty a chybné alebo neúplné informácie opraviť. Hlavné posolstvo z pôvodného statusu však platí – používajme relevantné zdroje, nie pocity a dojmy.“

Príspevok Vladimíra Bilčíka. Foto: Facebook.com

Ako je to s nákupom munície

Na stole je však stále otázka: Je munícia na Slovensku skutočne ľahko dostupná?

„Náboje na Slovensku si môže zakúpiť iba držiteľ zbrojného preukazu a zároveň aj karty zbrane, to znamená, že s dokladom, ktorý preukazuje, že je legálnym vlastníkom strelnej zbrane na ten konkrétny kaliber. Po predložení týchto dvoch dokladov, ktoré predajca musí skontrolovať, je mu predaná munícia, ktorá je zapísaná do záznamovej knihy, ktorá sa potom eviduje na polícii. To znamená, že je absolútny nonsens myslieť si, že nejaký cudzí štátny príslušník, ktorý nie je držiteľom slovenského zbrojného preukazu, by len tak došiel do obchodu a muníciu nakúpil,“ upozorňuje Roman Ficek zo združenia legálnych držiteľov zbraní Legis Telum.

Paradoxom je, že práve v Rakúsku boli špecificky puškové náboje ešte nedávno omnoho dostupnejšie ako u nás.

„Práve naopak, v Rakúsku bolo donedávna možné kúpiť puškovú muníciu úplne voľne od 18 rokov. Dostupnosť munície do pušiek bola v Rakúsku donedávna, neviem ako je to presne teraz, ale náboje do poľovných pušiek sa tam kupovali bez akéhokoľvek preukazovania. Takže je to práve naopak, dostupnosť munície v Rakúsku bola výrazne jednoduchšia ako na Slovensku,“ dodal Ficek.

Zdroje, nie pocity a dojmy

Netreba zabúdať ani na potrebné náležitosti, ktoré človek musí splniť predtým, než sa stane držiteľom zbrojného preukazu – medzi ne patrí nutnosť dovŕšenia veku 21 rokov, absolvovanie psychotestov, prehliadka u lekára, čistý register trestov a absolvovanie skúšok u polície.

Tvrdenie o ľahkej dostupnosti nábojov na Slovensku teda jednoducho neobstojí. Koniec koncov, práve pre spomínané zákony a prístup obchodníka, u ktorého útočník skúšal kúpiť muníciu, sa ukazuje aj efektívnosť súčasnej legislatívy o zbraniach a strelive na Slovensku.

Slovenské policajné zložky aj vďaka tomu ešte v júli informovali svojich rakúskych kolegov o podozrivých aktivitách džihádistu. Ako s varovaním naložili naši západní susedia, zatiaľ nevieme.


Ďalšie články