Putin chce, aby zákon o občianstve po novom počítal aj so zmenou ruských hraníc

Vladimir Putin neformálny summit Spoloèenstva nezávislých štátov Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Hoci ide o najradikálnejšiu zmenu vplývajúcu z nového návrhu zákona, nie je jediná. Po novom sa v legislatíve spomínajú aj Sovietsky zväz a Ruská ríša.

Ruský prezident Vladimir Putin predložil v stredu Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, nový návrh zákona „O občianstve Ruskej federácie“. Jeho najradikálnejšou inováciou oproti terajšiemu zneniu legislatívy je nová možnosť získať občianstvo „v dôsledku výberu občianstva Ruskej federácie v prípade zmeny štátnych hraníc Ruskej federácie (opcia)“.

Nový návrh zákona niektorým kategóriám osôb nadobudnutie ruského občianstva zjednodušuje, pričom iným ho, naopak, komplikuje. Ak by bol zákon schválený, ruské občianstvo by bolo po novom možné nadobudnúť prostredníctvom minimálne päťročnej vojenskej služby v ozbrojených silách Ruskej federácie. Naopak, nová legislatíva by prakticky úplne znemožnila falošné sobáše, keďže predpokladom pre nadobudnutie občianstva by po novom nebol len samotný sobáš, ale aj spoločné dieťa. Taktiež zahraniční experti by prišli o možnosť získať občianstvo v zjednodušenom režime.

Naopak, zjednodušený režim by sa mal podľa Putinovho návrhu vzťahovať na osoby, majúce „príbuzných po priamej línii, ktorí sa narodili alebo trvalo žili na území Ruskej federácie alebo Ruskej ríše, prípadne Sovietskeho zväzu v rámci dnešných hraníc Ruskej federácie“.

Zdroj z prostredia vládnej strany Jednotné Rusko pre denník Kommersant uviedol, že cieľom nového návrhu zákona o občianstve nie je pripraviť legislatívnu pôdu pre agresívne rozširovanie hraníc, ale zjednodušenie situácie obyvateľov anektovaného Krymského polostrova. Podpredseda výboru Štátnej dumy pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov Konstantin Zatulin však varoval, že opcia v novom návrhu zákona sa môže stať „dôvodom pre diskusiu o agresívnom charaktere Ruskej federácie, ktorá sa chystá rozširovať svoje hranice“.


Ďalšie články