Čína našla spojenca v nemeckom priemysle. Je Česko pripravené na jej bojové umenie?

Ešte než súčasná dvojkoalícia vyhrala voľby, bol jej zástupcom v ústavných funkciách Miloš Vystrčil, predseda Senátu. A ten si vytvoril imidž okrem iného hlavne svojou cestou na Taiwan a podporou tejto ostrovnej krajiny, ktorá podľa komunistickej Číny patrí jej. Teraz je teda pri moci v zahraničnopolitickom zmysle „Vystrčilova vláda“ a solidarita s Taiwanom môže byť jej erbovou politikou – aspoň to máme právo očakávať. A dosť možno sa práve na nej ukáže, ako je vláda pripravená.

ÈR Èína Prezident Si in-pching Návšteva Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a český prezident Miloš Zeman si podávajú ruky po podpise zmluvy o strategickej spolupráci na Pražskom hrade 29. marca 2016. Foto: TASR/AP

S touto politikou možno určite na prvú dobrú sympatizovať. Má svoj emocionálny komponent – ​​solidarita s demokratickou krajinou vystavenou nátlaku komunistickej veľmoci je niečo, čo ľahko zapadá do havlovského dedičstva. Zároveň nikto nemôže povedať, že to je bezhlavý idealizmus bez všetkých praktických ohľadov. Taiwan je vyspelá ekonomika a je u nás významnejším investorom ako červená Čína. Vystrčilova návšteva ostrova síce svojou pompou prekročila bežné normy, ale kvázidiplomatické vzťahy s Taiwanom udržujú takmer všetky európske krajiny. Je to priam veľmoc v globálnej produkcii čipov a nie sú to jediné jej výrobky, ktoré môžu byť strategické. Tak napríklad Litve dodal Taiwan drony na monitorovanie situácie na hranici s Bieloruskom, kde prebieha Lukašenkom zorganizovaná migračná kríza.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami