Whisky za stovky eur? Primátor Pezinka obhajuje dar pre šéfa BSK

Pezinský primátor Igor Hianik Pezinský primátor Igor Hianik. Foto: Michal Svítok/TASR

Primátor Pezinka Igor Hianik kúpil zo svojho primátorského reprezentačného fondu fľašu luxusnej whisky. Vyvolal tým debatu o vhodnosti takéhoto nákupu v čase, keď ľudia pre koronakrízu prichádzajú o prácu a rátajú každé euro.

Člen komisie mestského zastupiteľstva v Pezinku Ivan Pullman upozornil tri dni pred Vianocami vo facebookovej verejnej skupine „Pezinský informačný portál“ na nákup, ktorý kancelária primátora uverejnila na webe. Ide o kúpu fľaše whisky značky Glenfiddich, ale nie hocijakej, rovno 21-ročnej v špeciálnej zimnej edícii za 380 eur.

Luxusná fľaša vzbudila na Pezinskom informačnom portáli živú diskusiu. Po Pullmanovych podozreniach z toho, že si primátor kúpil whisky pre seba sa do debaty na sociálnej sieti zapojil Igor Hianik osobne. Vysvetlil, že išlo o dar, ktorý kúpil z prostriedkov svojej kancelárie a reprezentačného fondu.

„Ide a išlo o dar na poslednom pracovnom rokovaní BSK (Bratislavského samosprávneho kraja),“ uviedol Hianik v komentári pod príspevkom. Dodal, že rokovanie prebehlo bez pitia alkoholu, a že on sám alkoholu neholduje a už vôbec nie fľaši na posedenie.

Dar pre šéfa BSK

„Vzhľadom k tomu, že predsedu BSK si vážim a tento rok bolo niekoľko veľkých rokovaní, ktoré mali pozitívny koniec, zvážil som k záveru roka taký dar. Platené to bolo z repre primátora, ktorý je na to určený,“ vysvetlil Hianik.

Podľa slov pezinského primátora bola fľaša za stovky eur darom pre predsedu BSK Juraja Drobu a svojho šéfa sa na sociálnej sieti zastáva aj vedúca referátu mestského úradu Pezinok Jana Václavová. Tá sa v komentároch pýta, čo vlastne ľuďom na celej veci prekáža.

„Akože čo máte za problém? Všetko zverejňujeme ako má byť. Je to problém? Už neriešte neriešiteľné, je to jeho repre, ako ho použije, jeho problém, má to schválené, podľa skúsenosti v inej dedine to bolo inak použité,“ píše Václavová.

Mesto v mínuse a drahé dary

Člen komisie mestského zastupiteľstva v Pezinku Ivan Pullman však argumentuje, že takýto dar je príkladom zlého hospodárenie mesta.

„Mesto v mínuse a kupuje drahé dary. Aj keby to malo ísť pre pápeža, dobrý hospodár míňa len do výšky, ktorú si môže dovoliť. Vyplakávať, že neprešlo zvýšenie daní a popri tom mať v mínuse bežný účet… ak si primátor váži predsedu BSK, mal sa buchnúť po vačku a kúpiť mu dar za vlastné,“ napísal Pullman. Dodal, že aj reprezentačný fond primátora tvoria stále peniaze mesta, teda jeho obyvateľov.

Diskusia o tom, či mohlo ísť v tomto prípade o úplatok je zrejme zbytočná, keďže úplatok je „niečo hodnotné, dané s úmyslom ovplyvniť verejného činiteľa pri plnení jeho pracovných povinností“. V tomto prípade sa nedá hovoriť o tom, že by Hianik dal whisky Drobovi s tým, že by od neho niečo do budúcnosti očakával. Dar bol akýmsi poďakovaním za „pozitívne“ výsledky rokovaní so samosprávnym krajom. Hianik teda ďakoval za predošlú spoluprácu.

V komentároch pod fotkou luxusnej whisky však ľudia konštatovali, že takéto „dary“ sú vo svete už považované za istú formu úplatku, aj keď primátor žiaden zákon neporušil.

Pre zaujímavosť, škótsku pálenicu Glenfiddich založil v roku 1886 William Grant a dodnes patrí rodine Grantovcov. Ide o prvú pálenicu, ktorá vyvážala whisky za hranice Škótska. Glenfiddich produkuje jedny zo svetovo najpredávanejších sladových single malt whisky. Unikátna je tým, že všetky procesy na jej výrobu sa odohrávajú na jednom mieste, aj použitý jačmeň je z časti pestovaný na rodinnej farme. Cena jednej fľaše tejto whisky sa pohybuje od 30 až po 3000 eur.


Ďalšie články